Szerző szerinti böngészés "Karnai, Laura"
Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 22)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető A kávéfogyasztási szokások vizsgálata(2021) Oláh, Bettina; Karnai, LauraTétel Szabadon hozzáférhető Tétel Korlátozottan hozzáférhető Az almatermesztés komplex gazdasági elemzése két különböző intenzitású ültetvény tekintetébenCsehil, Ádám; Karnai, Laura; DE--Gazdaságtudományi KarDolgozatomban két különböző intenzitású almaültetvény komplex gazdasági elemzését mutatom be. A két ültetvény telepítési technológiája különböző (extenzív és intenzív), a művelésük viszont nagyon hasonló. Mindkét ültetvény tekintetében megvizsgáltam a költség-, és a hozam-oldal adatait, majd ezekkel számításokat végeztem. Meghatároztam többek között az árbevételt, termelési értéket, közvetlen költséget, összes költséget és a nettó jövedelmet. Ezután hatékonysági mutatók segítségével hasonlítottam össze az ültetvényeket, majd kereszttábla-, és szcenárió-elemzéssel érzékenység vizsgálatot végeztem.Tétel Szabadon hozzáférhető Combining nursery closed-system and pond grow-out common carp (Cyprinus carpio) production is a profitable business in Hungary(2024) Karnai, Laura; Fehér, Milán; Békefi, Emese; Molnár, Szilvia; Szűcs, István; Szőllősi, LászlóTétel Szabadon hozzáférhető Cost analysis of pig slaughtering: a hungarian case study(2017) Szőllősi, László; Molnár, Szilvia; Ladányi, Krisztina; Karnai, Laura; Szűcs, IstvánTétel Szabadon hozzáférhető Cost analysis of pig slaughtering: A Hungarian case study(University of Debrecen, Faculty of Economics and Business) Szőllősi, László; Molnár, Szilvia; Ladányi, Krisztina; Karnai, Laura; Szűcs, IstvánTétel Szabadon hozzáférhető Examination of the perceived and real environmental and health consciousness of students attending the University of Debrecen(2021) Bauerné Gáthy, Andrea; Soltész, Angéla; Karnai, Laura; Szűcs, IstvánTétel Korlátozottan hozzáférhető Extenzív almatermesztés gazdasági vizsgálataZsoldos, Dávid; Karnai, Laura; DE--Gazdaságtudományi KarDolgozatom témája az almatermesztés részletes bemutatása. Ismertetésre kerül az almatermesztés világ, EU és magyarországi szinten releváns szakirodalmak alapján. Továbbá egy extenzív almaültetvény gazdasági elemzése képzi a téma alapját. Az ültetvény költség és jövedelem viszonyai kerülnek megvizsgálásra és bemutatásra. A gazdasági elemzést egy kereszttábla és egy szcenárió elemzés egészíti ki, hogy teljes kép kerülhessen bemutatásra a gazdálkodásról.Tétel Szabadon hozzáférhető Financial Performance Measurement of Hungarian Retail Food Companies(2018) Fenyves, Veronika; Bács, Zoltán; Karnai, Laura; Nagy, Adrián Szilárd; Tarnóczi, TiborTétel Szabadon hozzáférhető Füstölt barramundi filé termékek hazai fogyasztói megítélésének vizsgálata(2016-06-30) Szűcs, István; Tikász, Ildikó Edit; Karnai, Laura; Stündl, László; igenA tanulmány a barramundi halfajból készült füstölt halfilé funkcionális élelmiszer irányába történő fejlesztésével kapcsolatos termékkóstoltatással egybekötött primer kutatás – a terjedelmi korlátoknak köszönhetően – legfontosabb eredményeit mutatja be. A kutatás célja az volt, hogy információt nyújtson a célközönség, esetünkben a hipermarketekben vásárló fogyasztók: (1) egyes halfogyasztási szokásairól, (2) a tudatos halfogyasztáshoz kapcsolódó attitűdjeikről, (3) az elmúlt időszakban a hazai piacra bevezetett barramundi halfaj ismertségéről, az azzal kapcsolatos fogyasztói benyomásokról, (4) valamint a legújabb termékfejlesztés (pozitív élelmi hatású anyagokkal (pl. vitamin komplex, tökmagolaj, ginkóbiloba-kivonat, máriatövismag-olaj stb.) dúsított füstölt barramundi fogyasztói megítéléséről. Az eredmények alapján elmondhatjuk, hogy kedvezőek voltak a barramundival kapcsolatos fogyasztói benyomások, mivel a halfajt alapvetően szimpatikus megjelenésű, prémium kategóriás halként pozícionálták. A termékfejlesztés, azaz a füstölt barramundi