Adott vendéglátóipari vállalkozás beruházásainak gazdasági elemzése

Dátum
2013-10-24T09:25:31Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A 2008-ban jelentkező gazdasági válság egyre kisebb mértékben, de még máig is érezteti hatását. Hajdú-Bihar megyében, ezen belül is Pocsajban és térségében számos, az általam elemzett sörözőhöz hasonló jellegű vendéglátóipari egység működik. A lakosság kedvezőtlen anyagi helyzete és nehéz életkörülményei, valamint a településen működő nagy számú konkurens vállalkozás miatt kialakult a verseny a fogyasztók megszerzéséért. Ezek következtében ahhoz, hogy a szórakozóhely működése gazdaságos és hosszú távon is fenntartható legyen, egyedi szolgáltatásnyújtással kell differenciálnia tevékenységét a versenytársakkal szemben. Céljai között szerepel különböző jellegű beruházások megvalósítása, - ezáltal új arculatot kölcsönözve a sörözőnek - amelyekkel egyedi jellegű szolgáltatásokat nyújthat, melyek eredményeként forgalomnövekedést realizálhat.

Egyik ötlete a belső kerthelyiségben egy bográcsozó-, grillező-, szalonnasütő hely felállítása, illetve az ehhez illő hangulati elemek beszerzése. Ez a településen egyedülálló alkalmat teremtene kültéri helyszínen megrendezett, kisebb létszámú társas összejövetelek, bogrács partyk lebonyolítására. A hátsó kertben sor kerülne kerti asztalok és padok, napernyők, hűvösebb időszakban pedig kültéri fűtőberendezés felállítására, illetve egyéb szórakoztató elemek biztosítására. Elképzelései szerint ez jelentős forgalomnövekedést eredményezne, ezzel együtt pedig a szeszes italok értékesítéséből származó bevételei is gyarapodnának. Tervei között szerepel az épület egy kihasználatlan helyiségében egy fagylaltkészítő cukrászati műhely, illetve a hozzá tartozó – vendégtérként funkcionáló – szezonális kültéri terasz kialakítása, mellyel a lehető legszélésebb fogyasztói réteget szeretné megcélozni a vendégkör bővítése, ezáltal többletbevételek realizálása végett.

Fő célkitűzésem a Pocsajban üzemelő söröző tulajdonosának ötleteit elemezni, ennek alapján megítélni, hogy a tervezett körülmények között gazdaságos-e belső kerthelyiséget, illetve fagylaltozót létrehozni és üzemeltetni, valamint az ezeket meghatározó kritikus tényezők is megállapításra kerülnek.

A fő célkitűzés megválaszolásához szükséges specifikus célkitűzéseim a következő kérdések tudományos alapossággal történő megválaszolása:

 Hogyan értékelhető a beruházás-megvalósítás realitása az üzleti környezet és a saját adottságok figyelembe vételével?

 Mi jellemzi a felmerülő beruházási költségek (kezdeti tőkeigény) mértékét és összetételét?

 Mekkora éves működési költségek merülnek fel a beruházás hatásának tulajdoníthatóan, a beruházások üzemeltetésének időszakában?

 Milyen többletbevételeket generálnak a beruházások a működés éveiben?

 Milyen éves többletnyereség (nettó pénzáram) realizálható a többletbevételek és többletkiadások eredményeként?

 Mindezek eredőjeként milyen értékű gazdaságossági és megtérülési mutatók jellemzik a beruházásokat?

 Milyen tényezőktől függően milyen intervallumban változnak ezek az értékek és melyek a beruházás gazdaságosságát leginkább befolyásoló, kritikus tényezők?

 Van-e realitása a fagylaltozóba történő beruházás esetén a kezdőtőke részben külső forrásból történő finanszírozására, illetve ebben az esetben a megtérülési mutatók milyen értékeket mutatnak?

Leírás
Kulcsszavak
beruházás-gazdaságosság, söröző, beruházás-gazdaságossági mutatók, beruházás-gazdaságossági modell, fagylaltozó, belső kerthelyiség, szcenárió elemzés, érzékenységvizsgálat
Forrás