Az aflatoxin szint változásának elemzése tejtermelő tehenek tejében és az etetett takarmányokban

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Napjainkban a csúcstermelésre tenyésztett tejhasznú szarvasmarháknak intenzív takarmányozásra van szükségük, amihez megfelelő takarmánybázis kell. A takarményféleségek toxinmentessége kiemelten fontos szerepet játszik a tejelő szarvasmarhák takarmányozásában. A mikotoxinok toxikus másodlagos metabolitok, amelyeket számos mezőgazdasági termékben növekvő fonalas gomba termel a termelés különböző szakaszaiban, az ültetéstől (vetéstől) a szállításig és a tárolásig. Az aflatoxinokat néhány közönséges aspergillus faj termeli a takarmányokban, élelmiszerekben vagy laboratóriumi közegekben történő növekedés során. Elfogyasztásával különféle tünetek fordulhatnak elő, ideértve a súlycsökkenést és a csökkent tejtermelést, máj necrosist (elhalást), cirrhosist (májzsugorodást), rákot okozhat, akut tünetei között szerepel a hányás, hasi fájdalom, tüdőödéma, görcsök, kóma és agyi ödéma. A Debreceni Egyetem és a NÉBIH közös kutatásának célja, hogy ezt a kockázatot csökkentse, ezért választottam dolgozatom témájául a tejben és takarmányban lévő aflatoxin szint vizsgálatát. Adataim a Debreceni Egyetem Mikrobiális, Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék, a Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszertudományi és Táplálkozástudományi Intézete, valamint az Agrárműszerközpont és a NÉBIH közös, „A magyar fogyasztók rövid és hosszútávú aflatoxin terhelésének meghatározása a tejtermékláncban és a kockázatkezelő intézkedések megalapozása (2018.1.2.1.NKP 2018-00002)” című kutatásából származnak. Kilenc tejtermelő nagyüzem tejmintáinak adatait dolgoztam fel. A telepekre a nagyüzemi tartástechnológiai körülmények jellemzők, 300-1000 közötti állatlétszám, intenzív takarmányozás (TMR formában) folyik. Az élelmiszerbiztonsági, illetve állategészségügyi kockázat felmérése, ezáltal a tej és takarmány aflatoxin terhelésének változását vizsgáltam összesítve, minden telepet külön, dekádonként és ezekhez hozzárendelve a rendelkezésre álló takarmány mintákat is. Varianciaanalízist és korrelációszámítást alkalmaztam Microsoft Office Excel, és R program segítségével.

Leírás
Kulcsszavak
aflatoxin, tehén, takarmány, tej, tejelő szarvasmarha
Forrás