Tévhitek és hiedelmek az egészséges táplálkozásban

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Napjainkban egyre inkább megfigyelhető, hogy előtérbe kerül az egészséges étkezés fontossága, mégis az emberek körében számos tévhit és hiedelem fellelhető az egészségesnek vélt táplálkozást illetően. Sokak olyan diétákat folytatnak, melyek károsak az egészségükre nézve, habár ennek nem feltétlenül vannak a tudatában. Az egészségtelen táplálkozás mégis jobban megfigyelhető az egyetemisták körében, vélhetően a rohanó életmódjuk vagy a folyamatosan változó és követendőnek vélt divatdiéták miatt. Kutatásom fókuszában a 18-30 éves egyetemisták táplálkozási szokásait vizsgáltam egy országos kérdőíves felmérés eredményeire, három dietetikus véleményére és a kutatáshoz kapcsolódó, elérhető szakirodalmakra támaszkodva. A legfőbb következtetés, hogy egyre többen olyan diétákat folytatnak, melyek ételintoleranciához kapcsolódnak (mint a gluténmentes diéta - 25,7%) úgy, hogy nem szenvednek ételintoleranciában, s tévesen gondolják azt, hogy ezzel jót tesznek az egészségüknek. Kevés egyetemista (31%) fogyaszt naponta tej- és tejterméket, ami a fiatalok körében kiemelt fontosságú tápanyagnak számít. Elmondható, hogy a tényleges fogyasztási szokások eltérnek a szakemberek által egészségesnek vélttől.

Leírás
Kulcsszavak
egészség, táplálkozás, tudatosság
Forrás