Az alma kémiai összetételének változása eltérő betakarítási időpontokban

Dátum
2010-11-03T08:50:24Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Szakdolgozatom megírása során az alma kémiai összetételének változását vizsgáltam eltérő betakarítási időpontokban. A népszerű almafajták közül öt fajta kémiai összetevőinek változását figyeltem meg, ezek az Idared, Jonagold, Mutsu, Gloster és a Golden. A kémiai összetevők közül a cukor, összes-sav, C-vitamin és az összes fenolos antioxidáns tartalmat figyeltem meg. A mintavételek között minden esetben egy hét telt el, és közvetlenül a mintavételeket követően került sor a laboratóriumi vizsgálatokra. A vizsgálatokat 2009. évben, szeptember 25.-én , október 2.-án és október 9.-én végeztem el. Vizsgálataim során megállapítottam, hogy minden almafajtánál október elején tapasztalható a legérettebb állapot. A vizsgált összetevők közül egyedül a cukortartalom alakulásában egyeznek meg a megfigyelt almafajták. Az összetevők változását nagymértékben befolyásolta az időjárás, mivel a szüretelés első felében sok volt a napsütéses órák száma, viszont a szüretelés második felére túlnyomóan esős volt az időjárás. Azért választottam ezt a témát, mert az almát termelik a gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben Magyarországon, valamint családom is évek óta foglalkozik a termesztésével.

Leírás
Kulcsszavak
alma, cukortartalom, összes-savtartalom, összes-fenolos antioxidáns, C-vitamin
Forrás