Szerző szerinti böngészés "Homoki, Judit"
Megjelenítve 1 - 17 (Összesen 17)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető A meggy mint funkcionális élelmiszer(2014) Homoki, Judit; Kun-Nemes, Andrea; Gálné Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Anthocyanin-Rich Sour Cherry Extract Attenuates the Lipopolysaccharide-Induced Endothelial Inflammatory Response(2019) Biró, Attila; Markovics, Arnold; Homoki, Judit; Szőllősi, Erzsébet; Hegedűs, Csaba; Tarapcsák, Szabolcs; Lukács, János; Stündl, László; Gálné Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Changes in the Composition of Unstimulated and Stimulated Saliva Due to Chewing Sour Cherry Gum and a Toothbrush Change(2024) Skopkó, Boglárka Emese; Homoki, Judit; Fazekas, Mónika; Paholcsek, Melinda; Fauszt, Péter; Dávid, Péter; Stündl, László; Bíróné Molnár, Piroska; Forgács, Ildikó Noémi; Váradi, Judit; Bágyi, Kinga; Gálné Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Definition antioxidant activity of selenium-enriched food sprout, as well as their microbiological analysis(2013-03-20) Bódi, Éva; Remenyik, Judit; Nemes, Andrea; Homoki, Judit; Peles, Ferenc; Fekete, István; Kovács, BélaIn this present study, we prepared selenium-enriched food sprouts, where the antioxidant capacity was analysed, we also determined their microbiological status. We took into account the fact, we choose micronutrients to our treatment, that selenium can be delivered to the body by a small amount with the most widely consumed food. We focused during our research to determine that the increasing concentrations of selenium treatment, in which we used sprouts, knowing fully well that it has an impact on aboriginal antioxidant capacity of sprouts, which is mainly due to high vitamin content of sprouts. Furthermore, we think it is important to make microbiological analysis, because germination conditions, for example temperature, pH, all this will create an ideal environment for the growth of microorganisms. So we had goal to determine, how the used selenium concentration affect the total plate count, coliform bacteria count and Staphylococcus aureus count of sprouts. We determined the aboriginal water-soluble and lipid-soluble antioxidant capacity of sprout with the PHOTOCHEM chemiluminometer and we applied pour plate technique for the mapping of the mycrobiological state of sprouts. Experimental results are evaluated, we state that increasing concentrations of selenite or selenate treatment, is primarily water-soluble antioxidant capacity of sprouts was affected. The water-soluble antioxidant capacity of wheat sprout was much higher than the measured values in pea sprout, this may be linked to what we measured. That is much higher ascorbic acid content in case of wheat sprout, which is well known as one of the most important antioxidant properties compounds of wheat sprout. We conclude from the results of the microbiological, that the highest concentrations of selenite or selenate treatment has a relative significant anti-microbial effect in case of wheat sprouts. Coliform and total plate count showed no clear decreasing tendency, although the values of treatments in both cases obtained were below the control values.Tétel Szabadon hozzáférhető Determination of Flavonoid and Proanthocyanidin Profile of Hungarian Sour Cherry(2018) Kun-Nemes, Andrea; Szőllősi, Erzsébet; Stündl, László; Biró, Attila; Homoki, Judit; Szarvas, Mária Magdolna; Balogh, Péter; Cziáky, Zoltán; Gálné Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Development of Imiquimod-induced HaCaT-THP-1 co-culture for modeling of psoriasis(2024) Váradi, Judit; Oláh, Boglárka; Hosszú, Dominik; Fenyvesi, Ferenc; Gálné Remenyik, Judit; Homoki, Judit; Nagy, Béla