Hallgatói dolgozatok (Építészmérnöki Tanszék)

Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez

A Műszaki Karon készült szakdolgozatok és diplomamukák gyűjteménye.

Böngészés

legfrissebb feltöltések

Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 33)
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Méhészmanufaktúra
    Peszeki, Szabolcs; Müllner, Péter; Major, Zoltán; DE--Műszaki Kar
    Diplomatervemben egy méhészgazdaságot terveztem, ami pozitívan venne részt Erdőspuszta vérkeringésében. Annak érdekében, hogy a manufaktúra hatékonyan tudjon működni, több szolgáltatást is magába foglal. Egyik foglalkozási köre az apiterápia. Ez a fajta természetgyógyászati ág a méhek által segíti a gyógyulni vágyókat. A méz, méhpempő, propolisz, kaptárlevegő, biorezonancia, infraszauna hatás, mind gyógyító hatással bír. Egy terápia több napig is eltarthat, ez adja magát, hogy szálláshelyként is funkcionáljon. Emellett a környékbeli szállásokkal együttműködve növelhetik egymás vendégköreit is. A csökkenő méhészlétszám orvosolására pedig oktatás és a szakma népszerűsítése folyna itt, hogy a méhészkedés továbbra is egy erős foglalkozás maradhasson a vidéken. A méhészeknek a rendszeres helyi méhészgyűléseinek, illetve nyílt napoknak is helyet adna. Az méhterápia egy szezonális gyógymód, mely májustól szeptemberig tart. Annak érdekében, hogy az épület egész évben tudjon üzemelni, egy üzlet is helyet kapott, mely az itt előállított mézet és egyéb kézműves termékeket hozna forgalomba.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Újjászületés az erdő ölelésében
    Szentirmai , Dalma Júlia; Vági, János; Kállay, Ferenc; DE--Műszaki Kar
    Fiatalkor kezdetétől egyre gyakoribbá válnak a különböző függőségek és mentális problémák. Gyakran előfordul, hogy az érintettek elzárkóznak vagy figyelmen kívül hagyják a valós problémákat, és az alkohol és drogok okozta pillanatnyi örömökbe menekülnek. Sajnálatos módon csak későn vagy külső beavatkozás hatására döbbennek rá, milyen súlyos a helyzet. A tervem azokra a fiatal lányokra összpontosít, akik különböző drogproblémákkal küzdenek, így számukra alakítottam ki rehabilitációs otthont. Ez egy olyan hely, ahová már a kórházi kezeléseket követően önkéntesen vagy szülői kezdeményezésre költözhetnek be. Annak ellenére, hogy a gyógyulásuk során rengeteg nehéz és mély pillanattal kell szembenézniük, szeretném, ha tudnák, hogy ez csupán egy állomás a hosszú út során, ahonnan majd újjászületve és új erővel folytathatják tovább az életüket. Az otthon nem csak a helyszín, hanem az épület kialakítása révén is támogatja őket. Érkezésükkor saját szobát kapnak, amelynek közvetlen kijárata a belső udvarra nyílik. Később, ahogy haladnak a gyógyulás útján, kétszemélyes szobákba lesznek áthelyezve, melyekhez belső privát udvar tartozik, ezzel is bátorítva őket az új barátokkal és a környezettel való kapcsolatteremtésre. Fontosnak tartottam, hogy a belső terek sok fényt kapjanak, mely segíti a mindennapi jókedvüket és a mentális gyógyulásukat is. Az ittlétük alatt az oktatáson és terápiás foglalkozásokon kívül lehetőség van művészetterápiára, önismereti programokra, asszertivitási készség fejlesztésére, konfliktuskezelésre, stresszkezelésre, szorongáscsökkentésre és sportolásra is.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Közösségi kert és gyógynövényház
    Skultéti, Bianka; Vági, János; Kállay, Ferenc; DE--Műszaki Kar
