Az energiaitalok és a presszókávék koffein, cukor és elem tartalmának vizsgálata

Dátum
2012-04-19T10:00:41Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A vizsgálataim során különböző gyártóktól származó, 5 féle energiaitalban és 3 fajta kávéőrleményből készült presszókávéban a koffein tartalmat és ugyanezen termékek elem tartalmát, valamint az energiaitalok hozzáadott cukor tartalmát vizsgáltam. A presszókávékat egy kisteljesítményű, hagyományos kávéfőzővel és egy nagyteljesítményű kávéfőző géppel készítettem.A kapott mérési eredményeket egymással és a szakirodalmi ajánlások határértékeivel is összehasonlítottam, illetve néhány, egyszerű számolást végeztem, hogy a kapott eredményeket egy doboz, egy üveg vagy egy adag termékre vonatkozóan is szemléltessem. A dolgozatom fő célja az volt, hogy a szakirodalmi áttekintésben megismertessem az olvasóval, hogy hogyan hatnak szervezetünkre a különböző energiaitalok és kávék, valamint az általuk bevitt cukormennyiség. Ténylegesen plusz energiát kapunk ezeknek a termékeknek a fogyasztásával és mennyire éri meg ez a szervezetünk számára. Valóban van-e ára a „pörgésnek”.

Leírás
Kulcsszavak
presszókávé, koffein, cukor, energiaital, elem tartalom, taurin
Forrás