A sertéshús higiéniai és mikrobiológiai jellemzőinek bemutatása a Borkesz-Hús közreműködésével

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Szakdolgozatom témája a nyers sertéshús mikrobiológiai paramétereinek ismertetése. Célom feltárni azt, hogy a vágóhídi higiénia és a gyártási gyakorlat hogyan befolyásolja a sertéshús higiéniai, mikrobiológiai tulajdonságait. Ezek alapján be szeretném mutatni a sertéshús-feldolgozás technológiáját higiéniai oldalról megközelítve. Mindezekhez a Borkesz-Hús vágóhíd 2014. évben (januártól októberig) vett mintáinak eredményeit szeretném ismertetni, kiértékelni. A sertés testfélről vett mintákból a mikrobaszámot, a Salmonella jelenlétét, valamint az enterobaktérium számot határozzák meg. Ismertetném továbbá a környezeti higiéniai eredményeket, melyek a mikrobaszámra és a Salmonella előfordulásra terjednek ki. Végül ki szeretnék térni arra is, hogy megfelelő-e az általam vizsgált üzem működése élelmiszer-higiéniai szempontból.

Leírás
Kulcsszavak
sertéshús, élelmiszer-higiénia, mikrobiológia, élelmiszer-biztonság
Forrás