Céklafajták morfológiai tulajdonságainak és bioaktív anyagainak értékelése

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Hazánkban a céklát többnyire salátakonzervként ismerik, amelyet az ősz folyamán dolgoznak fel. Azonban az utóbbi évek kutatásai alátámasztották kiváló táplálkozás-élettani hatásait, így fokozódik az igény e zöldségnövény friss salátaként történő fogyasztására is. Kísérletünk célja volt különböző céklafajták bemutatása, a genotípusok morfológiai és beltartalmi tulajdonságainak vizsgált értékei alapján ajánlást adni annak felhasználhatóságára. A másodtermesztésből származó répatesteknél szántóföldi és laboratóriumi méréseket, valamint érzékszervi bírálatokat végeztünk 10 fajtánál. A fajták morfológiai tulajdonságainak vizsgálata gyakorlati jelentőségű. Frisspiaci értékesítésnél fontos a szabályos gömb alak, illetve a levelek hosszúsága. A legfontosabb beltartalmi paraméter a színanyag-tartalom, az összpolifenol-tartalom és flavonoid-tartalom, valamint a nitrát mennyisége is meghatározó beltartalmi mutató.

Leírás
Kulcsszavak
cékla, morfológia, bioaktív anyagok, értékelés
Forrás