Laskagomba porral dúsított száraztészta előállítása és minőségének értékelése

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A világ éves száraztészta termelése elérte a 13,5 millió tonnát. Egyszerű és gyors elkészítésük miatt a tészták a modern konyha alapját képezik. Magyarországon a második leggyakoribb étel allergén a tojás, a fehérjetartalom pótlására alkalmas lehet a laskagomba alacsony energiatartalma, valamint magas vitamin, ásványi anyag és fehérje tartalma miatt, mely nagyon közel áll az állati fehérjéhez. Kutatásom célja volt egy olyan száraztészta előállítása, amely beleilleszthető a tojásallergiások és a gluténérzékenyek számára kialakított étrendbe. Különböző mennyiségű szárított laskagomba őrleménnyel dúsított száraztésztákat szerettem volna készíteni, úgy hogy a búzalisztet helyettesítem tápióka keményítővel. A tésztákon kémiai vizsgálatok közül fehérjetartalmat, nedvességtartalmat és savfokot mértünk, fizikai tulajdonságok közül a vízfelvevő képességet és az organoleptikus tulajdonságait vizsgáltuk.

Leírás
Kulcsszavak
laskagomba, száraztészta, szárított, tojásmentes
Forrás