Az alma kémiai összetételének változása eltérő betakarítási időpontokban
Dátum
Szerzők
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt
Szakdolgozatom megírása során az alma kémiai összetételének változását vizsgáltam eltérő betakarítási időpontokban. A népszerű almafajták közül öt fajta kémiai összetevőinek változását figyeltem meg, ezek az Idared, Jonagold, Mutsu, Gloster és a Golden. A kémiai összetevők közül a cukor, összes-sav, C-vitamin és az összes fenolos antioxidáns tartalmat figyeltem meg. A mintavételek között minden esetben egy hét telt el, és közvetlenül a mintavételeket követően került sor a laboratóriumi vizsgálatokra. A vizsgálatokat 2009. évben, szeptember 25.-én , október 2.-án és október 9.-én végeztem el. Vizsgálataim során megállapítottam, hogy minden almafajtánál október elején tapasztalható a legérettebb állapot. A vizsgált összetevők közül egyedül a cukortartalom alakulásában egyeznek meg a megfigyelt almafajták. Az összetevők változását nagymértékben befolyásolta az időjárás, mivel a szüretelés első felében sok volt a napsütéses órák száma, viszont a szüretelés második felére túlnyomóan esős volt az időjárás. Azért választottam ezt a témát, mert az almát termelik a gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben Magyarországon, valamint családom is évek óta foglalkozik a termesztésével.