Vákuumcsomagolt és csemegepultban előre szeletelve kínált sonkák mikrobiológiai szennyezettségének összehasonlítása

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek minőségének és biztonságosságának megállapításában fontos szerepe van a mikrobiológiai vizsgálatnak. A patogén mikrobákkal szennyezett élelmiszerek élelmiszer-megbetegedéseket, élelmiszer-mérgezéseket, toxikoinfekciót okozhatnak. Általában a nem megfelelő kezelés, előkészítés vagy tárolás okozza a fertőződést. A leggyakoribb élelmiszer toxikoinfekciókat okozó patogének az Escherichia coli, Salmonella, Listeria monocytogenes és a Staphylococcus aureus. Bizonyos élelmiszer toxikoinfekciókért exotoxinok felelősek, melyeket a baktériumok választanak ki. Ezek a toxinok megbetegedést okozhatnak a kórokozók pusztulását követően is, bizonyos baktériumok pedig endotoxin termelésére képesek. Munkám során 3 vákuumcsomagolt és 4 szeletelt, csemegepultban kínált sonkán 3 baktérium kimutatását céloztuk meg: a Staphylococcus aureus, az Escherichia coli és Enterococcus, illetve összmikrobaszám meghatározást végeztünk. A vizsgálatokat két fázisban, 2018. december 6-7-én és 2019. január 9-10-én végeztük.

Leírás
Kulcsszavak
sonka, mikrobiológiai, vizsgálat, szennyezettség, vákuumcsomagolás
Forrás