Jr.; Fejes, Zsolt; Bácskay, Ildikó; Klusóczki, ÁgnesTétel Szabadon hozzáférhető Effect of anthocyanin-rich Hungarian tart cherry extract on blood antioxidant status in C57BL/6J mice(2018) Kun-Nemes, Andrea; Homoki, Judit; Kiss, Rita; Stündl, László; Gálné Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Effect of Anthocyanin-Rich Tart Cherry Extract on Inflammatory Mediators and Adipokines Involved in Type 2 Diabetes in a High Fat Diet Induced Obesity Mouse Model(2019) Kun-Nemes, Andrea; Homoki, Judit; Kiss, Rita; Hegedűs, Csaba; Kovács, Diána Klára; Peitl, Barna; Gál, Ferenc; Stündl, László; Szilvássy, Zoltán; Gálné Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Effectiveness of Anthocyanin-Rich Sour Cherry Extract on Gliadin-Induced Caco-2 Barrier Damage(2023) Klusóczki, Ágnes; Oláh, Boglárka; Hosszú, Dominik; Fenyvesi, Ferenc; Gálné Remenyik, Judit; Homoki, Judit; Gyöngyösi, Alexandra; Bácskay, Ildikó; Váradi, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Magyarországi meggyfajtákból izolált Antocianinok, mint természetes humán nyál Amiláz inhibitorok, szerepe a fogszuvasodás Kialakulásának prevenciójábanHomoki, Judit; Gálné Remenyik, Judit; Kerpely Kálmán növénytermesztési- és kertészeti tudományok doktori iskola; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar -- Élelmiszertechnológiai IntézetA meggykivonat vizsgálatával kapcsolatos eredmények: Megvizsgáltuk az egyes meggyfajták szárazanyag-tartalmát és megállapítottuk, hogy a ‘VN1’ fajtának a legmagasabb 19,32% míg ‘Cigánymeggy 59’ rendelkezik a legalacsonyabb szárazanyag-tartalommal melynek értéke 14,12% volt. Ezt követően meghatároztuk ezen meggyfajtákra jellemző összes antocianin koncentrációt, pH-differenciális módszer és szilárd fázisú extrakcióval (SPE) történő izolálással. Mérési eredményeink alapján elmondható, hogy a ‘Cigánymeggy 59’ fajtának szignifikánsan nagyobb volt az antocianin koncentrációja (p0,05). A meggyfajták antocianin profilját UHPLC-vel határoztuk meg, alkalmazható kromatográfiás eljárást dolgoztunk ki az egyes antocianin komponensek kvalitatív és kvantitatív meghatározására. Az általunk tanulmányozott valamennyi fajtának a cianidin-3-rutinozid koncentrációja volt a legnagyobb. A ’VN1’ fajtának szignifikánsan nagyobb volt az antocianin koncentrációja (p0,05). A meggy fő komponenseinek azonosítása MALDI-TOF tömegspektrométerrel valósult meg, mellyel sikerült igazolni, hogy a csúcsok egy anyagot tartalmaznak, azaz más hasonló kromatográfiás tulajdonságokkal rendelkező molekulák nem találhatóak az egyes csúcsokban. Három fő komponenst azonosítottunk m/z értékük alapján: cianidin-3-glükozil-rutinozid 757,5 Da, cianidin-3-glükozidot 449,1 Da, cianidin 3-rutinozidot 595,6 Da. Ezen kívül számos kisebb antocianin összetevőt is azonosítottunk a meggykivonatok HPLC-frakciókból. Ezek után megvizsgáltuk az egyes antocianin standardok antioxidáns kapacitását is. A vizsgált antocianin standardok zsíroldékony antioxidáns kapacitás eredményeinkről elmondható, hogy az eltérés egymáshoz képest nem volt szignifikáns (p0,05). A standardok vízoldékony antioxidáns kapacitása minden esetben sokkal alacsonyabb volt, mint a zsíroldékony antioxidáns kapacitása, ebből arra következtettünk, hogy az antocianin standardok jobban oldódnak alkoholba, mint vízben. Megvizsgáltuk az öt magyarországi meggyfajta zsír- és vízoldékony antioxidáns kapacitását fotokemiluminescens módszerrel. A vizsgált fajták közül kiemelkedően magas víz- (ACW) és zsíroldékony antioxidáns kapacitás (ACL) jellemző a ‘VN1’fajtára. Antocianinok és meggykivonat hatásának a humán nyál amilázaktivitásra: Tanulmányoztuk a meggykivonatok és egyes antocianinok gátló aktivitását humán nyálamiláz (EC 3.2.1.1) jelenlétében GalG2-CNP szubsztráton. Elsőként igazoltuk, hogy