Csicsóka felhasználhatóságának vizsgálata probiotikus termék készítésére

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Egyre nő az érdeklődés a funkcionális élelmiszerek, ezen belül is a probiotikus termékek iránt. Habár ezzel egyidőben ezen termékek palettája is növekszik (joghurtok, sajtok, kefírek, stb.), a piacon jelenlévő készítmények nagy részét a tejtermékek teszik ki. Azoknak, akik valamilyen egészségügyi okból (tejfehérje allergia, laktózintolerancia) kifolyólag, vagy meggyőződésük folytán nem fogyaszthatnak tejterméket, alternatívát nyújthatnak a nem tejalapú, hanem például gyümölcs-, zöldség-, gabona- és szója alapú probiotikus termékek. A gyümölcsök és a zöldségek a bennük található tápkomponensek miatt ideálisak a probiotikus törzsek számára. A korszerű táplálkozástudományi kutatások kimutatták, hogy sajátos beltartalmi értékei alapján a csicsókából készült termékek egészségesebb népélelmezéshez vezethetnek, a benne található fruktóznak köszönhetően pedig a cukorbetegek diétájában is hatásosan felhasználhatók. A csicsóka tehát, számos kedvező tulajdonságának, kiváltképp a magas inulintartalmának és fruktóztartalmának köszönhetően megfelelő nyersanyagot jelenthet egy szinbiotikus termék létrehozásához, így dolgozatomban a csicsóka mint tápközeg hasznosíthatóságát vizsgálom Lactobacillus és Bifidobacterium törzsek alkalmazásával.

Leírás
Kulcsszavak
csicsóka, probiotikus, inulin
Forrás