Wittmann Antal Növény-, Állat- és Élelmiszertudományi DI
Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez
Böngészés
Wittmann Antal Növény-, Állat- és Élelmiszertudományi DI Megjelenés dátuma szerinti böngészés
Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 81)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
- TételKorlátozottan hozzáférhetőKertészeti zöldségtermesztés vizsgálata Magyarországon és az EU-banGombkötő, Nóra; Teschner, Gergely; egyetemi oktató, kutatóA kertészeti ágazat – a gabona és a húsvertikum mellett – a mezőgazdaság harmadik pillére. A zöldségtermesztés azonban az utóbbi években Magyarországon és az EU más tagállamaiban is jelentősen visszaesett. Némelyik zöldségféléből és feldolgozott zöldségekből az EU számos országa behozatalra szorul, míg Magyarország a legtöbb zöldségféle tekintetében még mindig nettó exportőrnek minősül. Vizsgálataink során szekunder adatokat különböző statisztikai módszerekkel elemeztünk, majd az így kapott eredmények segítségével jellemeztük a zöldségágazat aktuális helyzetét. Az Európai Unió zöldségágazatában néhány ország játszik meghatározó szerepet, a többi ország elhanyagolható mennyiségben termeszt zöldségeket. A fő zöldségtermesztő tagállamok természetesen jelentős mennyiséget exportálnak is az EU-n kívüli országokba. Termékszerkezetük hasonló, szinte mindenhol ugyanazok a zöldségfélék népszerűek. A Magyarországon termesztett zöldségek mennyisége – a kisebb termőterülethez viszonyítva – az EU átlagához képest kielégítő. Az Eurostat adatai szerint az EU egységnyi mezőgazdasági területén 365 tonna, míg Magyarország egységnyi mezőgazdasági területén 293 tonna zöldséget állítanak elő. Az egyes zöldségfélék külkereskedelmi aránya azonban eltér egymástól. Magyarország egyes zöldségfélékből nettó exportőr, másokból nettó importőr, pedig zöldség termékeink exportpiaci kereslete lényegesen nagyobb, mint amennyi értékesíthető árualappal rendelkezik hazánk. Erre a problémára megoldást jelenthetne a zöldségtermékek magasabb arányú feldolgozása, ehhez technológiai fejlesztések kivitelezésére, a szállítás jobb összehangolására, valamint a termelők termelői szervezetbe történő tömörülése lenne szükség.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőStudy of the antifungal effect of a copper-containing foliar fertilizerGiczi, Zsolt; Kalocsai, Renátó; Vona, Viktória; Szakál, Tamás; Lakatos, Erika; Ásványi, Balázs; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóWinter wheat (Triticum aestivum L.) is one of the most important arable crops. Copper-containing fertilizers are used in crop production to treat or reduce the negative effects of copper deficiency. Various copper compounds are also widely used as effective fungicide agents. The influence of a copper-containing foliar fertilizer prepared from a copper solution and sucrose had been tested on the yield and raw protein content of winter wheat in previous field experiments. In this work, we studied the antifungal effect of this particular foliar fertilizer in an in vitro trial, wherein the fungicide effect on growth and reproduction of specific plant pathogens, i.e., Fusarium graminearum and Drechslera sorokiniana, was evaluated with the agar well diffusion method. The results showed that doses of the foliar fertilizer corresponding to field applications of at least 1 kg ha−1 had antifungal effects, which were significant (P < 0.01) above the concentration level of 3337 mg L−1, corresponding to 2 kg ha−1 application, against both fungal pathogens. A linear correlation (r2 > 0.95) was found between copper concentration and fungicide efficiency in the concentration range studied. The fungicide efficiency of the foliar fertilizer was lower than that of the commercially available copper-oxychloride fungicide. The sole use of the foliar nutrient tested probably cannot replace fungicide treatments. However, in addition to its plant nutrition effect, its antifungal properties should also be taken into consideration.