Szerző szerinti böngészés "Kun-Nemes, Andrea"
Megjelenítve 1 - 14 (Összesen 14)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető A meggy fermentálása a nem kioldható antioxidánsok kinyerése érdekébenPetrus, Kincső; Kun-Nemes, Andrea; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetNapjainkban egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az étrendi antioxidáns bevitel fordított arányosságban áll egyes kórképek, és betegségek kialakulásával. Emellett tanulmányok igazolják, hogy a gyümölcsök és zöldségek preventív hatást fejtenek ki az úgynevezett civilizációs betegségek kialakulásával szemben. Azonban az ezen területen végzett vizsgálatokban főként csak az extrahálható polifenolokat vizsgálnak, holott már több kutatás is bizonyította, hogy a mátrixhoz kötött polifenolok jelentős pozitív hatással rendelkeznek az egészségünkre nézve. Ezen vegyületek a bélflóra különböző mikroorganizmusainak hatására bomlanak le. Ezen folyamatot alpul véve az alkoholos és a tejsavas fermentáció hatásait vizsgáltam a meggy nagy antioxidáns kapacitású antocianin vegyületeire, és megkíséreltem a procianidin B1 és a flavan-3-ol vegyületek mennyiségi meghatározását.Tétel Szabadon hozzáférhető A meggy jelentősége a vaspótlásban(2015) Kun-Nemes, Andrea; Baranyai, Edina; Gálné Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető A meggy mint funkcionális élelmiszer(2014) Homoki, Judit; Kun-Nemes, Andrea; Gálné Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető A meggymag mint ipari gamma-tokoferol forrás(2015) Biró, Attila; Kun-Nemes, Andrea; Gálné Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Comparison and intercorrelation of extraction methods for polyphenol content and antioxidant capacity of scab-resistant apple cultivars(2022) Orosz-Tóth, Mihály; Kun-Nemes, Andrea; Lowy, Daniel A.; Csihon, Ádám; Sándor, Zsolt; Kincses, Sándorné; Holb, ImreTétel Szabadon hozzáférhető Determination of Flavonoid and Proanthocyanidin Profile of Hungarian Sour Cherry(2018) Kun-Nemes, Andrea; Szőllősi, Erzsébet; Stündl, László; Biró, Attila; Homoki, Judit; Szarvas, Mária Magdolna; Balogh, Péter; Cziáky, Zoltán; Gálné Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Effect of Anthocyanin-Rich Extract of Sour Cherry for Hyperglycemia-Induced Inflammatory Response and Impaired Endothelium-Dependent Vasodilation(2020) Markovics, Arnold; Biró, Attila; Kun-Nemes, Andrea; Fazekas, Mónika; Szilágyi-Rácz, Anna Anita; Paholcsek, Melinda; Lukács, János; Stündl, László; Gálné Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Effect of anthocyanin-rich Hungarian tart cherry extract on blood antioxidant status in C57BL/6J mice(2018) Kun-Nemes, Andrea; Homoki, Judit; Kiss, Rita; Stündl, László; Gálné Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Effect of Anthocyanin-Rich Tart Cherry Extract on Inflammatory Mediators and Adipokines Involved in Type 2 Diabetes in a High Fat Diet Induced Obesity Mouse Model(2019) Kun-Nemes, Andrea; Homoki, Judit; Kiss, Rita; Hegedűs, Csaba; Kovács, Diána Klára; Peitl, Barna; Gál, Ferenc; Stündl, László; Szilvássy, Zoltán; Gálné Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető A meggy antioxidáns hatású komponensei és az antocianinok szerepe a szervezet gyulladásos folyamatainak prevenciójábanKun-Nemes, Andrea; Gálné Remenyik, Judit; Nemes, Andrea, Kun-; Kerpely Kálmán Növénytermesztési- és Kertészeti Tudományok Doktori Iskola; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar -- Élelmiszertechnológiai IntézetAbsztrakt A fogyasztók egyre inkább tartózkodnak a mesterséges adalékanyagoktól, és emellett a szintetikus antioxidánsok toxikológiai szempontból sem előnyösek farmakológiai alkalmazásra, ezért egyre több kutatócsoport fókuszál a fitonutriensek vizsgálatára. Ez hívta életre a növényi kivonatok vizsgálatát, illetve a bennük lévő ható komponensek azonosítását, mennyiségi meghatározását, valamint a kíméletes, ugyanakkor nagy hatékonyságú izolálásuk kidolgozását. Ezzel egyidejűleg ezen bioaktív komponensek élettani hatásainak igazolása is a tudományos érdeklődés középpontjába került. Ezeket a vizsgálatokat kezdetben főként a bogyós gyümölcsök körében végezték el kimagasló antioxidáns kapacitásuk miatt, viszont a bogyósok a termelési (terméshozam, betakarítás) és az eltarthatósági szempontok alapján az ipar számára már nem túl ideálisak. Hozzájuk hasonlóan, a meggy héja, húsa és magja is számos biológiai aktivitással rendelkező, antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz. További előnyük, hogy hazánk hatalmas fajtaszortimenttel rendelkezik, a termesztéséhez szükséges körülmények ideálisak és Magyarországon az alma után ez a legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs, tehát nagy mennyiségben rendelkezésünkre áll. Ezen kívül elmondható, hogy bár az antioxidánsok (antocianinok) vizsgálatára számos közlemény megjelent már a magyarországi meggyfajták esetében, szisztematikus analízist még nem végeztek, ezért irányultak vizsgálataink a termesztésben leggyakoribb fajták antioxidánsainak, illetve ezek élettani hatásainak vizsgálatára. Ennek megfelelően doktori munkám során az alábbi célokat tűztem ki: a magyarországi meggyfajták magjából nyert olaj tokoferoltartalmának elemzése, a Magyarországon termesztett, jelentősebb meggyfajták antioxidáns kapacitásának felmérése illetve összehasonlítása, a meggyfajták mérésére használt antioxidáns kapacitást mérő módszerek összehasonlítása, a meggyben található kioldható és nem kioldható vegyületek kinyerése, azonosítása, azok felhasználhatóságának feltérképezése, a meggyből nyert magas antocianin tartalmú kivonat hatásának vizsgálata magas energiatartalmú étrenden tartott egerek esetében.Tétel Szabadon hozzáférhető Physiological potential of different Sorghum bicolor varieties depending on their bioactive characteristics and antioxidant potential as well as different extraction methods(2024) Nagy, Róbert; Kun-Nemes, Andrea; Szőllősi, Erzsébet; Bíróné Molnár, Piroska; Cziáky, Zoltán; Murányi, Eszter; Sipos, Péter; Gálné Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Szelénnel dúsított étkezési csírák antioxidáns aktivitásának meghatározása, valamint mikrobiológiai vizsgálatuk(2013) Bódi, Éva; Gálné Remenyik, Judit; Kun-Nemes, Andrea; Homoki, Judit; Peles, Ferenc; Fekete, István; Kovács, BélaTétel Szabadon hozzáférhető The determination of antioxidant activity of selenium-enriched wheat and pea sprouts, as well as their microbiological analysis(2013) Bódi, Éva; Gálné Remenyik, Judit; Kun-Nemes, Andrea; Homoki, Judit; Peles, Ferenc; Fekete, István; Kovács, BélaTétel Szabadon hozzáférhető Új mérési eljárások fejlesztése a növényi antioxidáns státusz meghatározására(2015) Kun-Nemes, Andrea; Stefanovits-Bányai, Éva; Gálné Remenyik, Judit