filé mint funkcionális élelmiszer kedvező fogyasztói fogadtatásra lelt. A kifejlesztett termék potenciális célközönsége fogyasztott már korábban füstölt halat és meg volt elégedve a kóstolót követően az új termék ízvilágával. Fontos hangsúlyozni, hogy a megkérdezettek egyáltalán nem voltak tisztában azzal, hogy mit takar a „funkcionális élelmiszer” kifejezés, ugyanakkor az ilyen irányú termékfejlesztést helyeselték. Legszimpatikusabbnak a szív és a szem egészségét megőrző, betegségét megelőző funkcionális élelmiszer-komponenseket nevezték meg. A kutatás alapján elmondható, hogy a termékfejlesztés iránya jó, minden szempontból kielégíti a hazai célközönség halfogyasztással kapcsolatos szokásait, elvárásait és igényeit.Tétel Szabadon hozzáférhető Füstölt barramundi filé termékek hazai fogyasztói megítélésének vizsgálata(2016) Szűcs, István; Tikász, Ildikó Edit; Karnai, Laura; Stündl, LászlóTétel Korlátozottan hozzáférhető A görögdinnye három különböző termesztési technológiájának jövedelemtermelő képességének vizsgálataTakács, Zsanett; Karnai, Laura; DE--Gazdaságtudományi KarSzakdolgozatom témájául a görögdinnye három termesztési módjának (helyrevetett, helyrevetett-öntözött, talajtakarásos) jövedelmezőségének vizsgálatát választottam. A három technológiát munkaműveletenkénti és költségnemenkénti termelési költségek elemzése, jövedelemzőségi vizsgálata és hatékonysági mutatók elemzése alapján összehasonlítottam és következtetéseket vontam le. Eredményeimből megállapítottam melyik a legjövedelmezőbb és mely termesztési módnál realizálható a legtöbb termelési költség. Dolgozatomban új technológiai javaslatokat tettem a magasabb profit és alacsonyabb termelési költségek elérése érdekében a görögdinynetermesztésre vonatkozóan.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A gyógyszeradó vizsgálata az optimális adórendszer tükrében(2013-10-31T08:50:44Z) Karnai, Laura; Szabó, Andrea; DE--TEK--Közgazdaság- és Gazdaségtudományi KarA dolgozatom első részében egy rövid áttekintést adok az optimális adórendszer közgazdasági elméletéről, kritériumairól és eszköztáráról. A témában megjelent összes közgazdasági álláspontot nem ismertetem, csak a legfontosabb eredményeket. Egy ilyen elméleti háttér lehetőséget biztosít számomra, hogy kiválasszam az általam a továbbiakban vizsgálni kívánt alapelveket. Az adórendszer csoportosítása alapján elhelyezem a gyógyszeradót az adótípusok között, majd a gyógyszeradó elméleti információit (lényegét) ismertetetem röviden. Az elméleti rész áttekintése után gyakorlatban mutatom be a gyógyszergyártást- és forgalmazást érintő adófizetési kötelezettség egyes elemeit, hogy azok mennyire illeszkednek bele az optimális adórendszer keretfeltételeibe. Az optimális adórendszer elleni és melletti érveket a törvény és a TEVA álláspontja alapján alakítottam ki. Mivel a gyógyszeradó esetében egy speciális és összetett adóról beszélhetünk, ezért ez egy megfelelő elemzési alapnak bizonyul.Tétel Szabadon hozzáférhető A hazai pontytermelés gazdasági fenntarthatóságának és piaci versenyképességének komplex ökonómiai elemzéseMihály-Karnai, Laura; Szűcs, István; Karnai, Laura; Ihrig Károly gazdálkodás- és szervezéstudományok doktori iskolaÉrtekezésem fő célkitűzése a hal- és halászati termékek, s azon belül is a pontytermelés helyzetének, gazdasági súlyának meghatározása volt. Továbbá célkitűzésként fogalmaztam meg a hazai üzemi szintű pontytermelés költség- és jövedelemviszonyainak, valamint a legfontosabb ökonómiai és termelési paraméterekben bekövetkező változások különböző gazdasági mutatókra gyakorolt hatásának vizsgálatát a klasszikus 3 éves üzemformában működő, a kombinált (zárt előnevelés, tógazdasági utónevelés) és az intenzív üzemi pontynevelésre vonatkozóan. Vizsgálataim során szekunder és primer adat- és információgyűjtést egyaránt végeztem a célkitűzéseim megvalósítása érdekében. A disszertációm témájának szakirodalmi áttekintése során a hazai és