Hankóczy Jenő Növénytermesztési és Kertészeti Tudományok Doktori Iskola
Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez
Mezőgazdaságtudományi Kar
Hankóczy Jenő Növénytermesztési és Kertészeti Tudományok Doktori Iskola
(megszűnt 2015. augusztus 31.)
Böngészés
Hankóczy Jenő Növénytermesztési és Kertészeti Tudományok Doktori Iskola Megjelenés dátuma szerinti böngészés
Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 90)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető Levélkezelések hatása a cukorrépa cukorhozamának változására(2009-01-26T10:15:49Z) Varga, Lajos; Sárvári, Mihály; Ruzsányi, László; Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; Debreceni Egyetem Agrártudományi CentrumTétel Korlátozottan hozzáférhető Az atrazin degradációja különböző tulajdonságú talajokban(2009-01-26T13:46:11Z) Borbély, Jánosné; Győri, Zoltán; Varga, Mária; Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; Debreceni Egyetem ATC Mezőgazdaságtudományi KarTétel Szabadon hozzáférhető A tápanyagellátás szerepe a hibridspecifikus kukoricatermesztésben(2009-01-27T14:25:47Z) Jakab, Péter; Sárvári, Mihály; Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskolaTétel Szabadon hozzáférhető Konzervipari nyersanyagvizsgálatok a TQM bevezetési folyamatában(2009-01-27T14:30:29Z) Nádasdi, Józsefné; Győri, Zoltán; Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; Debreceni Egyetem Agrártudományi CentrumTétel Szabadon hozzáférhető A környezeti és biológiai tényezők interaktív vizsgálata napraforgó tájkísérletben(2009-01-27T14:36:19Z) Borbélyné, Hunyadi Éva; Pepó, Péter; Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum MTKTétel Szabadon hozzáférhető Eltérő genotípusú kukoricahibridek szemtermésének szárazanyag beépülés és vízleadás dinamikája(2009-01-27T14:46:20Z) Dobos, Attila; Nagy, János; Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; DE----ATC MTKTétel Korlátozottan hozzáférhető Mezőgazdasági gumiabroncsok talajfizikai hatásának vizsgálata(2009-01-29T10:49:59Z) Kiss, Zsolt, Péter; Csizmazia, Zoltán; Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; Debreceni Egyetem--Agrártudományi Centrum MTKTétel Korlátozottan hozzáférhető Szulfonilurea típusú herbicidek vizsgálata őszi búza, kukorica és cukorrépa kultúrában(2009-01-29T10:59:24Z) Tóth, Elemér; Solymosi, Péter főosztályvezető; Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; MTA Kutatási Pályázati Titkárság BudapestTétel Korlátozottan hozzáférhető A ciklikus hidroxámsavak biológiai hatásai, szerepük a mikroelem-felvételben és a mikroelem-toleranciában(2009-01-29T11:24:57Z) Makleit, Péter; Pethő, Menyhért; Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; Debreceni Egyetem ATC Mezőgazdaságtudományi KarTétel Korlátozottan hozzáférhető Kukorica transzgresszív mutánsok kiválogatása diallél analízissel(2009-01-29T11:39:56Z) Tóth, Szilárd; Pepó, Pál; Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; Debreceni Egyetem ATC Mezőgazdaságtudományi KarTétel Korlátozottan hozzáférhető Az őszi búza minőségére ható tényezők számszerűsítése(2009-01-29T12:19:02Z) Sipos, Péter; Győri, Zoltán; Hankóczy Jenő növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; DE--ATC--Mezőgazdaságtudományi Kar--Fajtaösszehasonlító tartamkísérletből származó búzafajták lisztmintáinak minőségvizsgálati eredményeit felhasználva végeztem statisztikai elemzést annak céljából, hogy számszerűsítem az időjárási részparaméterek és műtrágyázás hatását hatását a fehérjetartalomra, nedves sikér tartalomra és terülésre, vízfelvételre, sütőipari értékszámra, Hagberg-féle esésszámra, illetve az alveográfos W-értékre. A dolgozat második részében az őszi búzaszemben az érés alatt lejátszódó folyamatok megismeréséhez a vizsgáltam érésben levő őszi búza szemtermésben lejátszódó minőségi változásokat. I made statistical analysis on flour samples from a variety comparison field experiment to quantificate the effects of weather parameters and mineral fertilization on protein content, wet gluten content and expansiveness, baking value, water absorbtion, Hagberg falling number and alveographic W value. In the second part of dissertation I examined the changes of quality parameters of maturing winter wheat grains to get know on the processes of the maturing cereal grain.Tétel Szabadon hozzáférhető Őszibúza lisztek sütési tulajdonságainak összefüggésvizsgálata(2009-01-29T12:27:46Z) Markovics, Erzsébet; Győri, Zoltán; Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; Debreceni EgyetemTétel Szabadon hozzáférhető Növénytermesztési tényezők értékelése a ceres-maize 3.5 modellel talajművelési tartamkísérletben(2009-01-29T12:45:05Z) Megyes, Attila; Nagy, János; Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; Debreceni Egyetem ATC Mezőgazdaságtudományi KarTétel Szabadon hozzáférhető Nehézfémekkel szennyezett közegek környezettechnológiai vizsgálata(2009-01-30T08:10:18Z) Kovács, Elza; Tamás, János; Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; Debreceni EgyetemTétel Korlátozottan hozzáférhető A termesztési tényezők hatása a kukoricahibridek produktivitására(2009-01-30T08:18:00Z) Zsoldos, Magdolna; Sárvári, Mihály; Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; Debreceni