Szerző szerinti böngészés "Papp, Benedek"
Megjelenítve 1 - 9 (Összesen 9)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető A deficiency of manganese ions in the presence of high sugar 5 concentrations is the critical parameter for achieving high yields 6 of itaconic acid by Aspergillus terreus(2015) Karaffa, Levente; Diaz, Rafael; Papp, Benedek; Fekete, Erzsébet; Karaffa, Erzsébet Mónika; Kubicek, Christian P.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Az antifungális szerek csoportosítása, fermentációs úton előállított antifungális szerekKovács, Anett; Papp, Benedek; Karaffa, Levente; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai IntézetAz antifungális szerek csoportosítása, működésük leírása. A csoportok összehasonlítása és aktivitása különböző gomba fajokkal szemben. Valamint fermentációs előállítása néhány főbb antifungális szernek pl. amfotericin B, natamycin, nystatin, echinocandinok és miconazol.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Citromsav előállítása fermentációs úton és piaci helyzetePuhola, Brigitta; Papp, Benedek; Karaffa, Levente; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetDolgozatomban a citromsav előállításának fermentációs módjaival foglalkoztam, mely magába foglalja a felszíni- és süllyesztett tenyészetet, illetve a most piacra törő szilárd fázisú fermentációt is. Nagy hangsúlyt fektettem a leggyakrabban használt Aspergillus niger fonalas gombára, de kitértem a Yarrowia lipolyticára is.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Fermentációs úton előállított enzimek, a celluláz enzim felhasználása az iparbanForgács, Ildikó Noémi; Papp, Benedek; Karaffa, Levente; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetDolgozatomban bemutatom az enzimek széles körű ipari felhasználását, különös tekintettel a kereskedelmi célú celluláz enzim termelésre.Tétel Szabadon hozzáférhető High cell density cultivation of the chemolithoautotrophic bacterium Nitrosomonas europaea(2016) Papp, Benedek; Török, Tibor; Karaffa, Erzsébet Mónika; Fekete, Erzsébet; Flipphi, Michel; Karaffa, LeventeTétel Korlátozottan hozzáférhető A karbon katabolit represszió jelensége és kiküszöböléseSallós, Dorottya; Karaffa, Levente; Papp, Benedek; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetA karbon katabolit represszió részletes tanulmányozása genetikai, ipari és gazdasági megközelítésekből. A folyamat mechanizmusának ismertetése baktériumokban és eukarióta szervezetekben. A jelenség kapcsolata más szabályozó rendszerekkel. A béta-galaktozidáz és a lac operon. A Pasteur- és Crabtree-effektus. Gyártástechnológiai szerepe az antibiotikum-, az alkohol-, a tejsav-, és a koleszterinszintet csökkentő farmakonok előállításában.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Lassan növekvő baktériumtörzs tenyésztése dializáló membránfermentorban(2013-12-16T08:24:56Z) Papp, Benedek; Karaffa, Levente; Török, Tibor; DE--TEK--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetA Nitrosomonas europaea egy obligát kemolitotróf autotróf baktérium, mely az életfolyamataihoz szükséges összes energiáját az ammónia nitritté történő oxidációjából nyeri. A törzs hosszú generációs idővel rendelkezik, a sejtek növekedését számos környezeti paraméter gátolja, így egy nagy sejtsűrűségű tenyészet előállítása nem egyszerű. Ennek a problémának a leküzdésére jelent megoldást egy dializáló membránfermentor alkalmazása, mellyel a sejtek környezetében lecsökkenthető az esetleges gátló anyagok koncentrációja így a törzs növekedése zavartalan maradhat és előállítható magas sejtsűrűségű tenyészet.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A lovasztatin termelése és piaci helyzete(2011-11-18T10:33:53Z) Papp, Benedek; Fekete, Erzsébet; DE--TEK--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetA lovasztatin fontos koleszterincsökkentő gyógyszer. Ipari előállítása fermentációval történik. A legfontosabb termelő törzs az Aspergillus terreus. Piaci helyzete számottevő.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A szerves savak előállításának fermentációs technológiái, globális piaci helyzetükMészáros, Károly; Karaffa, Levente; Papp, Benedek; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai IntézetA dolgozatomban a szerves savak mikrobiális úton való gyártásáról írtam. 5 fontosabb karbonsavat emeltem ki: citromsav, glükonsav, ecetsav, tejsav, és az itakonsav. Ezeknek a szerves anyagoknak az általános jellemzőit, technológiáit és piaci helyzeteit foglaltam össze. Részletesen kifejtettem az itakonsav globális piaci helyzetét.