a meggykivonatok és az egyes antocianinok M koncentrációban képesek gátolni a humán nyál amilázaktivitást. Meghatároztuk a gátlás típusát, melyre jellemző, hogy tisztán kompetitív módon gátol. Az egyes meggy extraktumok, illetve tiszta antocianin struktúrák jellemzésére meghatároztuk az IC50 értéket. Ezek alapján megállapítottuk, hogy a legnagyobb inhibíciós aktivitással a malvidin-3,5-diglükozid rendelkezik. Ezt követi a cianidin-3-glükozid, cianidin-3-rutinozid és végül a malvidin-3-glükozidnak volt a legkisebb az inhibíciós aktivitása. Hasonlóképpen megvizsgáltuk az egyes meggykivonatok IC50 értékét. A ‘Cigánymeggy 59’ és a ‘Debreceni bőtermő’ jobb inhibitorok, mint a vizsgálatban szereplő egyéb meggykivonatok. A ‘Cigánymeggy 59’ jó inhibitor tulajdonsága korrelál a magas antocianin tartalmával, míg a ‘Debreceni bőtermő’ fajtánál jobb gátlási aktivitást mértünk, mint ahogy azt antocianin tartalmából számoltuk, ami más olyan vegyületek jelenlétére utal, amelyek gátló hatással rendelkeznek. In silico modellezték az általunk tanulmányozott antocianin struktúrák HSA aktív centrumához való kötődését. Mint ismeretes a humán nyálamiláz enzim -1, -2, -3 alhelyeinek betöltöttsége központi szerepet játszik a katalitikus aktivitásban. Az eredmények igazolják, hogy az általunk vizsgált antocianinok az -amiláz enzim -1, -2, -3 alhelyeire bekötődnek, biztosítva ezzel az inhibíciós aktivitást. A malvidin-3,5-diglükozid, szemben a cianidin-glikozidokkal rendkívül stabilan képes kötődni az enzim aktív centrumához. Minél jobb egy inhibitor molekula kötődése az enzim aktív helyén, annál nehezebb a szubsztrátnak kiszorítani a versengés során. Ezzel magyarázható, hogy a malvidin-3,5-diglükozidnak jobb az inhibíciós aktivitása, mint a többi standardnak, valamint, hogy a ’Cigánymeggy 59’ jobb inhibitora a humán nyálamiláz enzimnek, mint a ’VN1’ meggyfajta. Meggykivonatot tartalmazó rágógumi hatásának vizsgálata a nyál amilázaktivitásra és a Streptococcus mutans szám változására pilot clinical study-ban: A klinikai vizsgálat során először meghatároztuk a nyugalmi nyál amilázaktivitást a kontroll és kezelt csoportokban. Az eredmények, statisztikai kiértékelése kor és nem szerint történt. A három korcsoport nyugalmi nyál amilázaktivitása nem mutatott szignifikáns különbséget. Továbbá a három korcsoportban megvizsgált nyugalmi nyál amilázaktivitások nem, mutattak szignifikánsan különbséget a férfiak és nők között. 30 percen át vizsgáltuk a meggykivonatot tartalmazó rágógumi hatástát a nyál amilázaktivitásra. Eredményeinket a kontroll csoport eredményeivel hasonlítottuk össze. A kontroll és kezelt csoportoknál az első mintavétel során vett nyálminták amilázaktivitása alacsony volt mindkét csoportban. Ennek az a magyarázata, hogy a nyugalmi nyálban az -amiláz enzim konformációjára a harmadlagos szerkezet jellemző, mely nem teszi lehetővé a szubsztrát kötődését. A második (rágás utáni) mintavételnél látható, hogy az intenzív rágás hatására szignifikánsan nőtt a nyál amilázaktivitás mindkét csoportban. Ennek az a magyarázata, hogy rágás hatására kialakult az inger nyál. Az inger nyál ionösszetétele jelentősen különbözik a nyugalmi nyáltól. Az inger nyálban nő a Na+, K+, Ca2+, HCO-3, és a Cl-, koncentrációja. Mint ismeretes az -amiláz egy allosztérikus enzim, amely azt jelenti, hogy egy allosztérikus aktivátornak kötődnie kell az enzimhez ahhoz, hogy az enzimre jellemző negyedleges szerkezete kialakuljon. Az enzim allosztérikus aktivátora a Cl- ion. Az intenzív rágás hatására, kialakult az inger nyál, mely az enzim számára, megfelelő környezetet biztosított a konformáció változáshoz. Azaz kialakult a nyálamilázra jellemző negyedleges szerkezet. Így a második mintavételi időpontban gyűjtött nyálmintákra jellemző