A túró előállításának technológiája és egyes alkotóinak vizsgálata

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A dolgozatom célja a különböző túrófajták és azok technológiai előállításának bemutatása, valamint a minták mért beltartalmi értékeinek elemzése. Utóbbiak közül a hamutartalom, valamint a kalcium-, a magnézium-, a cink- és a vastartalom került mérésre. Ezeken felül pedig szó esik néhány egyéb ásványi anyag mellett a fehérjék (és más nitrogéntartalmú vegyületek), a zsírok, a szénhidrátok, az enzimek, a vitaminok, a szerves savak, a hormonok, a színező anyagok, az egyéb szerves vegyületek és a gázok jelenétéről is. A beltartalmi érték elemzésének jelentősége abban rejlik, hogy a különböző gyártók más-más módon állítják elő termékeiket, ami eltérő arányú összetételt eredményez. Ezek vizsgálatával pedig következtethetünk táplálkozási-élettani hatásukra. Végezetül, a kapott eredményeket a termékek bolti árával vetettem össze és ez alapján következtetést vontam le a minőség és az ár viszonyáról.

Leírás
Kulcsszavak
túró, előállítás, elemtartalom
Forrás