Almafafajták fásrészeinek összehasonlító vizsgálata

Dátum
2009-03-06T09:19:07Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Magyarország egyik legfontosabb termesztett gyümölcsfa faja az alma, mégis a legtöbb vizsgálat tárgyát csak maga a gyümölcs képzi, illetve annak a beltartalmi értékei. Dolgozatomban a fa egy, két, és hároméves fásrészeinek elemtartalmát vizsgáltam. Arra kerestem a választ, hogy az egyes fajták között az elemtartalom tekintetében, milyen különbséget tapasztalhatók. Vizsgálataim 26 elemre terjedtek ki, ezek között egyaránt megtalálhatók esszenciális mikro- és makroelemek, valamint nehézfémek egyaránt. Megemlítem az elemeknek a növényekben betöltött szerepét, élettani hatását, csoportosítását. Ezenkivül vázolom az almatermesztés XX. századi történetét Magyarországon, ajelenlegi helyzetét, és a vizsgált fajták néhány jellemzőjét.

Leírás
Kulcsszavak
alma, beltartalmi érték, analítika, nehézfém tartalom, élelmiszerbiztonság
Forrás