Az ivóvíz mikrobiológiai és kémiai vizsgálata

Dátum
2011-10-17T08:32:37Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Az ivóvíz nélkülözhetetlen az élethez, az egyik legértékesebb anyag a Földön. A tudomány mai állása szerint a Naprendszerben kizárólag a Földön fordul elő folyékony formában. A civilizációs fejlődés következtében világszerte folyamatosan romlik a rendelkezésre álló vízkészletek minősége. A demográfiai növekedés, az ipari fejlődés, a szegénység, a világszerte pazarló vízhasználat, a szakszerűtlen vegyszerhasználat, a szennyezés mind hozzájárultak a tartalékaink komoly veszélyeztetéséhez. A problémát fokozza az éghajlatváltozás okozta mennyiségi és minőségi romlás. Napjainkban sajnos egyre több ivóvízszennyezéssel kapcsolatos hírről lehet hallani a médiában és egyre gyakrabban rendelnek el ivóvíz fogyasztási tilalmat. Az ivóvíz jelen van az élet minden területén (lakossági közfogyasztás, ipari és mezőgazdasági felhasználás), éppen ezért fontos a folyamatos mikrobiológiai és kémiai ellenőrzése. Az ivóvíz higiéniai állapotának megítéléséhez fizikai, kémiai, biológiai és toxikológiai vizsgálatok végzése szükséges. Diplomamunkám célja, az ivóvíz mikrobiológiai és kémiai állapotának felmérése. Vizsgálataink kiterjedtek a mezofil aerob és fakultatív anaerob mikrobaszám, az Escherichia coli telepszám meghatározására, valamint a vas, mangán tartalom, illetve ammónium, nitrát, nitrit koncentráció megállapítására és ezek határértékekkel való összehasonlításra. A vizsgálatba vont mintákról elmondható, hogy több alkalommal kaptunk a megengedett határértékeket meghaladó eredményt a mikrobiológiai és kémiai vizsgálatok során egyaránt. Ezek elsődleges oka a térséget ért környezeti katasztrófák következménye. Az általunk vizsgált víz minták a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Miskolci Regionális Élelmiszerlánc Laboratóriumába beérkező rétegvíz, felszíni, felszínalatti, illetve hálózati ivóvíz mintákból származtak.

Leírás
Kulcsszavak
ivóvíz, mikrobiológia, kémia, higiénia
Forrás