Magas arzéntartalmú ivóvizek felhasználásának kockázata az élelmiszeriparban
Absztrakt
Magyarország geokémiai adottságaiból fakadóan a felszín alatti vizek arzéntartalma az ország egyes területein jóval meghaladja az érvényben lévő határértéket. Hazánk Európai Unióhoz való csatlakozásával az arzénra vonatkozóan még szigorúbb határértékek léptek életbe. Az élelmiszer-ipari vállalkozások számára is problémát jelent a magas arzén koncentrációjú víz. Ezen vállalkozások a működésük során a vizet más-más célra (technológiai víz, higiéniai víz, élelmiszer összetevő) használják fel. Dolgozatomban arra keresem a választ, hogy mekkora kockázatot jelent, ha az élelmiszer-ipari vállalkozások működésük során határérték feletti arzén tartalmú vizet használnak fel.
Leírás
Kulcsszavak
ivóvíz, arzén, élelmiszer