Miskolc város pozícióinak változásai a magyar városhálózatban a 19. század végétől napjainkig

Absztrakt

A dolgozatban két egymással összefüggő cél bemutatását kísérlem meg:

  1. Egy magyar nagyváros – Miskolc – helyzetének, pozícióinak és ezek változásainak bemutatását, értékelését a magyar városhálózatban és a városversenyben. 2. A pozícionáláshoz és a fejlettség bemutatásához használt vizsgálatokra támaszkodva a város fejlődési lehetőségeinek, fejlesztési irányainak meghatározását.

  2. A térben és időben többszintű pozícionálás az alábbi feladatokat jelöli ki: • a magyar városok tipizálására, osztályozására vonatkozó szakirodalmi kísérletek, módszerek bemutatása; • Miskolc város gazdaságtörténetének rövid megjelenítése, főleg a 19. század harmadik harmadától, különös tekintettel az aktuális pozíciók alakulására, a városhálózatban játszott szerep változásaira; • Miskolc elmúlt századbeli fejlődésének, változásainak összehasonlítása a keleti országrész regionális központjaival, megyeszékhelyeivel, és a Dunántúl két regionális központjával (a tulajdonképpeni lehetséges versenytársaival) a fejlettségi szint mérésére szolgáló Bennett-módszer segítségével; • a magyar városok közötti fejlettségi rangsorok, fejlettségi típusok felállítása egy sokmutatós rendszerben faktoranalízis alkalmazásával.

                                          2. Megoldandó feladatok Miskolc város fejlődési lehetőségeinek, fejlesztési irányainak meghatározásához kapcsolódóan:
    
                                     •	a pozíciók, a fejlettség vizsgálatára vonatkozó módszerek eredményeire támasz-kodva azon területek meghatározása, amelyek összehasonlításaiban, rangsoraiban Miskolc város szereplése nem megfelelő, versenytársaitól, a városhálózat más elemeitől lemarad;
                                    •	a fejlesztendő területek rövid bemutatása, lehetséges fejlesztési irányok, feladatok kijelölése.
    
Leírás
Kulcsszavak
városhálózat
Forrás