    Diplomatervemben egy Gyógynövényház és hozzá tartozó közösségi kertet terveztem. Fő építőanyaga a fa, amivel egy könnyed, teljesen átlátható, filigrán, ám mégis erős alakot kap. A ház formájában szándékosan eltér a környezettől, míg anyagaiban igyekszik minél inkább beleolvadni. Az épület az érdeklődő közönség előtt nyitott funkciójú ”helyiségeket” tartalmaz. Az épület és a kert célja, hogy újra megtanítsa az embereket a gyógynövények fontosságára, azok gyógyító hatásaira, mindezt egy kellemes természeti közegben.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Bútorasztalos műhely
    Sánta, Dániel Gábor; Vági , János; Kállay, Ferenc; DE--Műszaki Kar
    A diplomamunkámat az erdőspusztai fűrésztelep szomszédságába terveztem, egy nagy bútorgyártó vállalat vidéki kreatív központjaként. Az építmény a munka köré lett szervezve, célom volt olyan légkör megteremtése ami a produktivitásra fókuszál és kizárja a megszokott hierarchikus berendezkedést. Az itt dolgozók turnusokban cserélik egymást, csak kevés időt töltenek itt, leginkább alkotótábor jellegűen dolgoznak. Az épület tömegformálásában finoman utal a régióra jellemző, mára egyre kevesebbet látott góréra, csak az alapvető elveket ültettem át kortárs kontextusba.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Gyermekfejlesztő központ
    Szitó, Lajos Krisztián; Major, Zoltán; Müllner, Péter; DE--Műszaki Kar
    Diplomamunkám során a Csapó utcára egy gyermekfelsztő központot terveztem, amely főként a mentális zavarral szenvedő gyermekeknek készült. Egyre több gyermeknél jelentkezik valamiféle tanulási zavar, figyelemzavar, autizmus, de sok esetben a szülő nem tudja, hogy ez betegségre utaló jel lehet. Az épületem egy igen forgalmas úton kapott helyet és így képes segíteni a szülőknek felhívni a figyelmet ezekre a betegségekre.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Erdőspusztai Obszervatórium
    Boros, Dávid Gergő; Vági, János; Kállay, Ferenc; DE--Műszaki Kar
    Az épületem egy Erőspusztára tervezett csillagvizsgáló torony, aminek tervezése folyamán törekedtem egy olyan munkahely kialakítására ahol a természetben csapatban és kellemes légkörben végezhetik a kutatásokat, a város zajától elzárva, ugyanakkor figyelve a helyszín adottságaira, és az ebbe való beilleszkedésre.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Erdőspusztai Idősek Otthona
    Nagy, Bettina; Vági , János; DE--Műszaki Kar
    Az Erdőspusztai Arborétum területére tervezett idősek otthona, ahol az idősek a nagyvárosi életből kiszakadva, egy kis falu jellegű építészeti alkotásban tölthetik a hátralévő életüket az erdő csendjében.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Erdőspuszták Kutatóközpont
    Choma, Benedek Kristóf; Vági , János; Kállay, Ferenc; DE--Műszaki Kar
    A diplomaterv témája egy az Erdőspusztai Arborétumba tervezett modern kutatóközpont, amelyben a körülötte elterülő kísérleti tó ökoszisztémájában és környezetében elvégzett vizsgálatok kivetítésével kutatják a térséget érő hatásokat. Működését tekintve egy hídház, amely egy olyan modern kutatólaborként is funkcionál melynek a látogatók olykor betekintést nyerhetnek a kutatási területeibe, ezzel nem csak fizikailag, de elméletben is hidat képez a látogatók számára. Konkrét kutatási területek az meteorológia, éghajlatváltozás és vízrendezés az erdőspusztákra és élővilágára gyakorolt hatásai, ezen felül botanikai kutatások az arborétum támogatásával.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Erdőspuszta Idősek Otthona
    Papp, Nóra Kata; Major , Zoltán; Müllner , Péter; DE--Műszaki Kar
