Sertés üzemi sajátteljesítmény vizsgálata

Dátum
2008-01-21T13:13:24Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A sertés jelentősége az emberi táplálkozásban igen nagy. A világ szinte minden pontján megtalálható Kínától Amerikáig, és a helyi viszonyok szerint tenyésztik. Európában szintúgy ősidők óta tartják a régi extenzív, rideg tartástól a mai nagyüzemi technológiáig,amit a dánok és a hollandok magas szinten művelnek. A világon évente körülbelül 600 millió sertést vágnak,amiből az ázsiai országok,főként Kína több, mint 50%-ban részesednek. Európa termelése szintén jelentős. Brazília figyelemre méltó, mivel kibocsátása évről évre növekszik. A húsfogyasztás megítélése nagyot változott az utóbbi évtizedekben. A 20. század közepétől egyre inkább a fehérjében gazdag húst, ebből is az értékes húsrészeket keresik a vevők. Szomorú tendencia a sertéstartók számára, hogy jelenünkben a fehérhúsú baromfi és halfélék fogyasztása hódít csekély zsírtartalmú húsokkal. Magyarország hasonló gondokkal küszködik, holott a 70-es években kiemelkedő volt mind a sertés termelése és fogyasztása is. A szocialista gazdaságban sorra épültek a szakosított sertéstelepek és a kibocsátás elérte a 10 millió vágósertést évente. A húsfogyasztásunk is soha nem látott szintet ért el.

Leírás
Kulcsszavak
sertéstenyésztés, nagy fehér hússertés
Forrás