Az Easy-peel konzervtetővel való gyártás bevezetésének feltételei és azok vizsgálata a Bonduelle Central Europe Kft. nyírszőlősi gyáregységének gyártástechnológiájában

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Szakdolgozatomban a Bonduelle Central Europe Kft. nyírszőlősi gyáregységébe bevezetett új technológiát jelentő easy-peel tetővel való zárást, illetve a megelőző próbagyártásokat mutatom be, összesen 4 tesztgyártást. Az easy-peel fedéllel való zárást elsősorban húskészítmények, pástétomok zárásánál alkalmazzák. A Bonduelle elsők között alkalmazta ezt a tetőt vákuum zárt termékeknél. Az easy-peel tetővel zárt konzervkukorica többek között abban különbözik ránézésre, hogy a vákuum miatt feszített képet ad a tető egy pástétoméval szemben, ez a gyártás során technológiai kihívás, hogy a termék megfelelő legyen, amellett, hogy a csomagolás sérülékenyebb. A tesztgyártások során vizsgáltam a konzervdobozok tetővel való zárás képeit, a hőkezelés során a dobozban és közvetlen környezetében lévő nyomást és hőmérséklet adatokat, valamint a gyártás után a konzerveket tartóssági próbának vetettem alá, ahol a dobozban lévő vákuum értékeket és a termékekben kialakult pH-t vizsgáltam. Az első tesztgyártás alapja, a nagykőrősi telephely által javasolt üzemi értékek és a hagyományos easy-open tetővel zárt konzervgyártás tapasztalatai adták.

Leírás
Kulcsszavak
konzervipar, easy-peel, csemegekukorica
Forrás