    Diplomamunkámban egy Debrecentől pár percre lévő idősek otthonát terveztem az Erdőspuszta erdővel és tisztásokkal tarkított festői környezetébe. A saját környezetemben sokszor tapasztalom, hogy az idős emberek magukra maradnak, mert hozzátartozóik, távolabb, nagyobb városban kaptak lehetőséget egy jobb megélhetésre és nincs, aki gondjukat viselje, mert nem látogatnak haza a szülői házhoz idő hiányában vagy épp a távolság miatt. Előtérbe kerül a magányosság, elszigetelődés, társadalomból való kirekesztettség érzése a nyugdíjas évek kezdetén. Az idősekre abszolút nem marad idő és ez által igen nagy részükön eluralkodik a haszontalanság érzése. Az intézmény elsősorban nem az önmagukat ellátni képtelen idősek számára nyújt otthont, hanem az egyedül maradt, esetleg a ház körüli teendőket már nehezen végző embereknek. Fontos, hogy sokféle lehetőség legyen adott számukra egy ilyen otthonban mind életvitel, mind kikapcsolódás szempontjából. Elképzeléseim szerint az idősek otthonához nagy, nyugalmas kert kapcsolódik, veteményessel, gyümölcsfákkal, melynek gondozásában részt vehetnek az otthon lakói, de ez nem kötelező jellegű. Az itt megtermelt élelmiszereket akár elfogyaszthatják, vagy tovább is árusíthatják és az ebből befolyt összegből finanszírozhatják az esetlegesen felmerülő orvosi költségeket. Tervem fő tervezési szempontja tehát, hogy vidéki, otthoni környezetben kapjanak szervezett segítséget az idősek otthona lakói.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Csapó közösségi iroda
    Balog, Dániel; Müllner, Péter; Major, Zoltán; DE--Műszaki Kar
    A Csapó közösségi iroda egyrészt a város egyik kapujaként, másrészt különböző alkotómunkákhoz és hagyományos munkavégzéshez, tanuláshoz kapcsolódó tevékenységek központjaként szolgál az itt lakók, valamint az egyetemi hallgatók számára. A 4-es főúton, Debrecen központja felé haladva, ez az első nagyobb kereszteződés, amivel találkozunk. Innen kezdődik a Csapó utca mely a belváros felé vezet, így ez egy természetesen kialakult kapuhelyzet, amely kapunak egyik része a panel, másik része pedig a Csapó közösségi iroda. Így a lakóházak között indokolatlanul elhelyezett tíz emeletes panel szerepet kap, mellyel a meglévő probléma megoldási folyamatának első lépése megtörténik. A 2020-ban kezdődött világjárvány miatt, a vállalatoknak, a kis- és középvállalkozásoknak gyorsan kellett reagálniuk. Ekkor jött a home office, mint munkavégzés típus. A kijárás korlátozása alatt sokan otthonról dolgoztak, laptopról történtek a tárgyalások, megbeszélések. Az emberek ehhez hozzászoktak, belejöttek és tökéletesen működött, hiszen nem volt más lehetőség. A járvány lecsendesedésével rengeteg dolgozó home office-ban maradt és a mai napig onnan végzik munkájukat. Viszont közülük nem mindenkinek kedvez az otthoni kényelemben történő munkavégzés, így a Csapó közösségi iroda egy tökéletes alternatíva lehet számukra.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Közösségi torony és sportpálya
    Rácz, Attila; Major, Zoltán; Müllner, Péter; DE--Műszaki Kar
