Energiaitalok összetevőinek vizsgálata

Dátum
2014-04-25T09:11:30Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Dolgozatomban külföldi termékek címkéin feltüntetett összetevők mennyiségének a hitelességét méréssekkel megvizsgáltam és ezt ismertetem az olvasók felé. Vizsgálatom kiterjedt a termékek koffeintartalmára, össz- illetve redukáló cukortartalomra, összes polifenol tartalmára és kémhatására. Koffein meghatározás pontossága szempontjából összehasonlítottam a HPLC-el és a spektrofotométerrel kapott eredményeket. S külön vizsgálatokat tettem az eltérések okának feltárására. Továbbá megvizsgáltam milyen összefüggés van a termékek kémhatása és szén-dioxid tartalma között. Szakirodalmi kutatómunkám és vizsgálataim által igyekeztem teljes képet adni az energiaitalok és összetevőik szervezetünkre gyakorolt pozitív vagy épp negatív hatásairól.

Leírás
Kulcsszavak
energiaital, koffein, összcukor, redukálócukor, polifenol, kémhatás, Luff-Schoorl, Folin-Ciocalteu, antioxidáns, HPLC, spektrofotométer
Forrás