Szerző szerinti böngészés "Boros, Norbert"
Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 38)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető A fajta és a műtrágyázás hatása a búzalisztek extenzográfos paramétereire(2010) Boros, Norbert; Borbélyné Varga, Mária; Győri, ZoltánTétel Szabadon hozzáférhető A háztartásokban keletkező biológiailag bontható szerves hulladék és szennyvíziszap hasznosításának lehetőségei biogáz és komposzt előállítására(2014) Szabó, Fruzsina Magdolna; Matkó, Andrea; Boros, NorbertTétel Korlátozottan hozzáférhető Android alkalmazásfejlesztésBoros, Norbert; Bátfai, Norbert; DE--Informatikai KarA dolgozat témája egy kapcsolati hálók építésére használható rendszer kialakítása. A lokális hálók összefűzésével létrejött globális kapcsolati hálókból később különböző statisztikákat lehet készíteni. A fő téma az Androidos alkalmazás fejlesztése, kiegészítve egy egyszerű Java EE webalkalmazással, amely a klienstől érkező kéréseket dolgozza fel. A cél egy olyan alkalmazás kialakítása, amellyel könnyen állíthatunk elő lokális kapcsolati hálókat, amelyeket összefűzve egy globális kapcsolati hálót kaphatunk. A rendszer a további fejlesztés során kiegészíthető a statisztikát készítő modullal.Tétel Szabadon hozzáférhető Assessment of mycotoxin contamination of foods(Debreceni Egyetem Műszaki Kar) Petrányi, Andrea; Boros, Norbert; Bodnár, IldikóTétel Korlátozottan hozzáférhető A charolais húsmarha különböző súlykategóriáinak húsminőség vizsgálata(2010-10-21T09:43:37Z) Harangi, Péter Tamás; Boros, Norbert; DE--ATC--Mezőgazdaságtudományi KarMagyarországon marhahúsból nagyon keveset fogyasztanak, az Európai Unió országainak nagy többségében az egy főre eső marhahúsfogyasztás többszöröse a hazainak. A magyarok húsfogyasztása szinte kizárólag csak sertés- és baromfihúsra korlátozódik, ezért is tartom fontosnak, hogy alaposabban megismertessem az emberekkel a marhahús kiváló minőségi paramétereit. Dolgozatomban arra vállalkoztam, hogy a marhahús kémiai és fizikai tulajdonságai alapján összevetem a különböző súlykategóriában vágott állatok húsának jellemzőit. Célom, hogy meghatározzam a húsminőség szempontjából legelőnyösebb vágósúlyt. A tanulmány segítheti egyrészt a termelőket, abban hogy a megfelelő súlyúra hízlalják állataikat, másrészt segítheti a fogyasztókat abban, hogy optimális minőségű húshoz juthassanak hozzá.Tétel Szabadon hozzáférhető Comparison of alveograph and extensigraph properties of winter wheat samples(2009) Boros, Norbert; Tarján, Zsuzsanna; Mars, Éva; Borbélyné Varga, Mária; Győri, ZoltánTétel Szabadon hozzáférhető Comparison of alveohraph and extensigraph properties of winter wheat samples(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Boros, Norbert; Tarján, Zsuzsanna; Mars, Éva; Borbély, Mária; Győri, ZoltánTétel Szabadon hozzáférhető Effect of mineral fertilizers with different sulphur content on the yield of winter wheat in a small plot experiment(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Mars, Éva; Sipos, Péter; Boros, Norbert; Tarján, Zsuzsanna; Győri, ZoltánTétel Szabadon hozzáférhető Effects of cultivar and fertilization on extensograph parameters of winter wheat flours(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Boros, Norbert; B. Varga, Mária; Győri, ZoltánTétel Szabadon hozzáférhető Élelmiszerek mikotoxin szennyezettségének értékelése = Assessment of mycotoxin contamination of foods(2016) Petrányi, Andrea; Boros, Norbert; Bodnár, IldikóTétel Szabadon hozzáférhető Environmental considerations in aircraft manufacturing industry through the example of Boeing andAirbus companies(Debreceni Egyetem Műszaki Kar) Mezei, Balázs; Boros, NorbertTétel Korlátozottan hozzáférhető Erőforrások kiaknázása és szállítása edényes növényeknélBoros, Norbert; Nyilas, Istvánné; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetA dolgozat az Angol-Magyar Természettudományi Szakfordító képzés keretében készült képesítő fordítás.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Extenzográf alkalmazása a lisztvizsgálatokban(2011-10-10T11:43:53Z) Boros, Norbert; Borbélyné Varga, Mária; Hankóczy Jenő növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; DE--ATC--Mezőgazdaságtudományi Kar --A gabona kereskedelemben a búzatételek minőségi besorolása nagymértékben függ a liszt fehérjetartalmától és a tészta reológiai jellemzőitől. A minták a Debreceni Egyetem Látóképi kísérleti területéről származott, ahol kisparcellás tartamkísérletben a genotípus és a műtrágyázás hatását vizsgáltuk a búzalisztek extenzográfos jellemzőire három egymást követő évben (2006, 2007, 2008). 