Csemegekukorica konzervek hőkezelési eredményességének vizsgálata

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Szakdolgozatom során a nagyüzemi konzervgyártásban használatos Osztott Hidrosztatikus Sterilező berendezés hőkezelésének eredményességét vizsgáltam, 212 milliliteres vákuumzárású szuperédes csemegekukorica konzervek esetén. A mérési sorozat megkezdése előtt a töltőgépek töltési pontosságát vizsgáltam, majd ennek precizitásáról meggyőződve kezdtem el a hőkezelés eredményességének vizsgálatát speciális mérőegységek segítségével. A tér és maghőmérséklet, valamint az F0 érték változását vizsgáltam, különböző töltő súly és felöntő lé mennyiség felhasználásával. Központi célom volt, hogy bizonyítsam, az üzem által megválasztott nettó tömeg és hőkezelési idő a legmegfelelőbb a mikroorganizmusok elpusztítása, azaz a hőkezelési eredményesség szempontjából. Az így elért F0 érték megfelelt az élelmiszer-biztonságnak.

Leírás
Kulcsszavak
hőkezelés, kukorica, konzerv, F0 érték, csemegekukorica, Hunister
Forrás