    A lakóhelyünk tervezése mindannyiunk életének alapvető része, amely közvetlen hatással van mindennapi kényelmünkre és életminőségünkre. Az elmúlt években megfigyelhető, hogy a panellakók között egyre hangsúlyosabbá válnak a közösségi szükségletek. A panelházak gyakran soklakásos egységekből állnak, amelyek esetében az egyéni szféra határait néha nehezen lehet meghúzni. Ennek következtében a lakók egyre inkább igénylik az olyan közösségi tereket, amelyek lehetővé teszik a szomszédokkal való interakciót, a közös események szervezését és az otthonok közötti kapcsolatok kialakítását. A közösség kialakítása és a szomszédság erősítése fontos tényezővé válik az emberek életében. Koncepcióm lényege, hogy az itt található panelház építéséből adódó közösségi tereinek hiányára reflektálva olyan épületet hozzak létre, amely elősegíti az emberek közötti kapcsolatok létrejöttét és hozzájárul az életminőségük javulásához.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Látványméhészet
    Ugrai, Noémi Fanni; Müllner, Péter; Major , Zoltán; DE--Műszaki Kar
    Építészeti terv egy látványméhészetről, melynek tervezési helyszíne a Debrecen és Bánk között elterülő Erdőspuszta. Az érintett terület egy tisztás, ami az erdő közepén mesterségesen lett kialakítva, mégis idilli atmoszférával rendelkezik. Tökéletes helyszín a nagyváros zajától elszakadni vágyó, bármely korosztály számára. A látványmanufaktúra lehetőséget ad a kikapcsolódásra, illetve betekintést nyújt a méhészet iránt érdeklődőknek. A látogatók végigkísérhetik a méz feldolgozásának folyamatait a látványgyár hatalmas ablakain keresztül és megismerkedhetnek közelebbről a méhészkedéshez nélkülözhetetlen használati tárgyakkal is. Tervezés során fő szempont volt a látogatók és az itt élő,-és dolgozó méhészek közlekedési útvonalaik elkülönítése, a zavartalan kikapcsolódás és munkafolyamatok érdekében. Emellett fontos szerepet kapott a környezettudatos és fennttartható építészeti megoldások alkalmazása is. Kijelenthető, hogy a látványméhészet az emberek és a természet érdekeit helyezi előtérbe.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Köztér és közösségi kert
    Kóris, Tamás; Müllner, Péter; Major, Zoltán; DE--Műszaki Kar
    Tervezési helyszínem a Pacsirta és Csillag utca közötti tömb vége a Csapó utca felé nézve. A helyszín vizsgálata közben megfigyeltem, hogy a tervezett panel lakótelepekkel ellentétben, itt nincsenek biztosítva a szabad közterek. Tervezési programom fő funkciója: fedett nyitott közterek, parkosítás, sportolási lehetőségek, közösségi kert. Mivel a környék zsúfolt és a bontási lehetőségek korlátozottak, így ezeket a funkciókat vertikáliasan soroltam, egy nyitott vázas épület formájában. Beépítésem a Csapó utcai telekhatárra van kifeszítve, párhuzamosan a körülötte lévő panelházakkal. Ezzel az elhelyezéssel a parkosítás védett helyzetbe kerül, valamint növeli az utca térfalasságát. Magasságával átmenetet képet a tízemeletes panelházak és az egy-két emeletes családi házak között.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Rekreációs domb
    Vizi , Máté; Müllner , Péter; Major, Zoltán; DE--Műszaki Kar
    Diplomamunkám egy rekreációs központ tervezéséről szól, amely kapcsolatban áll egy mesterségesen létrehozott dombbal. Tervezési helyszínként a Csapó utcai panelsor mögötti területet választottam, ez a környék jóval csendesebb, mint maga a Csapó utca. A helyszín megismerésénél megtetszett, hogy a zöld növények ültetésével próbálják zöldebbé tenni a területet, azonban ez önmagában nem kifejező a környezettudatosság és fenntarthatóság szempontjából. Ez inspirálta azt az ötletet, hogy olyan épületet hozzak létre, amely támogatja ezen értékeket.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Műterem Erdőspusztán
    Sallai, András; Kállay, Ferenc; Vági, János; DE--Műszaki Kar
