Olajipari napraforgó (Helianthus annuus L.) minőségjavításának genetikai háttere

Dátum
2010-04-28T09:21:42Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A témával kapcsolatban célként tűztem ki, hogy a napraforgó minőségét befolyásoló tényezőket vizsgáljam és egyúttal rávilágítsak arra, hogy a minőség meghatározásában milyen mértékben játszanak szerepet a biológiai alapok, illetve a különböző kezelések. A zsírsavak analízisében a szembetűnő környezeti interakciókon keresztül jöhet létre az a minőségi olajtermék, amellyel szimbolizálni lehet a rögzült tulajdonságok kifejeződését. Nagy jelentősége van napjainkban és a jövőben is a különböző genotípusok eltérő ökológiai adottságok melletti vizsgálatának. A hibrideknek köszönhetően a zsírsav összetételét befolyásolni tudjuk a fogyasztói igényeknek megfelelően. A vizsgálatok kimutatták, hogy a hibridekkel Közép-Magyarország térségében lehet a legnagyobb mennyiségű kaszattermést elérni. A legmagasabb olajtartalom 54 % értéket ért el vizsgálataim során. Az analízis alkalmazásával kimutatást nyert az egyes zsírsavak struktúrája és fontossága.

Leírás
Kulcsszavak
napraforgó, Helianthus annuus, genetika, nemesítés, termőképesség, minőség
Forrás