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőA párolgás fogalma, formái és meghatározásukVarga-Haszonits, Zoltán; Lantos, Zsuzsa; Kalocsai, Renátó; Szakál, Tamás; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóA víz nemcsak nélkülözhetetlen eleme az életnek hanem a népesség fokozatos növekedése, valamint a mezőgazdasági és ipari termelés fejlődése miatt a víz iránti igény még fokozódik is. A rendelkezésre álló vízmennyiség egyik alapvető befolyásoló tényezője a párolgás. A párolgás (evaporáció) a víz folyékony halmazállapotból gőzállapotba történő átmenetét jelenti. A növényeken keresztül történő párolgás a transzspiráció. A növényállományról történő párolgás, ahol a talaj és a növény együttes párologtatása valósul meg, az evapotranszspiráció. A különböző felszínekről történő párolgás intenzitását a meteorológiai viszonyok és a párologtató felszínek adottságai befolyásolják. Ha meg tudunk határozni egy olyan felszínt, amely különböző meteorológiai viszonyok között is azonos marad, akkor egy adott helyen az e felszínre meghatározott összefüggés, kizárólag a légköri viszonyok párolgásra gyakorolt hatását mutatja. Ezt a célt szolgálja a hipotetikus referencia felszín, amelyre vonatkozóan a légkör párologtató képessége a fizikailag megalapozott Penman-Monteith formulával számítható. A formulával kapott értékeket az adott helyen elhelyezett, a párolgást közvetlenül vagy közvetve mérő műszerek adataival össze kell hasonlítani. Ezt az eljárást nevezik validációnak vagy verifikációnak. E folyamat során a párolgásszámítás céljára kidolgozott formulával kapott értékek és a mért értékek közötti kapcsolat szorosságát és az értékek közötti eltérések nagyságát, a hibát kell meghatározni. A számítási módszer akkor jó, ha az összefüggés szoros, a hiba pedig kicsi.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőInvestigation of the long-term stability of various tinctures belonging to the lamiaceae family by HPLC and spectrophotometry methodSik, Beatrix; Hanczné Lakatos, Erika; Kapcsándi, Viktória; Székelyhidi, Rita; Ajtony, Zsolt; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóThe aim of the current study was to analyze the stability of rosmarinic acid in ethanolic tinctures of lemon balm (Melissa officinalis L.), oregano (Origanum vulgare L.), peppermint (Mentha x piperita), rosemary (Rosmarinus officinalis L.), sage (Salvia officinalis L.), and thyme (Thymus vulgaris L.). High-performance liquid chromatography with diode-array detection (HPLC-DAD) was employed to monitor the concentration of the marker compound over a six month period. Furthermore, the tinctures were also evaluated for caffeic acid, total phenolic content, and 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging activity. We observed that the concentration of rosmarinic acid in tincture stored in closed amber glasses at ambient temperature decreased significantly during 6-month storage. Furthermore, our study squarely confirms the fact that a part of rosmarinic acid is converted to caffeic acid. The tested tinctures can be listed in the following order according to the greatest stability of the marker compound: rosemary > peppermint > oregano > lemon balm > thyme > sage. The results of the study indicated a linear relationship between DPPH values and total phenolic (R-2 = 0.92) or rosmarinic acid (R-2 = 0.85) contents.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőResults of 3-years survey on spreading of Ambrosia artemisiifolia L. in Ostrovné lúky, SlovakiaFarkas, Anikó; Domonkos, Zsolt; Szabó-Szigeti, Veronika; Reisinger, Péter; Enzsöl, Erzsébet; Tóth, Péter; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóThe most important weed species within Europe - especially in the Pannonian Plain in Central Europe - is the invasive common ragweed (Ambrosia artemisiifolia L.). The object of this study is the field survey taken during summer 2014, 2015 and 2016 in Ostrovné lúky (Žitný ostrov, Slovakia). This region belongs to Natura 2000. Natura 2000 is a network of protected sites of the European Union member states. The main reason for establishment of the network is an effort to maintain European natural heritage. Invasive species have a negative impact on the natural ecosystems. Monitoring of invasive plant species is a very important task. On the prepared map, we placed a grid net. The randomly selected areas based on plots of a standard size of 10 m2. An 11-point scale was used for the assessment of population density and the subjective category of presence varied from weak to heavy infestation on this arable land (mostly stubble fields). To understand the distribution of ragweed in the territory a geospatial analysis was applied to create 2D map in ArcGIS environment. The geospatial analysis enables not only to clearly understand frequency and dominancy of ragweed in the territories, but it also offers useful data to forecast potential Ambrosia spreading. However, the number of weeds on plots was very different and the deviation in the several years was different, the statistical analysis has shown that the average of the infected ragweed samples from this land belonging to Natura 2000 in the years of 2014-15-16 were not significantly different (p>0.05).