Egyetem ATC Mezőgazdaságtudományi KarTétel Szabadon hozzáférhető Trágyázás hatása a talajok mibilis N-formáira tartamkísérletekben(2009-01-30T08:45:13Z) Nagy, Péter Tamás; Loch, Jakab; Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; Debreceni EgyetemTétel Szabadon hozzáférhető Az NPK-trágyázás hatása a búza és kukorica makro- és mikroelemfelvételére öntözött és nem öntözött viszonyok között(2009-01-30T08:49:03Z) Kincses, Sándorné; Loch, Jakab; Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; Debreceni EgyetemTétel Korlátozottan hozzáférhető Biológiai aktivitás változása integrált almaültetvény talajában(2009-02-12T14:42:50Z) Varga, Csaba; Helmeczi, Balázs; Növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; Debreceni EgyetemTétel Korlátozottan hozzáférhető A termesztéstechnológiai elemek, a környezeti tényezők és az alma szüret utáni minőségi tulajdonságainak összefüggései(2009-02-18T11:59:36Z) Rakonczás, Nándor; Gonda, István; Hankóczy Jenő növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; DE--ATC--Mezőgazdaságtudományi Kar--Hazánk almatermő ültetvényeit indokolatlan heterogenitás jellemzi. Valamennyi tényező közül a legkritikusabbak a humán tényezővel kapcsolatos technológiai elemek, melyek során az emberek közvetlen kapcsolatba kerülnek a növénnyel. Az intenzív gyümölcstermesztésben ennek fokozott jelentősége van, hiszen a kisebb fák érzékenyebben reagálnak minden beavatkozásra. Napjainkban fokozott hangsúlyt kell fektetnünk a termesztéstechnológia kérdéseinek tisztázására, hogy természeti adottságainkat kihasználva versenyképesek lehessünk a világ gyümölcstermesztői között. Dolgozatom a gyümölcs minőségi és érési mutatóinak alakulását tárgyalja a karcsú orsó koronaszerkezet, a kézi gyümölcsritkítás, a Ca-os permettrágyázás, a nyári metszés gyümölcsminőség és állományi mikroklíma módosító hatása és a szüretet követő tárolás és pultontartás viszonylataiban. Hungarian apple plantations are characterized by an unreasonable level of heterogeneity. The mostly critical from its determinating factors are technological elements based on human factor, through which people get into direct contact with the trees. In intensive fruitproduction this has even higher significance, since the smaller the trees are the more they are vulnerable to any intervention. These days we need to put much emphasise on to highlight certain questions of apple production technology, so as to be present in the same rank with the word’s honoured fruit producers through exploiting our natural endowments. My thesis work discusses behaviour of quality and ripening parameters in relation to slenderspindle-canopy structure, to timing and severity of hand thinning, to Ca-spray nutrition, to summer pruning, and to post harvest ULO-storage and shelf life.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A napraforgó hibridspecifikus vetésidejének komplex vizsgálata a Hajdúsági Löszháton(2009-02-20T07:42:12Z) Zsombik, László; Pepó, Péter; Hankóczy Jenő növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; DE--ATC--Mezőgazdaságtudományi Kar--Kutatásom célja a napraforgó különböző vetésidejének komplex hatásvizsgálata volt. Munkám során tanulmányoztam a vetésidők növény vegetatív fejlődésére gyakorolt hatását, illetve a klimatikus tényezők és a különböző vetésidők kölcsönhatását. Meghatároztam az eltérő vetésidők termés mennyiségre és olajtartalomra gyakorolt hatását. A vizsgált hibridek összehasonlításával a biológiai alapok termésre, olajtartalomra és más agronómiai tulajdonságokra gyakorolt hatását is vizsgáltam. A kórokozók közül a Diaporthe helianthi és Sclerotinia sclerotiorum esetében meghatároztam a környezeti tényezők és a különböző vetésidők kártételre gyakorolt hatását. Az elsőként említett kórokozónál a kórtünetek fejlődésének menetét is figyelemmel kísértem fertőzésdinamika vizsgálatok segítségével.Kísérleti eredményeink nagy jelentőséggel bírnak a térségi napraforgó termesztés eredményességének javításában, a megfelelő vetésidő meghatározásában, a hibridek termesztéstechnológiai paramétereinek pontosításában. The objectives of my research are summarized as: the complex working mechanism of the different sowing times of sunflower; the examination of the effect of different sowing times on the vegetative growth; the interaction between the climatic factors and different sowing times; the effect of different sowing times on the quantity of crop and oil content; with the comparison of the examined hybrids the analyses of the biological basis on yield, oil content and agronomical characteristics; examination of the environmental factors and the different sowing times on the damage in the case of Diaporthe helianthi and Sclerotinia sclerotorium pathogens; in the case of the firstly mentioned pathogen the pathogenesis has been examined with the help of infection dynamic experiments. Our experimental results bear great significance in the improvement of effectiveness of regional sunflower production, defining the right sowing time and specifying the production technological parameters of hybrids.