amilázaktivitás szignifikánsan nő mindkét csoportban. Az egytényezős ismételt méréses ANOVA szignifikáns időhatást mutatott (p0,05). A harmadik mintavételnél az látható, hogy a rágás utáni 10 percben vett nyálminták amilázaktivitása a kezelt (meggykivonatot tartalmazó rágó) csoportban szignifikánsan csökkent a kontroll csoporthoz képest. Ez azt jelenti, hogy a meggykivonatban lévő antocianinok bekötődtek az enzim aktív centrumába. A negyedik és ötödik mintavételi ponton gyűjtött nyálminták enzimakativitásáráról az mondható el, hogy a kezelt csoportnál tovább csökken az aktivitás, megközelíti a nyugalmi nyálra jellemző aktivitás értéket. Ebből következik, hogy az antocianinban dús meggykivonatot tartalmazó rágógumi rágása közben felszabadult antocianinok, a vizsgálati idő alatt, azaz harminc percen keresztül gátolták a keményítő bontását a szájüregben. Ezen eredményekkel igazoltuk, hogy az antocianinban dús meggykivonatnak jelentős szerepe lehet a fogszuvasodás prevenciójában, azaz a szájüregi egészség megőrzésében. A kérdőívre adott válaszok statisztikai értékelése során kiderült, hogy a fogíny vérzés gyakorisága és a fogselyem használata növelte a nyugalmi nyál amilázaktivitást, mely magyarázható a gyulladás hatásával. Meglepő módon a rendszeres rágógumi használat csökkentette a nyugalmi nyál amilázaktivitás szintjét, bár a hatás nem volt szignifikáns. A szájüregi státust a három kezelt csoportban is vizsgáltuk. Nem meglepő, hogy a DMF-T értékek átlaga magasabb volt az idősebb pacienseknél. A felnőttek nyál amilázaktivitás értékei magasabbak voltak, azon önkéntesek esetében, akiknek több szuvas foga volt, a gyermekeknél nem tapasztaltuk ezt a hatást. A korreláció szignifikáns volt a felnőttek esetében, és pozitív lineáris összefüggést találtunk mindkét felnőtt korcsoportban. Eredményeink azt mutatják, hogy a magasabb nyál amilázaktivitás magasabb DMF-T-szintet eredményezett a 18 és 20 év közötti, valamint a 30 év feletti korcsoportban. Nincs szignifikánsan különbség a három korcsoport között a nyugalmi nyálban mért S. mutans telepek számára vonatkozóan és ezen értékeket nem befolyásolta a nem. A S. mutans telepek számát kiértékeltük, a három korcsoport, valamennyi kontroll és kezelt önkénteseinél. A S mutans telepszám szignifikánsan különbözött a korcsoportok között a rágást követően. 30 percen át vizsgáltuk a meggykivonatot tartalmazó rágógumi hatását a Streptococcus mutans számra. Eredményeinket a kontroll csoport eredményeivel hasonlítottuk össze. A kontroll és a kezelt csoportoknál hasonlóan alacsony kezdeti S. mutans szint látható a rágás előtti, a nyugalmi nyálmintákban. Ennek az az oka, hogy a baktériumok a biofilmhez kötött, azaz szesszilis módon fordulnak elő. Így a nyugalmi nyálminták S mutans szintje rendkívül alacsony a kontroll és a kezelt csoportoknál egyaránt. Közvetlenül a rágás utáni mintavételnél az látható, hogy a S. mutans egyedszám a kontroll és a kezelt csoportoknál egyaránt nő. A hatás szignifikáns a kezelt csoport valamennyi korcsoportjánál szemben a kontrollal. Ennek az a magyarázata, hogy az intenzív rágás hatására a biofilm egysége megbomlik és nagy mennyiségű S mutans kerül a szájüregbe. A harmadik mintavételből származó nyálminták S. mutans szintje jelentősen csökken a kezelt csoport valamennyi korcsoportjánál, szemben a kontroll csoporttal. Ez azzal magyarázható, hogy a meggykivonatban lévő antocianinok gátolják a S. mutans kötődését a biofilmhez. Az intenzív rágás következtében nagy mennyiségben termelődik a nyál, mely a folyamatos nyelésnek köszönhetően az adhézióra nem képes mikroorganizmusok kiürülését segíti a szájüregből szemben a kontroll csoporttal. A negyedi és ötödik mintavételnél az látható, hogy a meggykivonatot tartalmazó rágógumit használóknál a