- TételKorlátozottan hozzáférhetőPhytoseiidae atkák eltérő peszticidterhelésű almaültetvényekbenRedeczki, Róbert; Ábrahám, Rita; Némethné Major, Barbara; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutató; PhD hallgató
- TételKorlátozottan hozzáférhetőEffect of bacterial inoculation on co-composting of lavender (Lavandula angustifolia Mill.) waste and cattle manureGreff, Babett; Szigeti, Jenő; Varga, Ágnes; Lakatos, Erika; Sáhó, András; Varga, László; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóThe primary purpose of this study was to investigate the influence of Cellulomonas flavigena and Streptomyces viridosporus, as a bacterial inoculant, on the compostability of post-extraction lavender waste. The major physicochemical, microbiological, and biological properties of the composting materials were monitored for 161 days. The technology developed was shown to improve the compostability of recalcitrant herbal residues. The use of lavender waste beneficially affected the composting process by extending the thermophilic phase, accelerating the degradation of organic matter, and elevating the viable counts of useful microorganisms; however, adverse effects were also observed, including an increased carbon-to-nitrogen ratio (19.05) and a decreased germination index (93.4%). Bacterial inoculation was found to preserve the nitrogen content (2.50%) and improve the efficiency of biodegradation. The Salmonella- and Escherichia coli-free final composting products were mature, stable, and ready for soil application. To the authors’ knowledge, no previous research has investigated the compostability of lavender waste. Likewise, this is the first study that has used strains of C. flavigena and S. viridosporus in combination to facilitate a composting process.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőGyógynövények hatóanyagainak kinyerése után visszamaradt extrakciós maradványok komposztálhatóságának vizsgálataGreff, Babett; Varga, Ágnes; Hanczné Lakatos, Erika; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóVizsgálataink során a Kisalföldi Mezőgazdasági ZRt. közreműködésével ötféle gyógynövény extrakciós maradványait mikrobiológiai adalékokkal félüzemi kísérletben komposztáltuk 3 hónapig. A kontroll csak szarvasmarha trágyával és szalmával, míg a másik négy depó különböző mikrobás eredetű adalékkal került bekeverésre. A depókat háromszor kevertük át és hat alkalommal vizsgáltuk pH-ra és aerob cellulózbontó-, összes aerob és fakultatív aerob élősejt-, valamint élesztő-penész telepképző egységszámra. A kísérletek eredményeként megállapítható, hogy a megfelelő arányú makrokomponens adagolás lényegében kiküszöböli a visszamaradó drogok mikrobagátló hatását, továbbá a négy komposztálást gyorsító adalék közül csupán egy eredményezett pozitív hatást.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőCo-composting with herbal wastes: Potential effects of essential oil residues on microbial pathogens during compostingGreff, Babett; Lakatos, Erika; Szigeti, Jenő; Varga, László; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóBecause of the increasing use of herbal essential oils (EO) in pharmacology, medicine, and food processing, global EO production grows at a rapid rate, generating large amounts of plant residues worldwide. The use of herbal residues for co-composting with various wastes offers a novel option for eco-friendly and cost effective waste management. However, the biologically active compounds remaining in the herb residues may affect microbial activity in the composting biomass, thereby influencing final compost quality. In this review, we summarize and evaluate current literature on the occurrence and survival of pathogens in composts, the beneficial effects of using herbal residues as bulking agents, and the potential antipathogenic effects of six herb species belonging to the Lamiaceae family as follows: lemon balm (Melissa officinalis L.), oregano (Origanum vulgare L.), lavender (Lavandula angustifolia Mill.), rosemary (Rosmarinus officinalis L.), thyme (Thymus vulgaris L.), and sage (Salvia officinalis L.).
