Repozitórium logó
  • English
  • Magyar
  • Bejelentkezés
    Kérjük bejelentkezéshez használja az egyetemi hálózati azonosítóját és jelszavát (eduID)!
Repozitórium logó
  • Kategóriák és gyűjtemények
  • Böngészés
  • English
  • Magyar
  • Bejelentkezés
    Kérjük bejelentkezéshez használja az egyetemi hálózati azonosítóját és jelszavát (eduID)!
  • Digitális könyvtár
  • Hallgatói dolgozatok
  • PhD dolgozatok
  • Publikációk
  1. Főoldal
  2. Böngészés szerző szerint

Szerző szerinti böngészés "Kun-Nemes, Andrea"

Megjelenítve 1 - 15 (Összesen 15)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
  • Nincs kép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    A meggy fermentálása a nem kioldható antioxidánsok kinyerése érdekében
    Petrus, Kincső; Kun-Nemes, Andrea; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai Intézet
    Napjainkban egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az étrendi antioxidáns bevitel fordított arányosságban áll egyes kórképek, és betegségek kialakulásával. Emellett tanulmányok igazolják, hogy a gyümölcsök és zöldségek preventív hatást fejtenek ki az úgynevezett civilizációs betegségek kialakulásával szemben. Azonban az ezen területen végzett vizsgálatokban főként csak az extrahálható polifenolokat vizsgálnak, holott már több kutatás is bizonyította, hogy a mátrixhoz kötött polifenolok jelentős pozitív hatással rendelkeznek az egészségünkre nézve. Ezen vegyületek a bélflóra különböző mikroorganizmusainak hatására bomlanak le. Ezen folyamatot alpul véve az alkoholos és a tejsavas fermentáció hatásait vizsgáltam a meggy nagy antioxidáns kapacitású antocianin vegyületeire, és megkíséreltem a procianidin B1 és a flavan-3-ol vegyületek mennyiségi meghatározását.
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    A meggy jelentősége a vaspótlásban
    (2015) Kun-Nemes, Andrea; Baranyai, Edina; Gálné Remenyik, Judit
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    A meggy mint funkcionális élelmiszer
    (2014) Homoki, Judit; Kun-Nemes, Andrea; Gálné Remenyik, Judit
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    A meggymag mint ipari gamma-tokoferol forrás
    (2015) Biró, Attila; Kun-Nemes, Andrea; Gálné Remenyik, Judit
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Comparison and intercorrelation of extraction methods for polyphenol content and antioxidant capacity of scab-resistant apple cultivars
    (2022) Orosz-Tóth, Mihály; Kun-Nemes, Andrea; Lowy, Daniel A.; Csihon, Ádám; Sándor, Zsolt; Kincses, Sándorné; Holb, Imre
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Determination of Flavonoid and Proanthocyanidin Profile of Hungarian Sour Cherry
    (2018) Kun-Nemes, Andrea; Szőllősi, Erzsébet; Stündl, László; Biró, Attila; Homoki, Judit; Szarvas, Mária Magdolna; Balogh, Péter; Cziáky, Zoltán; Gálné Remenyik, Judit
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Effect of Anthocyanin-Rich Extract of Sour Cherry for Hyperglycemia-Induced Inflammatory Response and Impaired Endothelium-Dependent Vasodilation
    (2020) Markovics, Arnold; Biró, Attila; Kun-Nemes, Andrea; Fazekas, Mónika; Szilágyi-Rácz, Anna Anita; Paholcsek, Melinda; Lukács, János; Stündl, László; Gálné Remenyik, Judit
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Effect of anthocyanin-rich Hungarian tart cherry extract on blood antioxidant status in C57BL/6J mice
    (2018) Kun-Nemes, