A szülők és a gondozók vonatkozásában a munka és a magánélet közötti egyensúlyról és a 2010/18/EU tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló (EU) 2019/1158 irányelv követelményei és a megvalósításával járó munkáltatói kihívások.

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A dolgozat annak bemutatását célozza, hogy a jogalkotók és a munkáltatók milyen intézkedések meghozatalával, milyen mértékben és hozzáállással veszik - vagy vehetnék - figyelembe, ha a munkavállaló családtagokról, kiskorú gyermekről gondoskodik, illetve milyen körülmények biztosításával tudják elősegíteni, hogy a munkavállalók össze tudják egyeztetni a munkavállalást a családi teendőikkel, a családi, illetve magánéletükkel, hogy mind a munkában, mind a családban kiteljesedhessenek. A jogalkotási, és különösen a munkáltatói lehetőségek tükrében kerül elemzésre a rugalmas munkaidő és atipikus foglalkoztatás több kérdése, a szülők és a gondozók vonatkozásában a munka és a magánélet közötti egyensúlyról és a 2010/18/EU tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló (EU) 2019/1158 irányelv követelményeinek való tagállami megfelelésen keresztül és azon belül, vagy annak hiányában a lehetséges munkáltatói reakciók, eszközök, munkafolyamatok, rendszerek, gyakorlatok, munkahelyi körülmények, nehézségek és lehetőségek a vállalati felelősségvállalás fényében. A dolgozat abból a hipotézisből indul ki, hogy a vállalati felelősségvállalás nagy mértékben befolyásolja a munka és magánélet egyensúlyát és a nők munkaerőpiaci helyzetét. E körben az Irányelv szabályozási háttere és történeti előzményei is említésre kerülnek.

Leírás
Kulcsszavak
2019/1158 (EU) irányelv, munka-magánélet egyensúly, apasági szabadság, szülői szabadság, gondozói szabadság, dolgozó nő, munka, magánélet, rugalmas foglalkoztatás, családbarát, CSR, vállalati felelősségvállalás, WLB
Forrás