- TételKorlátozottan hozzáférhetőÁllapotminősítés és termésbecslés kukoricábanPap, Nárcisz; Pap, János; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóAz állapotminősítés és termésbecslés - az egész évi "nyomon követés" -, az egyes terméselemek termésre gyakorolt hatásának elemzése alapvetően fontos, hogy a termesztő ne csak a végső produkcióra figyeljen, hanem az azokat befolyásoló tényezőkre is. A kukorica esetében is meghatározó tényező a szántóföldi kelés. Ez az érték nagyban eltérhet és a gyakorlatban el is tér a laboratóriumi csírázási százaléktól. A tőszám csökkenést a nagyobb tenyészterületen lévő növény nem tudja több terméssel kompenzálni. Megfigyeléseink szerint a nagyobb tenyészterület nem növeli a növényenkénti hozamot. A kukorica szemtermését a növényszám, csőszám, a cső hossza- és átmérője, valamint az ezermagtömeg határozza meg. Az optimális termés feltétele, a terméselemek harmonikus együttléte. A vizsgálati eredmények szerint a szemtömeg és a cső hossza között nagyon laza az összefüggés, míg a cső tömege és a szemtömeg között szoros és szignifikáns az összefüggés.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőDrónnal végzett mezőgazdasági területmérés színszűrés és fuzzy logika segítségévelTeschner, Gergely; Nyéki, Anikó; Gombkötő, Nóra; egyetemi oktató, kutatóA kutatás során pilóta nélküli légi jármű (UAV) (a köznyelvben elterjedt néven drón) és IP (egyedi hálózati azonosítóval rendelkező) kamera felhasználásával egy – az Aforge keretrendszeren alapuló – elemző szoftvert alakítottunk ki, amely a látható fénytartományon belül készített légi felvételek on-line elemzésére alkalmas. A szoftver egy adott terület mérését több színszűrési eljárás felhasználásával végzi el. Az elkészült alkalmazás a növénytermesztés agrotechnológiai műveletekből fakadó hibák, egyes vadkárok továbbá természeti károk területének mérésére alkalmazható. A szoftver validálását követően megállapítható, hogy a program 99%-ban képes meghatározni egy adott színnel fedett terület nagyságát. A használat során a mérések pontosságát azonban számos tényező csökkentette, így a gyakorlatban 93%-os pontosságot sikerült elérni. Ennek egyik oka, hogy a kísérletben kisteljesítményű drónt és alacsony felbontású kamerát használtunk. A használat során technikai problémánk volt, mivel nem állt rendelkezésre a drónoknál használatos kamerák stabilizálására alkalmazott gimbal. Ezért vibráció jelentkezett, amely káros hatással volt a felvételek minőségére. Ezen kívül a pontosság csökkenéséhez különböző külső természeti körülmények (szél, fényviszonyok) is hozzájárultak. Véleményünk szerint az eljárás pontosabb mérések elvégzésére is alkalmas lehet, elérve ez által a mezőgazdaságban elvárt 95%-os követelményt.A módszer jelentősége abban áll, hogy elsősorban a kisebb területű munkáknál alkalmazható, ahol költséghatékonyabb az – általunk – elkészített szoftver használata, mint a piacon megvásárolható megoldások.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőExploring the rosmarinic acid profile of dark chocolate fortified with freeze-dried lemon balm extract using conventional and non-conventional extraction techniquesSik, Beatrix; Hanczné Lakatos, Erika; Kapcsándi, Viktória; Székelyhidi, Rita; Ajtony, Zsolt; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóThe present study evaluated the feasibility of the fortification of dark chocolate with a freeze-dried lemon balm extract rich in rosmarinic acid (RA). Given the food matrix used, it was necessary to develop an analytical and extraction method for RA determination in fortified chocolate. A simple and efficient reversed-phase high-performance liquid chromatography method (RP-HPLC) has been developed for the estimation of RA in dark chocolate. The validity of the method was demonstrated by evaluating the system suitability, linearity, precision, accuracy, the limit of detection, and limit of quantification. The extraction of RA from chocolate was optimized using maceration with shaking (MACS) and microwave-assisted extraction (MAE). The experimental conditions, namely solvent type and extraction time, were optimized using the one-factor-at-a-time methodology. Under the optimized conditions, the proposed method showed good recovery within 95% and acceptable reproducibility with intra- and inter-day relative standard deviations of <2.3%. The method was linear from 5 to 800 mu g/mL with a determination coefficient of 1.000. Moreover, the functional chocolate showed a homogeneous active ingredient distribution and retained its RA amount since no significant difference was observed during storage. Overall, the present method was successfully applied to determine RA content in fortified chocolate.