nemzetközi szakirodalmak, kutatási jelentések és statisztikai adatbázisok felkutatását és adaptálását végeztem el, mely eredményeképpen ismertettem az akvakultúra és a halászati ágazat, s ezen belül is a pontytermelés piaci tendenciáit globális, uniós és hazai kitekintésben. Az üzemtani elemzéshez esettanulmányi jelleggel 3 különböző üzemformát választottam annak érdekében, hogy megvizsgáljam adott piaci környezetben melyik a jövedelmezőbb. Az intenzív termelés esetében a zárt rendszer (RAS), a kombináltnál a kezdeti zárt rendszerű, majd monokultúrás kistavi és polikultúrás tógazdasági, valamint a begyűjtött adatok átlagaként egy viszonylag jó színvonalú hagyományos polikultúrás tógazdaság inputjai képezik a bemeneti értékeket. Az általam összeállított determinisztikus üzemtani modell az inputok mennyiségének és árának, a hozamoknak, valamint azok értékesítési árának bármilyen irányú és mértékű változásának hatását képes modellezni a jövedelemezőségre vonatkozóan. A modellkalkuláció segítségével a külső hatások és a piaci bizonytalanság kiküszöbölésére érzékenységvizsgálatot végeztem. Megvizsgáltam a három technológia egyes paramétereinek változását és annak hatását a tevékenység jövedelmezőségére és a piaci ponty önköltségére. Az alapadatok (naturális hatékonysági mutatók, input-output árak és ágazati, illetve hektárra/m3-re vonatkozó költségadatok) az érzékenységvizsgálat esetében betáplált független változók. A megalkotott üzemtani modell alapján megállapítható, hogy az intenzív pontynevelés veszteséget realizált mintegy 1 400 Ft/kg-os ponty (P3) önköltség mellett, azonban a szezonon kívüli kombinált (zárt rendszerű előnevelés és tógazdasági utónevelés) pontynevelés gazdaságos, a technológia esetén az önköltségben mintegy 100 Ft/kg különbséget tapasztaltam a hagyományos üzemformához képest, de még így is jövedelmező a tevékenység. Fontos megjegyezni azt a tényt is, hogy míg az utóbbi esetében a termelő csak a 3. év végén realizál árbevételt a hal piaci értékesítéséből, addig a vizsgált rövidített nevelési idő többször jelent bevételi forrást adott időszak alatt, így nő a forgóeszközök forgási sebessége. Az ilyen körülmények közötti halnevelés sokkal inkább kontrollálható és nyomon követhető, így a termelési kockázat csökkenthető. Elmondható, hogy a vizsgálat alapján a hagyományos tógazdasági haltermelés magasabb veszteséggel (kallódással), hosszabb időszak alatt, magasabb FCR érték mellett valósul meg, mint a kombinált vagy az intenzív üzemi pontytermelés. A kutatási eredmények alapján bizonyítottam, hogy a termelési ciklus rövidülésével a bemutatott technológiai megoldások mellett, nő a piaci ponty (P3) önköltsége, mely a technológia intenzifikálása kapcsán jelentkező magasabb takarmányköltség és energiaigény miatt mutatható ki a tógazdasági haltermelés relatíve magas tőkelekötése mellett. Végezetül, igazoltam Magyarország jelentőségét és lehetséges komparatív versenyelőnyét a pontytermékek piacán az élőponty tekintetében szekunder adatbázisra alapozott külkereskedelmen alapuló mutatók, illetve versenyképességi indexek segítségével. The main objective of my dissertation was to determine the situation and economic weight of fish and fishery products, more specifically carp production. Furthermore, I aimed to examine the cost and income conditions of carp production at the Hungarian farm level, as well as the impact of changes in the most important economic and production parameters on various economic indicators for the classic 3-year-long production form, combined (closed loop pre-rearing and post-rearing in ponds) and intensive carp production. During my research, I performed both secondary and primary data and information collection in order to achieve my objectives. During the literature review of my dissertation, I searched and adapted Hungarian and international literature, research reports and statistical databases, as a result of which I described the market