Szerző szerinti böngészés "Boros, Norbert"
Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 38)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető A fajta és a műtrágyázás hatása a búzalisztek extenzográfos paramétereire(2010) Boros, Norbert; Borbélyné Varga, Mária; Győri, ZoltánTétel Szabadon hozzáférhető A háztartásokban keletkező biológiailag bontható szerves hulladék és szennyvíziszap hasznosításának lehetőségei biogáz és komposzt előállítására(2014) Szabó, Fruzsina Magdolna; Matkó, Andrea; Boros, NorbertTétel Korlátozottan hozzáférhető Android alkalmazásfejlesztésBoros, Norbert; Bátfai, Norbert; DE--Informatikai KarA dolgozat témája egy kapcsolati hálók építésére használható rendszer kialakítása. A lokális hálók összefűzésével létrejött globális kapcsolati hálókból később különböző statisztikákat lehet készíteni. A fő téma az Androidos alkalmazás fejlesztése, kiegészítve egy egyszerű Java EE webalkalmazással, amely a klienstől érkező kéréseket dolgozza fel. A cél egy olyan alkalmazás kialakítása, amellyel könnyen állíthatunk elő lokális kapcsolati hálókat, amelyeket összefűzve egy globális kapcsolati hálót kaphatunk. A rendszer a további fejlesztés során kiegészíthető a statisztikát készítő modullal.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A charolais húsmarha különböző súlykategóriáinak húsminőség vizsgálata(2010-10-21T09:43:37Z) Harangi, Péter Tamás; Boros, Norbert; DE--ATC--Mezőgazdaságtudományi KarMagyarországon marhahúsból nagyon keveset fogyasztanak, az Európai Unió országainak nagy többségében az egy főre eső marhahúsfogyasztás többszöröse a hazainak. A magyarok húsfogyasztása szinte kizárólag csak sertés- és baromfihúsra korlátozódik, ezért is tartom fontosnak, hogy alaposabban megismertessem az emberekkel a marhahús kiváló minőségi paramétereit. Dolgozatomban arra vállalkoztam, hogy a marhahús kémiai és fizikai tulajdonságai alapján összevetem a különböző súlykategóriában vágott állatok húsának jellemzőit. Célom, hogy meghatározzam a húsminőség szempontjából legelőnyösebb vágósúlyt. A tanulmány segítheti egyrészt a termelőket, abban hogy a megfelelő súlyúra hízlalják állataikat, másrészt segítheti a fogyasztókat abban, hogy optimális minőségű húshoz juthassanak hozzá.Tétel Szabadon hozzáférhető Comparison of alveograph and extensigraph properties of winter wheat samples(2009) Boros, Norbert; Tarján, Zsuzsanna; Mars, Éva; Borbélyné Varga, Mária; Győri, ZoltánTétel Szabadon hozzáférhető Comparison of alveohraph and extensigraph properties of winter wheat samples(2009-11-02) Boros, Norbert; Tarján, Zsuzsanna; Mars, Éva; Borbély, Mária; Győri, ZoltánThe rheological properties of dough are determined by the amount and proportion of gliadin and glutenin proteins. Extensibility and resistance to the extension of doughs which can be measured using the extensigraph or alveograph allow good assesment of the baking behavior under realistic conditions. In our study, we compared the extensigraph and alveograph parameters of 87 flour samples. The results showed that the alveograph parameters were different from the extensigraph parameters. The classification of wheat varieties was different, and the order of varieties, as well. The alveograph properties were affected by other factors than the extensigraph properties, except the W value. The two rheological tests did not give similar results, therefor neither test are replaceable.Tétel Szabadon hozzáférhető effect of climatic change on the rheological properties of winter wheat doughs(2010-10-05) Boros, Norbert; Kónya, Éva; Fórián, Sándor; Győri, ZoltánIn present paper we have examined the effect of climatic change on the extensigraph characteristics of wheat-flours. The baking quality of winter wheat is largely determined by cultivar, but it can be influenced by weather conditions during growing period. Flours were from 5 cultivars grown at one location in three cropping years. We have found that the extensigraph properties of dough are affected by the weather conditions, nevertheless, different cultivars distinctly react to the increase of temperature and decrease of precipitation. In generally, the higher average day temperature and lower precipitation level is favourable to produce winter wheat flour with better qualityTétel Szabadon hozzáférhető Effect of mineral fertilizers with different sulphur content on the yield of winter wheat in a small plot experiment(2009-11-02) Mars, Éva; Sipos, Péter; Boros, Norbert; Tarján, Zsuzsanna; Győri, ZoltánWe can find more and more references on the importance of sulphur and sulphur fertilization, mainly in the case