Neurológiai elváltozások diagnosztizálására alkalmas döntéstámogató rendszer fejlesztése

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A pszichiátria területén jelenleg alkalmazott neurológiai elváltozások vizsgálatára használt módszer kellemetlen, hosszadalmas és költséges folyamat, melynek során többek között a vizsgált személyek szemmozgásait is figyelik.

Célom egy olyan rendszer fejlesztése, mely képes a páciens tekintetének követésére, illetve alkalmas a megfelelő adatok gyűjtésére. Az összegyűjtött adatokból következtetéseket tud levonni a pontosabb és szélesebb körű diagnosztizálás érdekében.

Az elmúlt időszakban egy olyan vizsgálat került megvalósításra, mely során a páciens egy előre generált videót követ figyelemmel, miközben tekintetének koordinátáit egy Tobii Eye X Controller segítségével rögzítjük. A vizsgálat során szerzett adatok statisztikai leírókat használva, kvantitatív módszerekkel elemzésre kerültek. Python nyelven íródott szoftverrel vizsgáljuk ezen adatokat, mely során célunk azon abnormalitások megtalálása, melyek utalhatnak a páciens betegségeire, mint például az ugráló szemmozgás vagy a lemaradó követés. Munkám során 28 személyt sikerült vizsgálni, melyek közül 10 beteg és 18 egészségesnek feltételezhető. Ezen személyek vizsgálataiból előállított adatokra alkalmas klaszterező algoritmusokat futtattunk.

A kutatói munkám során létrehozott programok segítségével alkalmas tulajdonságokat sikerült kinyerni a vizsgálat során létrejött adatokból. Ezen tulajdonságokat felhasználva klaszterezés során sikerült az általunk elemzett 28 személyt 2 egymástól elkülönülő csoportba (feltehetőleg beteg és egészséges) sorolni, mely arra utal, hogy a rendszerünket használva lehetséges diagnosztizálni a neurológiai elváltozásokat. Az általunk ajánlott megoldás rövidebbé, kényelmesebbé és olcsobbá teheti a jelenlegi diagnosztikai módszereket, ezzel újabb eszközt biztosítva az orvosok számára.

Leírás
Kulcsszavak
neurológiai elváltozások, döntéstámogató rendszer, tekintet követés, gépi tanulás
Forrás