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőDrivers of Ambrosia artemisiifolia abundance in arable fields along the Austrian-Hungarian borderPinke, Gyula; Kolejanisz, Tamás; Vér, András; Nagy, Katalin; Milics, Gábor; Schlögl, Gerhard; Bede-Fazekas, Ákos; Botta-Dukát, Zoltán; Czúcz, Bálint; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóThe Carpathian Basin is one of the most important regions in terms of the invasion of the common ragweed (Ambrosia artemisiifolia) in Europe. The invasion history of this weed, however, seems to have been assessed differently in Austria and Hungary: scientists in both countries assumed that this species had become abundant earlier and had caused more problems in their own than in other country. The goal of this study is to resolve the historical misunderstandings and scrutinize the related popular beliefs by a concise literature overview and an extensive analysis of the current patterns in ragweed infestations in crops in the borderlands in eastern Austria and western Hungary. The abundance of A. artemisiifolia was measured in 200 arable fields across the region, along with 31 background variables. Data were analysed using binomial generalized linear models (GLM), decision tree models and variation partitioning. Ambrosia artemisiifolia occurred more frequently in Hungary, but there were no significant differences in the proportion of larger cover values recorded in these two countries, and 'cover values>10%' were even slightly more common in Austria. We found that previous crops of maize and soya bean and conventional farming were associated with the higher abundances in Austria, while organic farming was associated with relatively higher frequencies of heavy infestations in Hungarian fields. In the overall analysis crop cover was the most important variable with low crop cover associated with high ragweed abundance. Temperature and phosphorous fertilizer were negatively, while precipitation and soil phosphorous concentration positively associated with the abundance values. Land-use variables accounted for more of the variance in the abundance patterns of common ragweed than environmental variables. The current patterns in ragweed distribution might indicate that a saturation process is still underway on the Austrian side. The saturation lag of 20-30 years is possibly due to several factors and the role of the Iron curtain in determining cross-border exchange of propagules could be decisive. Nevertheless, the discrepancies uncovered in the accounts of the invasion of Hungarian and Austrian authors might also be seen as legacies of the Iron Curtain, which were caused by mutual limitations on access to national data and literature of the other country in a critical period of rapid ragweed spread. These discrepancies, that had a long-lasting effect on the work of scientific communities, are documented here in detail for the first time.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőAntimicrobial effect of dried sage on the microbiological state of fresh Hungarian sausagePosgay, Miklós; Kapcsándi, Viktória; Hanczné Lakatos, Erika; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóThe purpose of this study was to evaluate the microbial effect of dried sage (Salvia officinalis L.) on the traditional Hungarian sausage. We added 0.5, 1, 1.5, and 2 w/w% of sage to the sausages and tested them on the 0th, 7th and 14th day. The added dried sage had no effect on the tested microorganisms, but the sage extract inhibited Salmonella, Enterococcus faecium and Staphylococcus aureus.