trends of the aquaculture and fisheries sector, including carp production, in a global, EU and Hungarian perspective. For the farm economics analysis, I chose three different types of farms on a case study basis in order to examine which one is more profitable in a given market environment. In the case of intensive production, the inputs of the closed loop system (RAS) represent the input values, while in the combined system, the input values include the initial closed loop system, followed by the monoculture small pond and polyculture pond farm, and a relatively high quality conventional polyculture pond farm, based on the collected data. The deterministic operational model I have compiled is capable of modelling the effect of changes in the volume and price of inputs, outputs, and their selling price in any direction and extent on profitability. With the help of the model calculation, I performed a sensitivity analysis to eliminate external effects and market uncertainty. I examined the changes in each parameter of the three technologies and their impact on the profitability of the activity and the unit cost of marketable carp. The basic data (natural efficiency indicators, input-output prices and cost data per sector and per hectare/m3) are the independent input variables used in the sensitivity analysis. Based on the developed farm economics model, it can be concluded that the intensive carp farming realised a loss at a unit cost of about 1,400 HUF/kg (P3), however, the combined off-season carp production (closed loop pre-rearing and post-rearing in ponds) is economical, with a difference of 100 HUF/kg compared to the conventional form of operation, but the activity is still profitable. It is also important to note that, while in the latter case the producer realises sales revenue from the sale of fish on the market only at the end of the third year, the shortened rearing period provides a source of income several times during the given period, thereby increasing the fluctuation of fixed assets. Fish farming under such conditions is much more controllable and traceable, thus reducing production risk. It can be concluded that, according to the study, conventional pond fish production is realised with a higher loss (drop-out), over a longer period of time and with a higher FCR value than combined or intensive farm carp production. Based on the obtained research results, I showed that, with the shortening of the production cycle, any by applying the presented technological solutions, the unit cost of marketable carp (P3) increases, which can be observed due to the higher feed costs and energy demand arising from technological intensification, in addition to the relatively high amount of fixed assets of fish production. I concluded that intensive carp production is less economical under the current economic conditions and based on the established production parameters. Finally, I underlined the importance of Hungary and its possible comparative competitive advantage in the carp product market according to foreign trade-based indicators based on secondary databases.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Kézműves bonbongyártás jövedelemtermelő képességének vizsgálataKarnai, Laura; Szűcs, István; DE--Gazdaságtudományi KarAz élelmiszeripar egyik meghatározó szegmense az édességipar, melynek valamely termékét a társadalom valamennyi tagja fogyasztotta már életében legalább egy alkalommal. Az édességpiac egyik legkedveltebb terméke közé tartozik a csokoládé, mely a világon szinte bárhol fellelhető, az ünnepek, s a mindennapok „luxusát” képviseli. Napjainkban a globális csokoládépiac kiszélesedése, az egészségtudatos életmódba való beépülése miatt túlzott fogyasztás figyelhető meg a világ fejlett országaiban. A kakaó termelése jellemzően a fejlődő országokban történik, ahol általában nem adottak a technológiai körülmények ahhoz, hogy a termelés hatékonyabbá