    Debrecen térségben lévő művészeknek terveztem egy olyan műtermet, ahol akár hosszabb projekteken is tudnak dolgozni és alkalmas lehet alkotóhetek tartására is. Tanulmányomban Erdőspusztával, mint tervezési helyszínnel foglalkoztam, valamint példák segítségével megmutatom épületem koncepcióját.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Erdei iskola Erdőspusztán
    Nagy, Orsolya; Vági, János; Kállay, Ferenc; DE--Műszaki Kar
    Dolgozatomban bemutatom a természet jótékony hatásait a gyermekek számára és elemzem Erdőspusztát, mint tervezési helyszín. A félév során erdei iskolát terveztem a helyszínen található 3000 négyzetméteres tisztásra.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Közösségi kert a Senyei-Oláh István utcán
    Máté, Gábor; Kállay, Ferenc; DE--Műszaki Kar
    A Csapó utca hiányosságainak feltárása, példákon keresztül elemzése, és válaszadás.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Demo Alkotótábor
    Fleischer, Balázs; Müllner, Péter; Major, Zoltán; DE--Műszaki Kar
    A tanulmányom fő célja a diplomatervem számára szilárd alapokat teremteni. Ennek érdekében az Erdőspusztai Arborétum területét részletesen kutatom és dokumentálom, beleértve a környezeti, földrajzi és kulturális elemeket. Ennek segítségével szeretném megérteni a terület sajátosságait, hogy ezekre építve hatékony és értékes tervezési irányelveket alakíthassak ki. A DEMO egy olyan gyermekfoglalkoztató program, ahol egy káros szenvedélyektől mentes életmódot folytató designer csapat, egyetemi hallgatók, oktatók és végzett tervezőművészek dolgoznak együtt a tervezés, a kétkezi alkotás és a design területe iránt érdeklődő gyerekekkel. A DEMO Egyesület által szervezett gyerekfoglalkoztató alkotótábor fő célja a gyerekek kreativitásának, formatervezési és építészeti érdeklődésének, valamint kézügyességének fejlesztése. A programok különböző művészeti és design területeket fednek le, lehetővé téve a résztvevőknek, hogy széles körű tapasztalatokat szerezzenek, miközben saját kreatív kifejezésüket felfedezik. A tábor szem előtt tartja, hogy minden gyerek más, egyedi tehetségekkel rendelkezik. Az egyéni célok közé tartozik a gyerekek önbizalmának növelése, önálló gondolkodásuk és kreativitásuk fejlesztése, valamint a közösségi együttműködés és barátságok kialakítása. Az alkotótábor nem csupán egy helyszín, ahol a gyerekek kreatívok lehetnek, hanem egy közösségi tér is, ahol a gyerekek saját kreatív ötleteiket megoszthatják, együttműködhetnek és inspirálhatják egymást. Az aktív részvétel és a pozitív közösségi élmények segítenek a gyerekeknek fejleszteni az identitásukat, kommunikációs készségeiket és érzelmi stabilitásukat.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Gyógynövény-feldolgozó üzem és látogatókert
    Ladányi, Bálint; Müllner , Péter; Major, Zoltán; DE--Műszaki Kar
    Diplomamunkám során egy gyógynövény-feldolgozó üzemet és látogatókertet terveztem Debrecen és Erdőspuszta közötti természeti területre. Az üzem és látogatókert kiegészül vendéglátási és oktatási funkciókkal is.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Alkotótábor
    Kocsis, Bíborka; Müllner, Péter; Major, Zoltán; DE--Műszaki Kar
    A dipmomamunkám egy alkotótábor felépítését és működését mutatja be.
A DEENK Digitális Adattárába feltöltött tartalom a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 33§ -ban meghatározott módon használható fel. A felhasználó a digitális tartalmat képernyőn megjelenítheti. Letölteni, elektronikus adathordozóra vagy papírra másolni, üzletszerűen felhasználni és módosítani tilos.