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőA cukorrépa (Beta vulgaris L.) cerkospórás levélragyája (Cercospora beticola sacc.), az ellene való védekezés lehetőségei és a fungicidekkel szembeni rezisztenciájaBiró, Ákos Ferenc; Kukorelli, Gábor; Molnár, Zoltán; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóMagyarországon, de Európa és a világ szinte összes cukorrépa-termesztő területein jelenlevő domináns kórokozó a cukorrépa levélragyáját okozó Cercospora beticola Sacc. Ennek az egy kórokozónak az epidemikus felszaporodása akár 50%-os termésveszteséget is okozhat. A Cercospora beticolának különböző hatóanyagcsoportokba sorolt fungicidekkel szembeni rezisztenciáját a Világ számos országában, így Magyarországon is leírták már. Napjainkban is folynak a fungicidrezisztenciával kapcsolatos rendszeres monitorvizsgálatok a világban.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőEffect of variable rate phosphorus and nitrogen fertilizing on winter wheat (Triticum aestivum L.) in Mezőföld, HungaryMilics, Gábor; Vér, András; Szekeres, Lajos; Kauser, Jakab; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóVariable rate technology (VRT) in nutrient management has been developed in order to apply crop inputs according to the required amount of fertilizers. There is an ongoing debate among experts on how to define management zones as well as how to define the required amount of fertilizers for phosphorus and nitrogen replenishment for winter wheat (Triticum aestivum L.) production. The objective of the study reported in this paper was to investigate the effect of variable rate phosphorus and nitrogen fertilizer application in winter wheat in Mezőföld, Hungary. Winter wheat production based on variable rate nutrient treatment resulted in 1.19 t/hamore yield than the farm average while applying an average 108 kg/ha less nitrogen and 37 kg/ha more phosphorus fertilizer.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőExtracellular polysaccharides in twenty Chlamydomonas strains of the Mosonmagyaróvár Algal Culture CollectionKatona, Szabina; Horváth, Nándor; Molnár, Zoltán; Ördög, Vince; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóExtracellular polysaccharides (EPS) are high-molecular-weight polymers of carbohydrates. Many microorganisms secrete extracellular polymeric substances during their life-cycle. Some species of the genus Chlamydomonas EHRENBERG nom. cons. (1833) and other green algae secrete EPS under specific conditions. For the first time, strains of the Mosonmagyaróvár Algal Culture Collection (MACC) were investigated for EPS production. In this study twenty Chlamydomonas strains were analyzed using the Phenol-Sulfuric Acid method (DuBois et al. 1956). Three strains produced more than 2 g/L and seven strains more than 1 g/L soluble EPS (sEPS). Strain MACC-398 was the highest sEPS producer (2763 mg/L) after 30 days of incubation. This study highlighted promising strains for application in soil conditioning.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőEffect of a salicylic acid containing product on field grown winter wheat plantsMolnár, Zoltán; Juhász, László; Szalka, Éva; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóSalicylic acid (SA) plays an important role in plant defense. Its role in plant disease resistance is well documented for dicotyledonous plants, where it is required for basal resistance against pathogens as well as for the inducible defense mechanism, systemic acquired resistance (SAR), which confers resistance against a broad-spectrum of pathogens. The activation of SAR is associated with the heightened level of expression of the pathogenesis-related (PR) proteins, some of which possess antimicrobial activity. During the last 30 years, significant progress has been made in understanding SA metabolism and signaling in plant defense and its interaction with other defense mechanisms. As much as these studies have provided insights into the functioning of SA in plant defense, they also underscore how much remains unknown on the complexities of SA signaling in plant defense against pathogens. SA has been the focus of intensive research due to its function as an endogenous signal mediating local and systemic plant defense responses against pathogens. It has also been found that SA plays a role during the plant response to abiotic stresses such as drought, chilling, heavy metal toxicity, heat, and osmotic stress. Besides this function during biotic and abiotic stress, SA plays a crucial role in the regulation of physiological and biochemical processes during the