Déli gyümölcsök beltartalmi paramétereinek vizsgálata

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Egészségünk megőrzése érdekében naponta kell megfelelő mennyiségű szénhidrátot, zsírt, fehérjét, rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat magunkhoz venni, természetesen megfelelő arányban. A vitamin- és ásványi anyag bevitel csak egy csekély részét képezi a napi tápanyagok bevitelének, mégis óriási a jelentőségük. Természetes formában legcélszerűbben gyümölcsökkel vihetjük be. A gyümölcsökben, zöldségekben jelentős mennyiségben vannak jelen értékes anyagaik, a vitaminok, ásványi anyagok, rostok, antioxidánsok, melyek nélkülözhetetlenek számunkra. Rendszeres fogyasztásukkal nagyon sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. Míg Magyarországon nyáron rengeteg friss hazai gyümölcs áll rendelkezésünkre, addig télen csak befőttként, lekvárként, illetve fagyasztott állapotban juthatunk hozzá többségéhez. Szerencsére a hidegebb időszakban is hozzájuthatunk az értékes tápanyagokhoz friss gyümölcsök formájában, ugyanis a déli gyümölcsöket egész évben importáljuk. Dolgozatomban hét déli gyümölcs beltartalmi paramétereit vizsgáltam meg: szárazanyag-tartalom, savtartalom, C-vitamin tartalom, polifenol-tartalom és flavonoid-tartalom. Arra kerestem a választ, hogy érdemes-e rendszeresen fogyasztani őket, beépíteni a mindennapi étkezéseinkbe, hozzájárulnak-e szervezetünk egészséges működéséhez és valóban bővelkednek-e antioxidánsokban.

Leírás
Kulcsszavak
déli gyümölcsök, beltartalom, ananász, banán, grapefruit, papaja, mangó, avokádó, gránátalma, antioxidáns, vitamin
Forrás