Hallgatói dolgozatok (Általános és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék)

Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez

Az Általános és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék hallgatói dolgozatainak gyűjteménye.

Böngészés

legfrissebb feltöltések

Megjelenítve 1 - 15 (Összesen 15)
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az internet elterjedésének hatásai a hírfogyasztási szokásokra
    Pilishegyi, Péter; Bartha, Elek; DE--Bölcsészettudományi Kar
    A dolgozat elkészítésével azt tűztem ki célul, hogy megvizsgáljam a híréhség, a hírek iránti fokozott igény megjelenését és hatásait. Meggyőződésem szerint az internet, különösen pedig az állandó online jelenlétet garantálni képes okostelefonok és más okoseszközök elterjedése volt az a technikatörténeti jelentőségű innováció, amelyek eredményeként megváltozott a fogyasztók viszonya a hírek alakulásához. Dolgozatom további célja, hogy egy kisebb történelmi áttekintést is adjon arról, hogy miként fedezték hírek iránti szükségleteiket az emberek azt megelőzően, hogy az internet képes lett volna minden ilyen irányú igényüket teljesíteni. Részint ugyanis a korábban kialakult műfajok élnek tovább a digitális hírterjesztés korában is, részint pedig okvetlen szükségesnek tartom a fejlődés - lehetőségekhez mérten - teljes bemutatását annak érdekében, hogy az elért eredmények a maguk jelentőségében is értelmezhetővé váljanak.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az okos eszközök fejlődése és megjelenése mindennapi életünkben
    Körösparti, Péter; Bartha, Elek; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Dolgozatomban arra keresem a választ, hogy az okos eszközök fejlődése milyen módon határozza meg 2020-ban az emberek mindennapjait. Ezek az eszközök hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, és életünk meghatározó részeivé váltak. Jelenlétük és szerepük megszokottá vált, ugyanakkor azt, hogy funkcióikkal és sokoldalúságukkal mennyiben válnak a társadalom hasznára és mennyi káros hatással bírnak, várhatóan az elkövetkező évek kutatásai fogják meghatározni. Egy rövid fejlődéstörténeti áttekintést követően a terjedelmi lehetőségeket szem előtt tartva igyekszem átfogó képet adni a különböző okos eszközökről és társadalomra gyakorolt hatásukról. Ezt követően ismertetem saját kutatásomat, amelyek módszere egy online kérdőíves felmérés az okos eszközök használati szokásairól a résztvevők körében. Elemzem a kutatást megelőzően felállított hipotézisemet, a kutatáshoz használt módszert, valamint a kapott eredményeket értékelem, ugyanakkor arra is vállalkozom, hogy hipotéziseimet összevessem a kitöltők válaszaival.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Hagyományos oktatási módszerek a felnőttképzésben
    Bajusz, Bernadett; Keményfi, Róbert; DE--Bölcsészettudományi Kar
    A dolgozat az antropagógia értelmezése után a hagyományos oktatási módszerek előnyeit és hátrányait mutatja be előadó-központú és résztvevő-központú csoportosítás szerint. Külön kitér a nyitott oktatás egyik fajtájára, a távoktatásra, és annak módszereire.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A Bodrogköz múltja és jelene
    Csiszár-Szabó, Eszter; Keményfi, Róbert; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Az egykori bodrogközi kivándorlók, vagy leszármazottjaik ma is élnek Amerikában, Nyugat-Európában, Ausztráliában vagy bármely más pontján a világnak. Napjainkban azonban a kapcsolattartás egészen új formái jelentek meg. Korunk, a maga fejlett infokommunikációs eszközeivel új lehetőségeket nyitott meg előttük és az itt maradtak előtt. A személyi számítógépek, az internet, a tabletek, az okostelefonok és a különböző okoseszközök korában a napi kapcsolattartás is lehetséges. Mindez jelentősen hozzájárul az emigrációban élők identitásának megőrzéséhez és a magyar-magyar kapcsolatok felélénküléséhez. Ma már az egykor egymástól elszakadni kényszerült családok virtuális újra egyesítése sem lehetetlen.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Digitális világ a történelemben
    Csiszár, Imre; Keményfi, Róbert; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Jelen szakdolgozat elkészítését kettős cél vezérelt. Egyrészt, hogy bemutassam és érthetővé tegyem azt a hosszú, több évszázados folyamatot, amely eleinte a számológépek, majd az egyre fejlettebb számítógépek megjelenéséhez, később pedig napjaink digitális világához vezetett. A szakdolgozat második részében bemutatott történelmi kiállítás, a Hajdúnánáson ma is látogatható „Kitaszítottak” annak a példája, hogy miként lehet a technika által biztosított eszközök segítségével bemutatni egy olyan korszakot, amely az egész város életére hatással volt.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A hát partikula multimodális kontextusa a HuComTech korpuszban