entire lifespan of the plant. The discovery of its targets and the understanding of its molecular modes of action in physiological processes could help in the dissection of the complex SA signaling network, confirming its important role in both plant health and disease. In future, the exogenous application of SA might act as a powerful tool in enhancing the growth, productivity and also in combating the ill effects generated by various abiotic stresses in plants. Applications of SA holds a great promise as a management tol for providing tolerance to agriculturalcrops against the aforesaid constrains consequently aiding to accelerate potential crop yield in near future. Field studies were carried out to evaluate the effect of a salicylic acid containing product on winter wheat plants treated once, twice and/or three times in small plot experiment in 2016/2017. Physiological status of the plants was investigated according to their photosynthetic pigment content levels, as well as their salicylic acid content in the leaves during the vegetative phase. As a conclusion we can state, that one SA treatment in the middle of spring (end of April, early beginning of May) could enhance the physiological properties of winter wheat plants which lead higher yield results. Also, the commercial fungicide technology can be replaced by a maximum of three SA treatments.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőMezőgazdasági vállalkozások finanszírozásaSzalka, Éva; Páll, Zsombor; Reiter, Szilvia; Filep, Bálint; egyetemi oktató, kutatóMagyarország egyik fő stratégiai célkitűzése egy, a fejlett országokkal összehasonlítva is versenyképes, gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból egyaránt hosszútávon fenntartható mezőgazdaság, amely teljesítményének állandó növekedése és hozzáadott értékének folyamatos növelése révén aktívan hozzájárul a nemzetgazdaság fejlődéséhez és a vidéki térségek munkahelyeinek gyarapításához, garantálja az ország biztonságos élelmiszer-alapanyag ellátását.1 Mint minden vállalkozás, a mezőgazdasági vállalkozások számára is fontos, hogy a megfelelő növekedési lehetőséget, illetve az ehhez szükséges forrásokat válasszák ki. Az üzletmenethez szükséges források belső és külső források lehetnek. Tanulmányunk célja, hogy átfogó képet adjon a mezőgazdasági vállalkozások külső finanszírozásáról, külön vizsgálva az egyéni vállalkozásokat és a gazdasági szervezeteket.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőThe effect of feeding different glycerol sources on the performance of lactating sowsVida, Orsolya; Egri, Borisz; Tóth, Tamás; PhD hallgató; egyetemi oktató, kutatóGlycerol is a by-product of the biodiesel industry and it might be a good alternative to moderate the energy deficiency of sows during the lactation period. Preliminary experiments were carried out to test the effect of a powder, solid based "food grade" glycerol source with 72.9% glycerol content (Trial 1) and a liquid "feed grade" glycerol source with 86% glycerol content (Trial 2) on the performance of lactating sows and their litters. Trial 1 was conducted with 5 Hungarian Large WhitexHungarian Landrace sows/treatment (313±24.9 kg) and Trial 2 with 12-12 DanAvl (323±17.0 kg) sows and their litters/treatment. Neither the solid, powder based glycerol (Trial 1), nor the liquid glycerol source (Trial 2) had significant effect on the feed intake, reduction in live weight and back-fat thickness, and weaning-to-oestrus interval (p>0.05) of lactatingsows. In Trial 2, on the 14th, 21st and 27th days of lactation the milk samples were collected and it was found that 50kg/t glycerol decreased the protein content of milk samples (p<0.05). Glycerol supplementation had no effect on dry matter, fat, lactose content of milk samples (p>0.05). In Trial 2, no significant difference was found between control and experimental sow groups in triglyceride concentration of blood samples and in the activity of liver enzymes (ALT,AST,GGT; p>0.05), but the concentration of plasma glucose and cholesterol increased tendentiously (p<0.10). Based on our preliminary results, it can be concluded that additional dose trials are needed to perform in order to study the effect of glycerol supplement on milk production and on metabolic processes of lactating sows.