válhasson és megfeleljen a fenntarthatósági elvárásoknak. Dolgozatom fő célkitűzése a kézműves csokoládéágazaton belül a bonbon előállítás jövedelemtermelő képességének meghatározása. Egy virtuális beruházási esetet szemléltetek, ahol azt vizsgálom, hogy milyen méretű kézműves bonbont gyártó családi vállalkozás tudja biztosítani egy középosztálybeli életszínvonalon élő család számára az éves megélhetési kiadásokat, figyelembe véve azt is, hogy a pótló és korszerűsítő beruházásoknak is meg kell teremteni a hosszútávú pénzügyi alapjait. Vizsgálataim során szekunder és primer adat- és információgyűjtést egyaránt végeztem a célkitűzésem megvalósítása érdekében. Szekunder kutatásként a témához kapcsolódó szakirodalmak feldolgozását végeztem el, ezt kiegészítve primer adatgyűjtést folytattam, melynek során ellátogattam 4 különböző, hazai bonbonkészítő műhelybe, ahol a termelésre vonatkozó főbb adatokat (pl. technológia jellemzői, fajlagos ráfordítások, termelési költségek, hozamok) gyűjtöttem be. Ezen adatok felhasználásával üzemtani jellegű modellkalkulációt készítettem, melynek során az üzem kialakításával és a termeléssel kapcsolatos ráfordítások alakulását vizsgáltam. Ezt követően beruházás-gazdaságossági számításokat végeztem el dinamikus mutatószámok (NPV, IRR, PI, DPP) segítségével.Tétel Szabadon hozzáférhető Kézműves csokoládéfogyasztás főbb jellemzői Hajdú-Bihar megyében(2015) Karnai, Laura; Szűcs, IstvánTétel Szabadon hozzáférhető Kézműves csokoládéfogyasztás főbb jellemzői Hajdú-Bihar megyében(2015-12-31) Karnai, Laura; Szűcs, István; igenFelgyorsult világunkban a nemzetközi kereskedelem révén globális márkák jelentek meg. Az ilyen jellegű termékek fogyasztói megítélése SINI (2000) és POPOVICS és GYENGE (2005) szerint is rohamosan romlik, s helyettük előtérbe kerül a speciális jellegű termékek preferálása. A csokoládéfogyasztás, s ezen belül is a kézműves csokoládék megítélése az elmúlt években pozitív irányba mozdult el. Egyre többen figyelnek egészségükre, s ennek érdekében igyekeznek minőségi alapanyagból készült termékeket fogyasztani, akár magasabb fogyasztói ár fejében is. Nemzetközi kutatások igazolták, hogy a jó minőségű csokoládé kis mennyiségben az egészségre jótékony hatású, fogyasztása testre és lélekre is pozitív hatással van. Nem csak boldogságot okoz, hanem segít az ember mentális és idegrendszeri épségének megőrzésében is (SOMERFELD, 1996; GODMAN, 2015). A tanulmány célja megvizsgálni a Hajdú-Bihar megyében élők kézműves csokoládé fogyasztási és vásárlási magatartását és meghatározni, hogy mely tényezők mennyire befolyásolják a régió fogyasztói számára a döntést. Ennek felmérése érdekében online és személyes megkérdezést hajtottunk végre véletlen mintavétel alapján. Az értékelhető kérdőívek száma 348, amelynek 59%-a online formában került kitöltésre. Az eredmények kiértékelését követően összességében megállapítható, hogy a Hajdú-Bihar megyei kézműves édességek fogyasztása jelentős (58,4%). A kézműves termékek esetében elsődlegesen az ét- és tejcsokoládé fogyasztása a mérvadó, a fehércsokoládéé a többihez képest csekély mértékűnek mondható. A felmérésből jól látszik, hogy a megkérdezettek odafigyelnek arra, hogy milyen terméket vásárolnak, hiszen vásárlásukat elsődlegesen az íz és a minőség befolyásolja, s csak ezt követi az ár és a márka figyelembe vétele. Jelen tanulmány csak a kézműves csokoládéfogyasztás és -vásárlás között fennálló kapcsolatok csekély részét mutatja be, ezért a Hajdú-Bihar megyei kézműves édességek fogyasztásának alaposabb megismeréséhez további vizsgálatok szükségesek.Tétel Szabadon hozzáférhető Outlooks and perspectives of the common carp production(2018) Karnai, Laura; Szűcs, IstvánTétel Szabadon hozzáférhető Production and trade of trout in the EU28(2018) Karnai, LauraTétel Szabadon hozzáférhető Profitability analysis of fish production in an extensive pond fish system: a Hungarian case study(2020) Karnai, Laura; Szűcs, István