    Polyák, Enikő; Hunyadi, László; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Dolgozatomban a HuComTech korpuszból randomizáltan kiválasztott hat beszélő formális és informális interjúját vizsgálom a hát diskurzusjelölő megjelenésének és funkciójának szempontjából.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A nonverbális viselkedés számítógépes vizsgálata formális és informális dialógusokban
    Trif, Tünde Emőke; Szekrényes, István; DE--Bölcsészettudományi Kar
    A dolgozatban formális és informális kommunikációs helyzetekben a vizsgálok nonverbális kommunikációs elemek változásának gyakoriságát. A nonverbális kommunikációs elemek gyakoriságát összehasonlítom formális és informális kommunikációs helyzetek között illetve férfiak és nők között. A vizsgált adatok a HuComTech korpuszból véletlenszerűen kiválasztott tíz személy interjú anyagának annotációiból lettek kinyerve.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az okostelefonok használati szokásainak vizsgálata
    (2014-04-22T07:49:55Z) Molnár, Dániel; Tóth, Enikő
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Számítógéppel segített nyelvtanulás (Computer-Assisted Language Learning)
    (2014-04-07T07:00:52Z) Szabó, Kinga; Tóth, Enikő
    A CALL 3 fő történeti szakaszának bemutatását követően megismerkedhetünk a gyakorlatban történő használatával a kezdetektől napjainkig. A számítógépes nyelvtanulás mellett és ellen felhozott érvek után egy interjún keresztül kaphatunk teljesebb képet a CALL-ról.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Fekete tükör által homályosan
    (2013-12-16T09:13:36Z) Kókai, Erzsébet; Tóth, Enikő
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A távol-keleti nevek latin betűs átírásának problémái
    (2013-05-13T07:18:48Z) Hajdu, Gabriella Lívia; Sato, Aya; Földesi, András
    A dolgozat a távol-keleti (kínai, koreai, vietnámi, japán) nevek latin betűs átírásának problémáival foglalkozik. Bemutatja a fontosabb, népszerűbb átírási rendszereket, kitér azok problémáira.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az idő és a technológia Jankovics Marcell: Az ember tragédiája című filmalkotásában
    (2013-05-08T07:07:56Z) Keczán, E. Mariann; Kelemen, István
    Dolgozatom az idő és a technológia jelenlétét vizsgálja Jankovics Marcell: Az ember tragédiája című animációs alkotásában, amelynek Madách Imre méltán ismert Tragédiája szolgált alapul. Írásomban a XII. – XV. színt vizsgálom. Azért választottam ezeket a szí-neket, mert nemcsak az írónak, hanem a mi jelenünkhöz képest is távoli jövőnek látszik a Madách által felvázolt utópisztikus világ. Ádámnak és Évának szinte minden jövő, hiszen az emberiség mitikus történelme velük kezdődik. Feltételezhetően éltek ők azelőtt is, bár nem önálló identitással vagy szabad akarattal, hiszen részek voltak az egészben. Ahogyan Jankovics is megjelenítette, egyek voltak a természettel, a fákkal. Belőlük váltak ki, és így lettek ők a mi fajunk gyökerei. Míg Ádám a fáraó jelenetben évezredekre tervezett, és aktív alakítója volt a történelemnek, addig az eszkimó színben már csak kívülállóként, megfi-gyelőként vett részt, és kivonta magát a döntési helyzetek alól. Ádám döntése a mai ember egzisztenciális problémája. Kié a felelősség? Én döntök, vagy átengedem másnak ezt a hatalmat? Van valami kétségbeejtő abban, hogy Ádám a múltunkban él, és a jövőnkben egy szörnyülködő árnyként van jelen csupán. Vizsgálatom tárgyát nem képezi az egész mű, a „mi volt?” helyett a „mi lenne, ha…?” kérdésköreire fektetem a hangsúlyt. Továbbá az idő szerepét vizsgálom, az objektív-szubjektív idő közötti problematikát. Ezen túlmenően van-e a történelmi időben örök, állandó motívum? Miért válik az idő „gyorsabbá”? Milyen technológiát fog alkalmazni a jövő embere?
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A virtuális valóságok ábrázolása a filmművészetben
    (2013-05-06T13:17:43Z) Tomkó, Zsolt; Hunyadi, László
    A filmes és az informatikai technológia fejlődése is újradefiniálta a filmművészetet. A filmek is minden alkalommal új megvilágításba helyezik a virtuális illetve a szimulált világot.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Elektronikus tankönyvek a felsőoktatásban
    (2013-05-06T13:18:32Z) Deák, Tímea; Tóth, Enikő
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Számítógépes játékok hatásai
    (2013-04-18T14:00:52Z) Vajda, Viktória; Bódog, Alexa
    Szakdolgozatomban a számítógépes játékok által kiváltott reakciókat, hatásokat kívánom áttekinteni.