Különböző meggyfajtákról származó gombafajok szüret utáni és tárolást követő azonosítása

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A meggy fontos gazdasági növényünk, élettani jelentőségét számos indokkal alátámaszthatjuk. Éppen ezért szükséges a mikrobiológiai vizsgálata. Szüret előtt, a gyümölcs tárolása során történő romlási folyamatok csökkentése érdekében biofungiciddel és kitozánnal történő pre- és posztharveszt kezeléseket végeztünk az általános növényvédelmi kezeléseket követően. A kezelés mellett kontroll vizsgálati beállítás is volt. A hűtőtárolás 0°C-on, normál és módosított légtérben (MAP) történt. Szüretet és a hűtőtárolást követően mikrobiológiai vizsgálatok (összgombaszám meghatározása, polcállóság és gomba populáció vizsgálata) különböző romlást okozó gombafajok izolálása és ITS alapján elsődleges fajazonosítása történt a három meggyfajtáról (’Érdi bőtermő’, ’Újfehértói fürtös’, ’Petri’).

Leírás
Kulcsszavak
meggy, gombafajok, tárolás, izolálás, összgombaszám
Forrás