A vöröshagyma ásványianyag-tartalmának vizsgálata és táplálkozásunkban betöltött szerepe

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A vöröshagyma már évezredek óta képezi az emberi táplálkozás részét, amely jellegzetes ízének, egyszerű termesztésének, valamint a benne lévő ásványi anyagoknak, vitaminoknak és egyéb kedvező élettani hatással rendelkező anyagoknak köszönhető. A diplomadolgozatomban azt vizsgáltam, hogy 7 különböző összetételű tápanyagutánpótló kezelés milyen módon befolyásolja a vöröshagyma ásványi anyag és nitrát tartalmát. Ezt követően a kapott eredményeket összevetettem az ásványi anyagokra meghatározott ajánlott napi beviteli értékekkel, a nitrát kapcsán pedig az ADI (elfogadható napi beviteli) értékkel. Az eredmények alapján elmondható, hogy a hagymaszár nagyobb mennyiségben tartalmazza az ásványi anyagokat, kivéve a vasat és cinket, mint a hagymagumó. A kezelések közül a Natur + Húsliszt nevű bizonyult a leghatásosabbnak. Ezen felül, látszik az eredményekből, hogy 100g hagyma elfogyasztásával az ásványi anyagok napi ajánlott mennyiségének csupán csekély része fedezhető, valamint a nitrát mérésénél egyik kezelés hatására sem történt határérték túllépés.

Leírás
Kulcsszavak
vöröshagyma, ásványi anyag, nitrát
Forrás