Hallgatói dolgozatok (Biotechnológiai Intézet)

Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez

A DE Természettudományi és Technológiai Kar Tanácsának 2009. november 25.-i határozata alapján a jövőben elektronikus formában is elhelyezésre kerülnek a szakdolgozatok a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár által működtetett egyetemi archívumban, a DEAba. A szakdolgozatok az archívumból kizárólag a Debreceni Egyetem IP-címeiről hozzáférhetőek, azokat nem lehet kinyomtatni, és azokból szövegrészeket nem lehet kiemelni.

Böngészés

legfrissebb feltöltések

Megjelenítve 1 - 5 (Összesen 285)
  • Tétel
    Korlátozottan hozzáférhető
    A Tokaji Aszúborok elemanalitikai vizsgálata a környezeti változók függvényében
    Kovács, Mátyás; Dr. László, Elemér; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai Intézet
    A bortermelés mintegy 6000 éves múlttal rendelkező tevékenység, amelynek eredetéről bár megoszlanak a tudományos eredmények, napjainkra valamennyi kontinensen elterjedt. Hazánkban is több, kiváló termelői vidék található. Megemlítendő, hogy a borkészítési hagyományok, valamint a környezeti hatások is jelentősen kihatnak az érzékszervi és minőségi textúrák különbözőségére. Az analitikai vizsgálatok segítenek megérteni az összetétel változását a kívánt időtartamok között. A dolgozat célja: lehetséges kapcsolatot találni az általunk választott időjárási paraméterek és a vizsgált borok elemkoncentrációi között. Az elemkoncentrációk esetleges periodikus ismétlődésének felderítése. A mintánkat a Hétszőlő birtok 1999-től 2019-ig készített Tokaji Aszúborai jelnették. Az elemkoncentrációk (K, Na, Mg, Ca, Al, B, Ba, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, P, Pb, S, Sr, Zn) meghatározását ICP-OES, a periodikus ismétlődést frekvencia analízissel, a lehetséges kapcsolatokat az időjárási paraméterek (éves csapadékösszeg, éves középhőmérséklet, éves globál-sugárzás) korrelál függvénnyel értékeltük ki. Összességében a kutatás sikeres eredménnyel zárult, mivel a kutatási célban megfogalmazottak alapján, az időjárási paraméterek és a vizsgált elemek koncentrációi között találtunk összefüggést, még ha azok nem is erősek, és csak kis mértékben állnak kapcsolatban. Az 51 vizsgálat alkalmával 31 esetben mutattunk ki ellentétes mozgású korrelációt, 17 esetben egyenes mozgású korrelációt, 3 esetben, mely mindegyike az ólommal kapcsolatos, nem kaptunk érdemleges eredményt. Reményeink szerint az eredmények felhasználhatóak további, az elemtartalom és a környezeti paraméterek közötti kapcsolatok felderítésére.
  • Tétel
    Korlátozottan hozzáférhető
    Spliceoszómális twintronok vizsgálata Hypoxylon sp. CO27-5 fonalas gombában
    Fekete , Klára; Fekete, Erzsébet; Szabó-Pénzes, Fruzsina; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai Intézet
    A Debreceni Egyetem Biomérnöki Tanszékének kutatói 2013-ban tettek először említést egy különleges felfedezésükről, amelyet stwintronnak, azaz spliceoszómális ikerintronnak neveztek el. Az említett felismerést azóta több gombafajban is felfedezték a kutatócsoport tagjai. Szakdolgozatomban a Hypoxylon sp. fonalas gombában lévő stwintronokkal kapcsolatos kísérletet mutatom be.
  • Tétel
    Korlátozottan hozzáférhető
    Mikroorganizmusok szerepe a sörgyártásban
    Kovács, Emese; Karaffa, Levente; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai Intézet
    A sör az emberek életét végigkíséri. Jelen volt a kezdetektől fogva, napjainkon át. Kutatók elősegítették a ma ismert mikroorganizmusok feltárását és azok szerepének megismerését. Az élesztők felfedezése nélkül nem tartana itt a sörgyártás, nélkülözhetetlen szerepet töltöttek be, mivel a sör előállításához alkoholos erjedésre van szükség. Ezt a folyamatot az élesztőgombák végzik. A két legjelentősebb mikroorganizmus a Saccharomyces cerevisiae és a Saccharomyces pastorianus. Mindkét faj hasonló eredettel rendelkezik. Genetikájuk, fizikai összetételük, szaporodásuk megegyező. Enzimekben gazdagok, melyek az anyagfelvételnél, átalakulásnál, növekedésnél és szaporodásnál játszanak szerepet.
  • Tétel
    Korlátozottan hozzáférhető
    A nyomelemek hatása az Aspergillus nemzetség tagjaira
    Földi, Mónika Ilona; Karaffa , Levente; Bíró, Vivien; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai Intézet
    Az Aspergillus nemzetség tagjait számos helyen megtalálhatjuk a biotechnológiai tevékenységek során, mint citromsav gyártás, itakonsav gyártás. Ezeket a termékeket a mindennapi életünk során több helyen is megtalálhatjuk, mint például élelmiszer adalékként. A nyomelemek is nagy jelentősége bírnak ezekben a folyamatokban. Azon kívül, hogy olyan fémek tartoznak bele, mint például cink és mangán. A fermentációk során a bioreaktorokban, attól függően, hogy milyen koncentrációban érhetőek el, tudják a termékek hozamát növelni egy bizonyos mértékig, esetenként csökkenteni. A nyomelemek mennyiségét a fermentáció folyamán több kutatócsoport is vizsgálta és keresik azt az optimális mennyiséget és összetételt, hogy hatékonyabban történjen a hozam kitermelése.
  • Tétel
    Korlátozottan hozzáférhető
    A táplálékkiegészítők és azok hatása a szervezetre biokémiai szempontból
    Varga, Diána Katalin; Bodnár, Nóra; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai Intézet
    A dolgozatban igyekeztem szakmai szempont alá is vetni a kiegészítőket és részletesebben, azok biokémiai folyamataival szemléltetni hatásaikat. Szeretnék többek közt szót ejteni a fehérjékről és azok felépítéséről, hiszen lényegében minden emberi szövet növekedéséhez és megfelelő működéséhez hozzájárulnak, nélkülözhetetlenek az emberi szervezet működésében. Ezen kívül az aminosavak jellemzésénél igyekeztem kiemelni a két leggyakoribb aminosav tartalmú étrendkiegészítőt és biokémiai oldalról megközelíteni azokat. Mindemellett hangsúlyt fektettem főbb vitaminok, zsírsavak, rostok és ásványi anyagok bemutatására is, példákkal igyekeztem szemléltetni ezek nélkülözhetetlen rendeltetését. A fent említett étrendkiegészítőket alkotó vegyületek grafikus ábrázolásaival szemléltettem szerkezetüket.
A DEENK Digitális Adattárába feltöltött tartalom a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 33§ -ban meghatározott módon használható fel. A felhasználó a digitális tartalmat képernyőn megjelenítheti. Letölteni, elektronikus adathordozóra vagy papírra másolni, üzletszerűen felhasználni és módosítani tilos.