Környezetkímélő alma termesztéstechnológiák összehasonlító vizsgálata

Absztrakt

A világ gyümölcstermesztése nagyobb mértékben növekszik, mint a népessége. Ez napjainkra gyakori értékesítési válságokhoz illetve kedvezőtlen túltermelési nehézségekhez vezet. A gyümölcs eladhatóságának feltétele az ellenőrzötten, környezetkímélő technológiával előállított gyümölcs. A fogyasztók egyre inkább csak azért hajlandóak fizetni, ami ennek a feltételnek megfelel. Vizsgálatainkban termesztésből kiszorult hagyományos és rezisztens, illetve termesztésben lévő világfajtákból álló fajtagyűjteményben hasonlítottuk össze az integrált és az ökológiai termesztéstechnológia hatásait az almafajták vegetatív és reproduktív teljesítményére, valamint gyümölcsük minőségi paramétereire. Módunkban állt a teljesítményeken túlmenően az évjárati hatásokat is elemezni, különös tekintettel a téli fagykárosodásokra és növényvédelmi helyzetre. A Pallagi Kísérleti Telepen 1997-ben 40 fajtával, M26 alanyon, 4*1,5 méteres térállásban, szabad orsó koronaformával telepített fajták jó lehetőséget biztosítottak ennek tanulmányozására.Eredményeink szerint a tapasztalt jelentős különbségek a kondicionális és a növényvédelmi eltérésekkel hozhatók összefüggésbe. Ennek alapján megállapítottuk, hogy az integrált termesztési körülmények elősegítik, míg az ökológiai termesztéstechnológia megakadályozza az intenzív térállású, méretű és felépítésű koronaformák kialakítását és fenntartását. Azt is bizonyítottuk, hogy integrált körülmények között 30-40%-kal nagyobb a termésbiztonság, azaz a terméshozamok és a jó minőség kedvezőbben alakul az ökológiai termesztéshez képest. A téli fagykárosodások mértéke is nagyobb volt ökológiai termesztésben. Növényvédelmi vonatkozásban bizonyítottuk, hogy a varasodás- és molykártétel szintén az ökológiai termesztésben jelentősebb, ugyanakkor a fajták között varasodás vonatkozásában jelentős különbségek vannak. A rezisztens fajtakör tagjai ezzel bizonyították a mostohább körülmények közötti ökológiai termesztésre való alkalmasságukat. Eredményeink figyelem felhívóak arra vonatkozóan, hogy az újabb fajták és az ökológiai termesztésben engedélyezett hatóanyagok további kutatása sürgetően fontos feladatot jelentenek, amivel versenyképesebbé tehető az ökológiai almatermesztés.

The world fruit production growth greater then the world human population. By now marketing crisis and/or on favourable over production cause great difficulties in fruit production. Conditions for fruit selling are controlled enviromental friendly produced fruit. This is what the consumers willing to pay. In our study old and resistant apple cultivars were compared in integrated and organic fruit production system including performance of vegetative and reproductive ability of apple cultivars as well as quality parameters. Year effect was also analysed with special attention to winter frost damage and plant protection status. The study was performed at Pallag Experimental Station planted in 1997 on 40 apple cultivars. Trees were grafted on M26 rootstock with 4x1.5 m distances on free spindle crown form. Our results showed that differences among parameters were associated with conditional and plant protection features of the trees. Integrated production system promoted, while organic production delayed the maintainance and performance of intensive crown forms. It was also proved that yield safety (yield and good fruit quality) is greater in integrated growing conditions with 30-40% compared to organic growing production. Winter frost was also greater in organic production compared to integrated production. In case of plant protection, apple scab and codling moth damages were also greater in the organic production system compared to integrated one. However, cultivars showed great differences among each other. Members of the resistant cultivar group showed ability to grow under less favorable conditions in organic production. Our results clearly showed that researches on newer cultivars and on approved plant protection product are one of the most essential tasks for competetive organic apple production.

Leírás
Kulcsszavak
alma apple, termesztéstechnológia production technology, integrált ökológiai integrated organic
Forrás