Antioxidáns-kapacitás, ásványi elem- és kén-dioxid tartalom meghatározása csonthéjas aszalt gyümölcsökben

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Az aszalt gyümölcs az egyik legkedvezőbb alternatíva nassoláshoz, illetve egy-egy főétkezés kiegészítéséhez. Finom, és számos ásványi anyagot, antioxidánst tartalmaz. Ezért érdemesnek láttam; a különböző aszalt gyümölcsök antioxidáns kapacitásának és elemtartalmának vizsgálatát és bemutatását. Kutatásaimmal sikerült bebizonyítanom, hogy a vizsgált aszalt gyümölcsök (sárgabarack, szilva, meggy) igen magas antioxidáns- és ásványi anyag-tartalommal rendelkeznek. A szárítás során tehát nem vesztik el értékes anyagaikat, hanem azokat koncentráltan tartalmazzák. Legkiemelkedőbb antioxidáns-kapacitás eredményeket az aszalt meggy minták produkáltak, melyeket az aszalt sárgabarack majd az aszalt szilva követett. Ajánlom ezen aszalványok fogyasztását. Mivel az ipari előírások megkövetelik a lehető legbiztonságosabb termékek előállítását, gyakran kezelik kénnel az aszalványokat. A kén-dioxidos kezelés sokaknál már kis mennyiségben is okozhat allergiás reakciókat. Éppen ezért fogyasztóként érdemes tisztában lenni a kereskedelmi forgalomban lévő aszalt gyümölcsök kén-dioxid tartalmával. Vizsgálataimban erre is sort kerítettem. Dolgozatommal remélem, sikerült felhívnom a figyelmet az aszalt gyümölcsök kedvező beltartalmi összetételére, illetve bátorítanom a vállalkozó szelleműeket a házi aszalás kipróbálására.

Leírás
Kulcsszavak
antioxidáns, csonthéjas, aszalt gyümölcs
Forrás