Ásványvizek mikrobiológiai vizsgálatai

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Egyértelműen ki tudom azt jelenteni, hogy a folyadékfogyasztásról egyre több helyütt hallhatunk, olvashatunk. Nem csupán az életmódra levetítve, hanem energiaszintünket is befolyásolja. Személyesen is tapasztalom a környezetemben, hogy nem fogyasztanak kellő mennyiségű vizet az emberek.

Az ásványvíz mintákat egy magyar ásványvízgyártó cég bocsájtotta rendelkezésünkre, így a minták egyenesen a gyártó sorról érkezhettek meg hozzánk, biztosítva az elegendő mennyiségű mintát is Kutatásaimnak a célja az volt, hogy meggyőződjem arról, hogy az ásványvizek mennyi ideig fogyaszthatóak felbontást követően, hiszen hajlamosak vagyunk azt később elfogyasztani. De ha mégis így cselekszünk, történik-e az adott környezeti körülmények között, olyan mikrobiális tevékenység, ami élelmiszer eredetű megbetegedéseket válthat ki.

Az eredményeket az MSZ 448-44:1990 szabvány alapján értékeltem.

Összegezve a kutatásomat csak megközelítőleges választ tudok adni arra, hogy a hosszas tárolás mikrobális növekedést eredményezhet. szem előtt kell tartani azt is, hogy a labormunka nem steril és akkreditált laboratóriumban történt, így az a lehetőség is fenn áll, hogy a munka során mi szennyeztük be. Ezt az esélyt az is növeli, hogy szakképesítéssel sem rendelkezünk ilyen fajta mintavételezésre.

Leírás
Kulcsszavak
ásványvíz, élelmiszer-mikrobiológia, ENDO, PCA, PCR, hőmérséklet, táptalaj, összcsíraszám
Forrás