of most important field crops, as cereals, maize, and the oilseeds. The traditional sulphur sources continuously lost their importance by the stringent air pollution orders and nowadays they are not able to meet the demands of plants. Besides, the application of superphosphate, as phosphorus mineral fertilizer, decreased in several countries. Sulphur fertilization is required in most cases to reach the required yields and quality parameters. The lack of sulphur causes decreased nitrogen utilization and yield by cereals as winter wheat, moreover, results less favourable baking parameters. We have examined the N and S content of different parts of winter wheat plants in a small plot experiment at the University of Debrecen, Centre of Agricultural Sciences, Látókép Experimental Station. We have also studied the effect of different sulphur fertilization forms and doses on the baking quality parameters and yield. Our aim was to contribute to the development of yield and quality improving sulphur fertilization methods, adaptable by practice. We have measured the lowest yield in the case of one of the control plots, and 100 kg/ha nitrogen, 80 kg/ha potassium and 70 kg/ha phosphorus nutrient supply resulted the lowest yield (8.7 kg/plot). The maximum yield, 10.2 kg/plot was also experienced on superphosphate fertilized plot by the application of 140 kg/ha phosphorus dose. Application the first dose of both Biofert and FitoHorm 32 S leaf fertilizers raised the yield from 9.1 to 9.9 kg/plot. ANOVA proved that Biofert and FitoHorm 32 S had no significant effect on the amount of yield, the increase is only a tendency.Tétel Szabadon hozzáférhető Effects of cultivar and fertilization on extensograph parameters of winter wheat flours(2010-12-15) Boros, Norbert; B. Varga, Mária; Győri, ZoltánIn present paper we have examined the effect of mineral fertilization on the extensograph characteristics of wheat-flours. The baking quality of winter wheat is largely determined by cultivar, but it can be influenced by fertilization. Flours were from 4 cultivars grown at six nitrogen fertilizer. The average flour protein content of cultivars was very different (11.8, 13.0, 14.3, and 13.07%, respectively). We have found that the extensograph properties of dough are affected by mineral fertilization, nevertheless, different cultivars distinctly react to the increase of fertilizer doses. We estimates the correlation between flour protein content and extensograph properties, based on our investigations, it became obvious that the correlation between flour protein content and extensograph parameters is really strong.Tétel Szabadon hozzáférhető Élelmiszerek mikotoxin szennyezettségének értékelése(2016-10-20) Petrányi, Andrea; Boros, Norbert; Bodnár, IldikóAccording to RASFF reports, in the present, pathogenic microorganisms, pesticide residues and mycotoxins are the most frequent food contaminants. In 2014, 12% of the total notifications were caused by mycotoxin contamination. In this study we have analyzed the RASFF notifications that are related to the mycotoxin contaminations. It can be stated that aflatoxin is responsible for 90% of the total mycotoxin notifications, and the total notification number has decrease by 40% since 2004. However the number of oc hratoxin-A notifications are slowly increasing. Aflatoxin was mainly detected in nuts and nut products and oil seeds, especially groundnuts, while ochratoxin-A was detected in fruits (more than 85% in figs) and spices. The number of deoxynivalenol and fumonisin notifications were significantly less, however some appear every year for cereals and bakery products, especially corn and wheat. Zearalenone and patulin were detected only in 16 and 18 cases but 22% of the patulin notifications are related to baby food, so the tracking of patulin is really important.Tétel Szabadon hozzáférhető Élelmiszerek mikotoxin szennyezettségének értékelése = Assessment of mycotoxin contamination of foods(2016) Petrányi, Andrea; Boros, Norbert; Bodnár, IldikóTétel Korlátozottan hozzáférhető Erőforrások kiaknázása és szállítása edényes növényeknélBoros, Norbert; Nyilas, Istvánné; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetA dolgozat az Angol-Magyar Természettudományi Szakfordító képzés keretében készült képesítő fordítás.