Politika az irodalom tükrében

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Dolgozatomban többnyire azt vizsgálom, hogy különböző korokban miképp fonódott össze az irodalom a politikával és a politikai rendszerek hogyan állítják maguk mellé az irodalmat, felhasználva ezzel, mint egyfajta politikai propagandát. Emellett vizsgálom még a nők helyzetét a kommunizmus idején, illetve hogy az ott kialakult társadalmi szerepek és attitűdök miképpen befolyásolták napjainkban a nők megítélését. A kommunizmus mennyiben gátolta vagy épp segítette a nők jogainak térnyerését. Arra a kérdésre keresem a választ, hogy a kommunista eszmék által hirdetett társadalmi egyenlőség mennyire valósult meg és mennyire nevezhető sikeresnek. A nemek közti különbségek eltörlése mennyiben segítette a nők helyzetét. A szovjet időkben elkövetett nők elleni nemi erőszak körül a mai napig nagy a társadalmi hallgatás és voltaképpen ez is indokolja meg a témaválasztásomat, mert igyekeztem kicsit megtörni a csendet. Szerintem ez a téma nem kap akkora figyelmet, amekkorát érdemelne. Kutatásaim során felállított tényeket Sofi Oksanen Tisztogatás című regénye alapján próbálom igazolni, amely pont a kommunizmusbeli női sorsokat mutatja be. Sofi Oksanennek igaza volt, amikor azt a kijelentést tette, hogy az üldöztetések a megváltozott politikai helyzet ellenére még mindig nem értek véget, csak formájuk változott.
A felhasznált kutatások és források alapján arra a megállapításra jutottam, hogy a nők ellen elkövetett nemi erőszak egyáltalán nem a politikai hatalom formájától függ, hanem ez egy olyan fajta kulturális berögzültség, társadalmi attitűd, amely egy rendszerváltással csupán nem fog eltűnni és megszűnni, maximum csak az arculatát változtatja meg. Sajnos ennek a problémakörnek a megoldása nem a feminista eszmék terjedésében keresendő, hiszen a kutatásaim során bebizonyosodott, hogy a legtöbb esetben ezeknek a tettek nem a nők ellen irányulnak és egyáltalán nem a nő személye ellen, maszkulin attitűd, birtoklási vágy, a hatalom fitogtatásának eszközeként jelennek meg.
Így sajnos a politikai rendszer megváltoztatása, a demokrácia terjedése, harc az autoriter hatalmi rendszerek ellen és a nők jogainak kiszélesítése még nem elegendő ahhoz, hogy szembe tudjunk szállni a nemi erőszakkal.

Leírás
Kulcsszavak
politika, feminizmus, nemi erőszak, irodalom
Forrás