Hankóczy Jenő Növénytermesztési és Kertészeti Tudományok Doktori Iskola
Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez
Mezőgazdaságtudományi Kar
Hankóczy Jenő Növénytermesztési és Kertészeti Tudományok Doktori Iskola
(megszűnt 2015. augusztus 31.)
Böngészés
Hankóczy Jenő Növénytermesztési és Kertészeti Tudományok Doktori Iskola Tárgyszó szerinti böngészés "agroromy"
Megjelenítve 1 - 1 (Összesen 1)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető A legfontosabb agrotechnikai tényezők hatása a csemegekukorica hibridek agronómiai tulajdonságaira és terméséreLente, Ádám; Pepó, Péter; Hankóczy Jenő növénytermesztési és kertészeti tudományok doktori iskola; DE--ATC--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar -- DE--ATC--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar --; DE--ATC--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar --A doktori értekezés keretein belül, kisparcellás tartamkísérletben vizsgáltuk számos fontos agrotechnikai tényező (vetésidő, tőszám, trágyázás) hatását a köztermesztésben lévő, eltérő genotípusú csemegekukorica hibridek agronómiai tulajdonságaira, valamint a termés mennyiségére három eltérő évjáratban, csernozjom talajon. Céljaink között szerepelt az előbb említett változó tényezők komplex vizsgálata, a közöttük lévő interakciók számszerűsítése, a különböző vizsgált termesztéstechnológiai tényezők termésre gyakorolt hatásának számszerűsítése is. Kutatási eredményeink azt bizonyították, hogy a Hajdúság éghajlat-időjárási és talajtani feltételei kiválóan alkalmasak a csemegekukorica termesztésre. Kísérleti feltételeink mellett közel 30 t ha-1 maximális termésszintet lehetett elérni. A csemegekukorica az ökológiai viszonyokkal szemben igényes. Az extenzív technológia felerősítette, ezzel szemben az optimális agrotechnika alkalmazása a termésingadozást magas termésszinten (17,1-29,9 t ha-1) mérsékelte. In my PhD thesis, I studied the impact of numerous important agrotechnical factors (sowing time, plant density, fertilization) on the agronomical traits of sweet corn hybrids of different genotypes and their yields on chernozem soil in three years. The complex evaluation of the above factors and the quantification of their interactions and the quantification of the impact of the different studied production technology elements on yield were also among our objectives. Our research results proved thet the weather, climate and soil conditions of Hajdúság are excellent for sweet corn production. Under the experimental conditions, the maximum yield was almost 30 t ha-1. Sweet corn has high requirements regarding the ecological conditions. The extensive technology strengthened, while the optimum agrotechnique moderated the yield fluctuation at high yield levels (17.1-29.9 t ha-1).