A fenntartható élelmiszer-fogyasztás megjelenése az alternatív étrendet követők körében

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Célkitűzésem megvalósítása érdekében országos kérdőíves megkérdezést végeztem 504 magyar fogyasztó körében, melynek főbb elemei a következők voltak: alternatív étrendek, élelmiszerorientált életstílus, helyi termékek. A válaszokat a nem szerinti reprezentativitás érdekében súlyozással korrigáltam, majd leíró statisztikai módszerekkel elemeztem, az élelmiszerorientált életstílus jegyeket pedig faktor- és klaszteranalízis alkalmazásával vizsgáltam. Az eredmények azt mutatják, hogy egyes alternatív táplálkozási formák esetében ugyan megjelenik a környezettudatos magatartás, de a fenntarthatósághoz ez még nem elégséges feltétel. Az élelmiszerorientált életstílusra vonatkozó állítások alapján hét faktor különíthető el, úgymint a vásárlási motivációk, a minőségi aspektus, a vásárlási szokások, a fogyasztási szituációk, illetve a főzési módszerek, amely kategórián belül további három altényezőt lehet elkülöníteni – az elhivatottság-innovációt, az egyszerű főzést, továbbá a női-férfi felelősséget/szerepet. A klaszteranalízis során 5 csoportot kaptam: „Újdonságot keresők” (27,8%), „Kívülállók” (18,8%), „Konzervatívok” (15,4%), „Átlagos fiatalok” (16,9%), illetve „Sportos életmódú fiatalok” (21,0%). Az alternatív étrendeket követők az első szegmensben jelennek meg, akiknél nagyfokú tudatosság, innováció, minőségkeresés figyelhető meg.Helyi termékeket a válaszadók 82,9%-a vásárol, amelynek legnagyobb ösztönzői a származás, a helyi termelők, illetve kereskedők támogatása, az élelmiszerkilométerek csökkentése, a termékek egészséges és természetes volta, valamint a pozitív tapasztalat megléte. Ezzel ellentétesen helyi termékeket leginkább azért nem vásárolnak a fogyasztók, mert túlzottan időigényesnek és nehézkesnek találják a beszerzésüket.

Leírás
Kulcsszavak
alternatív étrendet követők, egészségtudatosság, környezettudatosság, fenntartható élelmiszer-fogyasztás
Forrás