A kurkuma (Curcuma longa) hatása napraforgó- és tökmagolajok avasodására napfénnyel érintkezve és napfénytől elzárva

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Szakdolgozatom témájául a kurkuma tökmag- és napraforgóolaj avasodására gyakorolt hatását választottam. Hidegen sajtolt napraforgó- és extrahált napraforgóolaj, valamint hidegen sajtolt tökmag- és melegen sajtolt tökmagolaj három paraméterét, a jódszámot, a savszámot és a peroxidszámot mértem, majd ezt követően négy csoportra osztottam mindegyik olajat. Kettőbe kurkuma került, kettőbe anélkül maradt, egy kurkumás és egy kurkuma nélküli olaj napfénnyel érintkezett, a másik kettő nem. 10 hét várakozás után megismételtem a méréseket. Nagymértékű változás volt megfigyelhető a kukumával dúsított napfénnyel érintkező olajok peroxidszáma esetében, ugyanis a színanyagok bizonyos körülmények között gerjesztik a fotooxidációs folyamatokat. Jódszám esetében is ennél a csoportnál volt jelentős változás megfigyelhető.

Leírás
Kulcsszavak
kurkuma, napraforgóolaj, tökmagolaj, fotooxidáció, jódszám, savszám, peroxidszám
Forrás