Adott vendéglátóipari vállalkozás beruházásainak gazdasági elemzése
Dátum
Szerzők
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt
A 2008-ban jelentkező gazdasági válság egyre kisebb mértékben, de még máig is érezteti hatását. Hajdú-Bihar megyében, ezen belül is Pocsajban és térségében számos, az általam elemzett sörözőhöz hasonló jellegű vendéglátóipari egység működik. A lakosság kedvezőtlen anyagi helyzete és nehéz életkörülményei, valamint a településen működő nagy számú konkurens vállalkozás miatt kialakult a verseny a fogyasztók megszerzéséért. Ezek következtében ahhoz, hogy a szórakozóhely működése gazdaságos és hosszú távon is fenntartható legyen, egyedi szolgáltatásnyújtással kell differenciálnia tevékenységét a versenytársakkal szemben. Céljai között szerepel különböző jellegű beruházások megvalósítása, - ezáltal új arculatot kölcsönözve a sörözőnek - amelyekkel egyedi jellegű szolgáltatásokat nyújthat, melyek eredményeként forgalomnövekedést realizálhat.
Egyik ötlete a belső kerthelyiségben egy bográcsozó-, grillező-, szalonnasütő hely felállítása, illetve az ehhez illő hangulati elemek beszerzése. Ez a településen egyedülálló alkalmat teremtene kültéri helyszínen megrendezett, kisebb létszámú társas összejövetelek, bogrács partyk lebonyolítására. A hátsó kertben sor kerülne kerti asztalok és padok, napernyők, hűvösebb időszakban pedig kültéri fűtőberendezés felállítására, illetve egyéb szórakoztató elemek biztosítására. Elképzelései szerint ez jelentős forgalomnövekedést eredményezne, ezzel együtt pedig a szeszes italok értékesítéséből származó bevételei is gyarapodnának. Tervei között szerepel az épület egy kihasználatlan helyiségében egy fagylaltkészítő cukrászati műhely, illetve a hozzá tartozó – vendégtérként funkcionáló – szezonális kültéri terasz kialakítása, mellyel a lehető legszélésebb fogyasztói réteget szeretné megcélozni a vendégkör bővítése, ezáltal többletbevételek realizálása végett.
Fő célkitűzésem a Pocsajban üzemelő söröző tulajdonosának ötleteit elemezni, ennek alapján megítélni, hogy a tervezett körülmények között gazdaságos-e belső kerthelyiséget, illetve fagylaltozót létrehozni és üzemeltetni, valamint az ezeket meghatározó kritikus tényezők is megállapításra kerülnek.
A fő célkitűzés megválaszolásához szükséges specifikus célkitűzéseim a következő kérdések tudományos alapossággal történő megválaszolása:
Hogyan értékelhető a beruházás-megvalósítás realitása az üzleti környezet és a saját adottságok figyelembe vételével?
Mi jellemzi a felmerülő beruházási költségek (kezdeti tőkeigény) mértékét és összetételét?
Mekkora éves működési költségek merülnek fel a beruházás hatásának tulajdoníthatóan, a beruházások üzemeltetésének időszakában?
Milyen többletbevételeket generálnak a beruházások a működés éveiben?
Milyen éves többletnyereség (nettó pénzáram) realizálható a többletbevételek és többletkiadások eredményeként?
Mindezek eredőjeként milyen értékű gazdaságossági és megtérülési mutatók jellemzik a beruházásokat?
Milyen tényezőktől függően milyen intervallumban változnak ezek az értékek és melyek a beruházás gazdaságosságát leginkább befolyásoló, kritikus tényezők?
Van-e realitása a fagylaltozóba történő beruházás esetén a kezdőtőke részben külső forrásból történő finanszírozására, illetve ebben az esetben a megtérülési mutatók milyen értékeket mutatnak?