Rostban gazdag étrend gluténmentesen

Dátum
2011-05-27T07:48:03Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A korszerű szerológiai (vérvizsgálati) tesztek bevezetését követően az utóbbi pár évben bebizonyítást nyert, hogy a coeliakia előfordulása kapcsán Magyarországon a korábbi adatokhoz képest mintegy 10-szer magasabb gyakoriságot találtak. Dolgozatomban arra vállalkoztam, hogy szakirodalmi áttekintés útján elmélyedjek a lisztérzékenység kialakulásában, genetikájában ill. a coeliakia diagnosztizálásában. Fontosnak tartottam kitérni a magas rostfogyasztás és a lisztérzékenység összefüggéseinek vizsgálatára. Dolgozatomban kérdőíves felmérésen keresztül azt vizsgáltam, hogy a lisztérzékenyek körében mennyire elterjedt a magas rostttartalmú ételek fogyasztása, a megkérdezettek mennyire ismerik kedvező élettani hatásaikat. Bár tisztában vagyok azzal, hogy a visszaküldött kérdőívek kis számából eredendően nem reprezentatívak a számolási eredményeim, mégis ez a kevés számú minta jelzésértékű arra vonatkozóan, hogy Magyarországon a lisztérzékeny betegek mennyire passzívak a rostfogyasztás iránt. A kiértékelés eredménye is azt támasztotta alá, hogy kevés számú lisztérzékeny beteg figyel oda a rostban gazdag táplálkozásra. Véleményem szerint érdemes lenne nagyobb figyelmet fordítani a tájékoztatásra az érintettek körében, akár személyes tanácsadás révén, a kezelőorvosok, dietetikusok bevonásával. Remélem évek múlva lassan változni fog, és egyre szélesebb körben elterjed Magyarországon is az egészséges táplálkozásra való hajlandóság, ill érdeklődés.

Leírás
Kulcsszavak
glutén, gliadin, lisztérzékenység, coeliakia, rost
Forrás