A funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése az Észak-alföldi régióban

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Dolgozatom szakirodalmában először is a funkcionális élelmiszerekről meghatározott definíciók közül emeltem ki a legjelentősebbeket. Ezt követően a vásárlói és fogyasztói magatartás általános modelljeit mutattam be (Blackwell – Miniard – Engel – féle bonyolult/ egyszerű modell, Pilgrim – féle élelmiszer – fogyasztói modell, Shepherd – féle modell és a Grunert modell „továbbfejlesztett változata”). A meghatározó trendek kérdésköre sem maradhatott ki, ahol az egészség – és környezettudatosság szerepét fejtettem ki a fogyasztói magatartásban, majd az élelmiszerfogyasztást meghatározó trendeket és végül a funkcionális élelmiszerfogyasztást az Európai Unióban és Magyarországon. Az anyag és módszertan részben ismertettem a kutatásom menetét és az alkalmazott statisztikai módszereket. A kérdőívem a funkcionális élelmiszerek fogyasztási és vásárlási szokásait mérte fel, melynek vizsgálatához leíró statisztikát alkalmaztam, majd a háttérváltozókkal vetettem össze a kérdéseket. Ezek közül a szignifikáns kapcsolatokat mutattam be és azok erősségét mértem Cramer V változóval. Az eredmények és azok értékelése fejezetben táblázatokkal szemléltettem a kapott értékeket. Végül, az utolsó - következtetések, javaslatok – részben kifejtettem a kutatásom eredményét és ez alapján fogadtam el/ vetettem el a hipotéziseimet.

Leírás
Kulcsszavak
funkcionális élelmiszerek, egészségvédő hatású élelmiszerek, egészség
Forrás