S. mutans telepszám megközelíti a nyugalmi nyál S mutans szintjét, valamennyi korcsoportban, szemben a kontroll csoporttal. Ebből arra lehet következtetni, hogy az antocianinban dús meggykivonatot tartalmazó rágógumi rágása közben felszabaduló antocianinok, a vizsgálati idő alatt, azaz 30 percig folyamatosan gátolt volt a S. mutans baktériumok adhéziója a biofilmhez. A folyamatos rágás következménye, hogy a keletkező nagymennyiségű nyál hatására az a szájüregből ezen mikroorganizmusok ki is ürültek. Ezen eredményekkel igazoltuk, hogy az antocianinban dús meggykivonatnak jelentős szerepe lehet a fogszuvasodás prevenciójában, azaz a szájüregi egészség megőrzésében. A kérdőívre adott válaszok statisztikai értékelésekor, három esetben szignifikáns különbség volt a kontroll és a kezelt csoportok között. Jelentős különbség a kiindulási S. mutans szintben az allergiás és nem allergiás betegek között volt. Ezenkívül a már korábban említett szájszárazság és a fogíny vérzés gyakorisága csökkentette, míg a fogselyem és a szokásos rágógumi használata a S. mutans sejtek számát növelte. Az egyszempontú ismételt méréses ANOVA három esetben, (fogselyem használat, fogstátusz, szájszárazság) szignifikáns különbséget mutatott a kontroll és a kezelt csoportok között A kezelt csoportnál, akik meggykivonatot tartalmazó rágógumit rágtak, a rágás után 20 perccel a S. mutans szám szignifikánsan csökkent, akár használtak rendszeresen fogselymet, akár nem. Ennek a magyarázata az lehet, hogy a rágógumi használat során kialakuló rágó és szivattyúzó mozgás következtében a stabil biofilm megváltozik, melyet a rágóban lévő meggykivonat tovább erősített, ami a S. mutans telep számának szignifikáns csökkenésében nyilvánult meg. A fogstátusz esetén, a kezelt csoportban (akik meggykivonatot tartalmazó rágót rágtak) a szuvasfoggal rendelkezőkre (DS0) és a szuvasfoggal nem rendelkezőkre (DS=0) egyaránt jellemző, hogy rágás utáni nyálmintákban megnövekedett a S. mutans szám. Míg a rágás utáni 10. és 20. percből származó nyálmintáknál rendkívül alacsony volt a baktériumszám. A kezelt csoporton (DS0 és DS=0) belül a különbségek teljesen eltűntek. Ezen hatás oka a meggykivonatban keresendő. In vitro kísérletekkel korábban igazolták, hogy a meggy gyümölcs a szájüregi egészséget befolyásoló baktericid hatással rendelkezik (Hevesi és mts., 2012). A különbség szignifikánsan magasabb volt a stimulált nyálban. A szájszárazságnál, a rágás után a kontroll és kezelt csoportoknál egyaránt magas volt a S. mutáns szám, szemben azokkal, akik nem szenvednek szájszárazságban. Ez azzal magyarázható, hogy a csökkent nyáltermelés hatására a pangó bomlás termékek jó táptalajt biztosítanak a baktériumoknak. A kezelt csoportnál azt láthatjuk, hogy a 20 perctől a kategóriák közötti különbségek teljesen eltűntek. Melatonin eredmények: Vizsgáltunk egy másik biológiailag aktív vegyület, a melatonin koncentrációját a korábban említett meggyfajtákban. Ezen molekula koncentrációjának meghatározását azért találtuk fontosnak mert a tanulmányok szerint a melatonin képes csökkenteni a kialakult biofilm életképességét, gátolja a biofilm képződést (Zhou és mts. 2016) Munkánk során alkalmazható kromatográfiás eljárást dolgoztunk ki, a melatonin kvalitatív és kvantitatív meghatározására. Eredményeink alapján megállapítottuk, hogy a magyarországi meggyfajtáknak magas a melatonin koncentrációja. A ’Cigánymeggy 59’ és a ’Debreceni bőtermő’ fajtáknak szignifikánsan nagyobb a melatonin koncentrációja szemben a többi fajtával (p0,05). A meggy extraktumokat tovább tisztítottuk preparatív HPLC-s technikával, és MALDI-TOF MS elemzéssel m/z érték alapján azonosítottuk a melatonint, melynek molekula tömege: 232,29 Da.Tétel Szabadon hozzáférhető Monitoring and recovery of