Aspergillus niger citromsav fermentációjának optimalizálása

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A világon évente több mint 1,5 millió tonna citromsavat állítanak elő, csaknem teljes mértékben Aspergillus niger mutánsok segítségével. Ahhoz, hogy üdítőitalainkba, élelmiszerekbe és még a kozmetikumokba is bekerüljön a citromsav tartósítószerként vagy antioxidánsként, szigorú követelményeknek kell teljesülni a gyártás során. Diplomamunkám készítése során Diplomamunkám készítése során , különböző körülmények között vizsgáltuk a kitermelés hatásfokát. Összehasonlítottam a pH szabályozott és szabályozatlan körülmények között a kihozatalt, majd glükóz és szacharóz szénforráson történő termelést. A produkciót jelentősen befolyásolja a mangán (II) ionok koncentrációja, így kísérleteink kiterjedtek a Biomérnöki Tanszéken található fermentorok vizsgálatára, azok mangán ion kioldó képességére. Utolsó kísérletünk a kálium-ferrocianid alkalmazására irányult, továbbá a kémhatás kezdeti szabályozásával próbáltuk optimalizálni a tenyészet citromsav termelését

Leírás
Kulcsszavak
aspergillus niger, citromsav, fermentáció, mangánmentesítés
Forrás