Hankóczy Jenő Növénytermesztési és Kertészeti Tudományok Doktori Iskola
Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez
Mezőgazdaságtudományi Kar
Hankóczy Jenő Növénytermesztési és Kertészeti Tudományok Doktori Iskola
(megszűnt 2015. augusztus 31.)
Böngészés
Hankóczy Jenő Növénytermesztési és Kertészeti Tudományok Doktori Iskola Szerző szerinti böngészés "Boros, Norbert"
Megjelenítve 1 - 1 (Összesen 1)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Extenzográf alkalmazása a lisztvizsgálatokbanBoros, Norbert; Borbélyné Varga, Mária; Hankóczy Jenő növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; DE--ATC--Mezőgazdaságtudományi Kar --A gabona kereskedelemben a búzatételek minőségi besorolása nagymértékben függ a liszt fehérjetartalmától és a tészta reológiai jellemzőitől. A minták a Debreceni Egyetem Látóképi kísérleti területéről származott, ahol kisparcellás tartamkísérletben a genotípus és a műtrágyázás hatását vizsgáltuk a búzalisztek extenzográfos jellemzőire három egymást követő évben (2006, 2007, 2008). 2009-ben a különböző fehérjetartalmú fajták reológiai jellemzőit vizsgáltam (farinográf, alveográf, extenzográf) és összehasonlítottam a lisztből készített cipó minőségi paramétereivel. A lisztminták vizsgálatát a Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológiai Intézetében végeztem. Az extenzográfos jellemzők alapján a búzafajtákat minőségi kategóriákba lehet sorolni. Egyes fajták a jó nyújthatóságuk alapján kiemelkedőek (Mv Suba), míg más fajtáknak a nyújtással szembeni ellenállásuk jelentősen nagyobb (GK Öthalom és GK Kalász) a több fajtához képest. A nagy extenzográfos görbe alatti területtel jellemezhető fajták tésztájának közös jellemzője, hogy nyújthatóságuk kiváló és nyújtással szembeni ellenállásuk átlag feletti (Lupus, Saturnus és Mv Suba). In the cereal trade the classification of wheat bulks are depends on the protein content and rheological feature of dough. The wheat samples are from the Látóképi Experimental Site of the University of Debrecen, where we studied the effects of genotype and fertilization on extensigraph properties of wheat flour dough in three harvest years running (2006, 2007, 2008). In 2009, my investigations focused on studying the connection between the rheological properties (farinograph, alveograph, and extensigraph) and bread-making quality of winter wheat cultivars with different protein content. The analysis of flour samples were carried out at the Institute of Food Science, Quality Assurance and Microbiology of the University of Debrecen. We can put the winter wheat cultivars into quality categories on the basis of them extensigraph properties. Some cultivar excels with its great extensibility (MV Suba), while other cultivars have high resistance to extension (GK Öthalom and GK Kalász). The wheat cultivars with large area below extensigraph curve have some common properties, their dough have an excellent extensibility and an above the average resistance to extension (Lupus, Saturnus, and Mv Suba).