Gomolyasajt sótartalmának és szárazanyagtartalmának vizsgálata a sajt méretének és sózási idejének függvényében

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Szakdolgozati témámban a különböző méretű és tömegű gomolya sajtok sókoncentrációját vizsgáltam az idő függvényében 25%-os sókoncentrációjú sófürdő mellett. Mérések alapján kiderítettem, hogy a gomolyáknak mennyi idő szükséges ahhoz, hogy ideális mennyiségű sót szívjanak magukba a fürdőben tartózkodás alatt. Ezentúl meghatároztam a minták szárazanyag tartalmát is, erre azért volt szükség, mert a sajt szárazanyag-, és sótartalma között szoros összefüggés van, illetve a Magyar Élelmiszerkönyv mindkét paraméterre előírást ad (MÉ 2-104). A dolgozatom szakirodalmi áttekintésében röviden ismertetem a sajtkészítés múltját, a sajtok fajtáit, a sajt gyártás lépéseit, illetve az általam használt só meghatározási módszer elméletét és a mérés elvét. Az anyag és módszer fejezet tartalmazza az általam készített sajtok gyártásának pontos leírását, a szárazanyagtartalom meghatározásának leírását, a minta előkészítést és az analitikai módszer pontos receptúráját. A vizsgálataim során méretenként és sózási időnként két-két sajt mintával (összesen 18) dolgoztam, melyet egy időben gyártottunk le, majd a sajtok sózását követően elvégeztem a só-, illetve szárazanyagtartalom meghatározásokat.

Leírás
Kulcsszavak
gomolya, sajt, sózás, sókoncentráció
Forrás