hyperglycaemia-induced endothelial dysfunction with rheopheresis in diabetic lower extremity ulceration with hyperviscosity(2022) Gál, Kristóf; Pesti-Asbóth, Georgina; Vass, Melinda; Biró, Attila; Markovics, Arnold; Homoki, Judit; Fidler, Gábor; Paholcsek, Melinda; Cziáky, Zoltán; Németh, Norbert; Gálné Remenyik, Judit; Soltész, PálTétel Szabadon hozzáférhető New wonder of an old hormone: Hungarian sour cherry varieties as natural melatonin sources(2015-02-17) Homoki, Judit; Gyémánt, Gyöngyi; Remenyik, JuditAgriculture has always been an important role in economy, food supplies, sustainability of society During our experimental work an effective extraction procedure has been developed for melatonin. Further chromatography was developed the quantitative and qualitative determination of melatonin. A compound that was equal to the standard was purified from the extract by preparative HPLC technique and the structure of the purified sample was confirmed by MALDI-TOF-MS and NMR analysis. Based on our measurements, harvested in the state of biological maturity Hungarian sour cherry cultivars contain high levels of melatonin. Our results show that "VN4" variety has extremely high melatonin content, 9.893 ug g -1 and suggest that "VN4" which were selected from the "Bosnyák" varieties is melatonin accumulating. The average value of the melatonin content of Hungarian sour cherry cultivars is 2.319 ug g -1 .Tétel Szabadon hozzáférhető Protective Effect of Pure Sour Cherry Anthocyanin Extract on Cytokine-Induced Inflammatory Caco-2 Monolayers(2018) Nguyen, Thi Le Phuong; Fenyvesi, Ferenc; Gálné Remenyik, Judit; Homoki, Judit; Gogolák, Péter; Bácskay, Ildikó; Fehér, Pálma; Ujhelyi, Zoltán; Vasvári, Gábor; Vecsernyés, Miklós; Váradi, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Régi hormon új csodája: magyarországi meggyfajták mint természetes melatonin források(2015) Homoki, Judit; Gyémánt, Gyöngyi; Gálné Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Sour cherry as a functional food(2014-02-25) Homoki, Judit; Nemes, Andrea; Remenyik, JuditThe antioxidant capacity of ’Debreceni bőtermő’, ’Újfehértói fürtös’ and ’Érdi bőtermő’ cultivars were determined by FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma), DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical-scavenging activity) and photochemiluminescence method. In sour cherry, the most antioxidant effects of natural bioactive compounds are anthocyanins. Our results show that the photochemiluminescence method out of applied assays is ratheris suitable to determine the antioxidant capacity of red soft fruits and tart cherries. The correlation is good between the determined anthocyanin concent by this technic and pH-differential spectrophotometry. However, both FRAP and DPPH assays are inaccurate. The anthocyanin composition of ’Debreceni bőtermő’, ’Újfehértói fürtös’ and ’Érdi bőtermő’ ’Csengődi csokros’ sour cherry varieties were analised. There are big differences between the accumulation of anthocyanan compounds of cultivars. ’Csengődi csokros’ produce melatonin in large quantity. On the evidence of the results, we can say that the hungarian sour cherry cultivars are suitable for functional food development.Tétel Szabadon hozzáférhető Szelénnel dúsított étkezési csírák antioxidáns aktivitásának meghatározása, valamint mikrobiológiai vizsgálatuk(2013) Bódi, Éva; Gálné Remenyik, Judit; Kun-Nemes, Andrea; Homoki, Judit; Peles, Ferenc; Fekete, István; Kovács, BélaTétel Szabadon hozzáférhető The determination of antioxidant activity of selenium-enriched wheat and pea sprouts, as well as their microbiological analysis(2013) Bódi, Éva; Gálné Remenyik, Judit; Kun-Nemes, Andrea; Homoki, Judit; Peles, Ferenc; Fekete, István; Kovács, Béla