2009-ben a különböző fehérjetartalmú fajták reológiai jellemzőit vizsgáltam (farinográf, alveográf, extenzográf) és összehasonlítottam a lisztből készített cipó minőségi paramétereivel. A lisztminták vizsgálatát a Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológiai Intézetében végeztem. Az extenzográfos jellemzők alapján a búzafajtákat minőségi kategóriákba lehet sorolni. Egyes fajták a jó nyújthatóságuk alapján kiemelkedőek (Mv Suba), míg más fajtáknak a nyújtással szembeni ellenállásuk jelentősen nagyobb (GK Öthalom és GK Kalász) a több fajtához képest. A nagy extenzográfos görbe alatti területtel jellemezhető fajták tésztájának közös jellemzője, hogy nyújthatóságuk kiváló és nyújtással szembeni ellenállásuk átlag feletti (Lupus, Saturnus és Mv Suba). In the cereal trade the classification of wheat bulks are depends on the protein content and rheological feature of dough. The wheat samples are from the Látóképi Experimental Site of the University of Debrecen, where we studied the effects of genotype and fertilization on extensigraph properties of wheat flour dough in three harvest years running (2006, 2007, 2008). In 2009, my investigations focused on studying the connection between the rheological properties (farinograph, alveograph, and extensigraph) and bread-making quality of winter wheat cultivars with different protein content. The analysis of flour samples were carried out at the Institute of Food Science, Quality Assurance and Microbiology of the University of Debrecen. We can put the winter wheat cultivars into quality categories on the basis of them extensigraph properties. Some cultivar excels with its great extensibility (MV Suba), while other cultivars have high resistance to extension (GK Öthalom and GK Kalász). The wheat cultivars with large area below extensigraph curve have some common properties, their dough have an excellent extensibility and an above the average resistance to extension (Lupus, Saturnus, and Mv Suba).Tétel Szabadon hozzáférhető Extenzográf alkalmazása a lisztvizsgálatokban(2008) Boros, Norbert; Borbélyné Varga, Mária; Győri, ZoltánTétel Korlátozottan hozzáférhető A fajta és a műtrágyázás szerepe az őszi búza sikér- és valorigráfos jellemzőinek alakulására(2010-05-10T10:41:35Z) Ragány, Attila; Győri, Zoltán; Boros, Norbert; DE--ATC--Mezőgazdaságtudományi KarA diplomadolgozatomban azt vizsgáltam, hogy nyolc különböző fajta esetében hogyan alakultak a különböző minőségi mutatók, valamint, hogy ezek a mutatók hogyan változtak a növekvő műtrágya adagok hatására. A vizsgált mutatók: a vízfelvétel, a kialakulási idő, a stabilitási idő az ellágyulás, a sikértartalom, a sikérindex, a lisztfehérje-tartalom, a sütőipari értékszám.Tétel Szabadon hozzáférhető Gumiabroncs hulladék újrahasznosítás lehetőségei(2012) Perge, Péter; Boros, NorbertTétel Szabadon hozzáférhető Tétel Korlátozottan hozzáférhető Heavy Metal Distribution of Floodplain Soils and Pastures of the Tisza River(2012) Győri, Zoltán; Boros, Norbert; Bertáné Szabó, Emese; Sipos, PéterTétel Korlátozottan hozzáférhető Kereskedelmi forgalomban kapható marha-, sertés- és csirkehús állományvizsgálata(2013-05-21T07:46:08Z) Harangi, Péter Tamás; Boros, Norbert; DE--ATC--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarDolgozatomban a kereskedelmi forgalomban kapható marha, sertés és csirke húsok különböző húsrészeinek vizsgálatán keresztül arra kerestem a választ, hogy milyen különbségek lehetnek a fent említett húsok nyers és hőkezelt mintái között a porhanyósságot illetően. Célkitűzésem volt, hogy megállapítsak egy porhanyóssági rangsort a húsok között, ezzel egyfajta iránymutatást adva a fogyasztóknak.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Környezetvédelmi eljárások, nem csak környezetmérnököknek(Debreceni Egyetemi Kiadó – Debrecen University Press, 2018-12-11) Bodnár, Ildikó; Keczánné Üveges, Andrea; Boros, Norbert; Kocsis, Dénes; Fórián, Sándor; Izbékiné Szabolcsik, Andrea; DE--Műszaki Kar; Boros, Norbert