Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola
Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez
Mezőgazdaságtudományi Kar
Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola
(vezető: Dr. Komlósi István)
Agrártudományi doktori tanács
D52
Doktori programok:
- Állatitermék-előállítás
- Takarmányozás, halbiológia
- Szaporodásbiológia
- Genomika
- Állatnemesítés - Génmegőrzés, Állatökológia
Böngészés
Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola Szerző szerinti böngészés "Babinszky, László"
Megjelenítve 1 - 1 (Összesen 1)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető Alleviating the adverse effect of chronic heat stress on selected antioxidant parameters and performance of meat type ducks by dietary vitamin E, vitamin C, selenium and zinc supplementation(2021) Horváth, Márta; Babinszky, László; Állattenyésztési tudományok doktori iskola; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar -- Takarmányozás-élettani TanszékA szakirodalomi adatok bizonyítják, hogy a magas környezeti hőmérséklet esetén hő-stressz alakulhat ki a baromfiban, amennyiben a madár a termelt hőt nem tudja leadni a környezetében. Hő-stressz során romlik az állatok ellenálló képessége, antioxidáns státusza, zavart szenved az energia és táplálóanyag metabolizmus, csökken a teljesítmény, nő az elhullás, mely végső soron a termék minőségének romlásához vezet. A disszertáció célja, annak vizsgálata volt, hogy a takarmány C- és E-vitamin, valamint a cink és szelén kiegészítése állandó magas környezeti hőmérséklet esetén (30±1°C 24 órán keresztül 28 napig) miképpen befolyásolja a pecsenye kacsák: néhány élettani paraméterét beleértve az antioxidáns védelmi rendszert; a táplálóanyagok átalakulását, az emészthetőség és energia valamint fehérje hasznosítást, továbbá a termelési paramétereket és az értékes kacsa húsrészek kémiai összetételét a nevelés 14 és 42 napja között. Ezen kívül a disszertáció bemutatja a hőstressz negatív hatásának csökkentését a takarmány vitamin és ásványi anyag kiegészítésével (C-vitamin, E-vitamin, cink, szelén) a kacsa takarmányozásban. A kísérletben 900 vegyes ivarú 14 napos Cherry Valley pecsenye kacsát állítottunk be, véletlenszerűen szétosztottunk őket 3 különböző takarmányozási csoportba (3 kezelési csoport). Az állatházban 28 napon keresztül (14-42 napos korig) állandó hőmérsékletet biztosítottunk: magas környezeti hőmérséklet: 30±1°C (24 órán keresztül), 62±5% relatív páratartalom mellett. A kísérleti takarmányokat két vitaminnal (C és E-vitamin) és két mikroelemmel (cink és szelén) egészítettük ki különböző koncentrációban. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a szérum antioxidáns kapacitása (melyet az ACL=zsíroldékony antioxidáns vegyületek és ACW=vízoldékony antioxidáns vegyületek határoznak meg) szignifikánsan javult (P<0,05), a lipid peroxidáció (melyet az MDA=malondialdehid koncentráció jelez) szignifikánsan csökkent (P<0,05), a termelési paraméterek javultak (P<0.05), a takarmány nyersfehérje és szárazanyag tartalmának emészthetősége továbbá a kacsahús (comb, mell) kémiai összetétele nem változik (P>0,05) hús típusú kacsák esetén, 30 ± 1°C-os állandó hőmérsékleten az alábbi takarmány kiegészítés alkalmazásakor: E-vitamin: 1540 mg/kg tak., C-vitamin: 1996 mg/kg tak., szelén: 0.90 mg/kg tak. és cink: 148 mg/kg tak.