Az extenzív és intenzív étkezésialma-termesztés gazdaságosságának elemzése homokos termőhelyen

Dátum
2008-01-21T08:13:55Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Az almatermesztés Magyarország gyümölcstermesztésének legjelentősebb ágazata. A termesztés az elmúlt évtizedben hullámzóan alakult, gazdaságpolitikai és piaci hatások negatívan befolyásolták, aminek eredményeként a termésmennyiség az 1980-as évekhez képest a felére esett vissza. Ma mintegy 40 000 ha-on évente mindössze 400-600 ezer tonna almát állítunk elő, de még így is az összes gyümölcstermesztésen belüli aránya igen magas, 57-59 %, ami jelzi az ágazat fontosságát és másrészről a hazai gyümölcstermesztés egyoldalúságát is. Sajnos a termésmennyiség csekély része szolgál étkezési célra, vagy feldolgozás nélküli exportra. A termés közel háromnegyede ipari célú felhasználásra kerül, döntően léalmaként, kisebb mértékben más konzervipari termékként és aszalványként.

Leírás
Kulcsszavak
almatermesztés, uniós szabályozás
Forrás