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Extenzográf alkalmazása a lisztvizsgálatokbanBoros, Norbert; Borbélyné Varga, Mária; Hankóczy Jenő növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; DE--ATC--Mezőgazdaságtudományi Kar --A gabona kereskedelemben a búzatételek minőségi besorolása nagymértékben függ a liszt fehérjetartalmától és a tészta reológiai jellemzőitől. A minták a Debreceni Egyetem Látóképi kísérleti területéről származott, ahol kisparcellás tartamkísérletben a genotípus és a műtrágyázás hatását vizsgáltuk a búzalisztek extenzográfos jellemzőire három egymást követő évben (2006, 2007, 2008). 2009-ben a különböző fehérjetartalmú fajták reológiai jellemzőit vizsgáltam (farinográf, alveográf, extenzográf) és összehasonlítottam a lisztből készített cipó minőségi paramétereivel. A lisztminták vizsgálatát a Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológiai Intézetében végeztem. Az extenzográfos jellemzők alapján a búzafajtákat minőségi kategóriákba lehet sorolni. Egyes fajták a jó nyújthatóságuk alapján kiemelkedőek (Mv Suba), míg más fajtáknak a nyújtással szembeni ellenállásuk jelentősen nagyobb (GK Öthalom és GK Kalász) a több fajtához képest. A nagy extenzográfos görbe alatti területtel jellemezhető fajták tésztájának közös jellemzője, hogy nyújthatóságuk kiváló és nyújtással szembeni ellenállásuk átlag feletti (Lupus, Saturnus és Mv Suba). In the cereal trade the classification of wheat bulks are depends on the protein content and rheological feature of dough. The wheat samples are from the Látóképi Experimental Site of the University of Debrecen, where we studied the effects of genotype and fertilization on extensigraph properties of wheat flour dough in three harvest years running (2006, 2007, 2008). In 2009, my investigations focused on studying the connection between the rheological properties (farinograph, alveograph, and extensigraph) and bread-making quality of winter wheat cultivars with different protein content. The analysis of flour samples were carried out at the Institute of Food Science, Quality Assurance and Microbiology of the University of Debrecen. We can put the winter wheat cultivars into quality categories on the basis of them extensigraph properties. Some cultivar excels with its great extensibility (MV Suba), while other cultivars have high resistance to extension (GK Öthalom and GK Kalász). The wheat cultivars with large area below extensigraph curve have some common properties, their dough have an excellent extensibility and an above the average resistance to extension (Lupus, Saturnus, and Mv Suba).Tétel Szabadon hozzáférhető Extenzográf alkalmazása a lisztvizsgálatokban(2008) Boros, Norbert; Borbélyné Varga, Mária; Győri, ZoltánTétel Korlátozottan hozzáférhető A fajta és a műtrágyázás szerepe az őszi búza sikér- és valorigráfos jellemzőinek alakulására(2010-05-10T10:41:35Z) Ragány, Attila; Győri, Zoltán; Boros, Norbert; DE--ATC--Mezőgazdaságtudományi KarA diplomadolgozatomban azt vizsgáltam, hogy nyolc különböző fajta esetében hogyan alakultak a különböző minőségi mutatók, valamint, hogy ezek a mutatók hogyan változtak a növekvő műtrágya adagok hatására. A vizsgált mutatók: a vízfelvétel, a kialakulási idő, a stabilitási idő az ellágyulás, a sikértartalom, a sikérindex, a lisztfehérje-tartalom, a sütőipari értékszám.Tétel Szabadon hozzáférhető Gumiabroncs hulladék újrahasznosítás lehetőségei(2012) Perge, Péter; Boros, NorbertTétel Szabadon hozzáférhető Gyártási folyamatból visszamaradt iszaphulladék kezelése költségmegtakarítás és hulladékminimalizálás céljából(2016-10-20) Gulyás, Emese; Boros, NorbertIt is i mportant to reuse wastes from production process particulary. In the course of metal roughing grinding dross comes off. Its oil content is high enough to treat i t wi th piston briquette machinery and by this methode part of this oil can be retrievable and returned to production. By means of making a ma terial balance I determined how much effective the machinery has to be to work the dross and its payback was also calculated.Tétel Szabadon hozzáférhető Tétel Korlátozottan hozzáférhető Heavy Metal Distribution of Floodplain Soils and Pastures of the Tisza River(2012) Győri, Zoltán; Boros, Norbert; Bertáné Szabó, Emese; Sipos, PéterTétel Korlátozottan hozzáférhető Kereskedelmi forgalomban kapható marha-, sertés- és csirkehús állományvizsgálata(2013-05-21T07:46:08Z) Harangi, Péter Tamás; Boros, Norbert; DE--ATC--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarDolgozatomban a kereskedelmi forgalomban kapható marha, sertés és csirke húsok különböző húsrészeinek vizsgálatán keresztül arra kerestem a választ, hogy milyen különbségek lehetnek a fent említett húsok nyers és hőkezelt mintái között a porhanyósságot illetően. Célkitűzésem volt, hogy megállapítsak egy porhanyóssági rangsort a húsok között, ezzel egyfajta iránymutatást adva a fogyasztóknak.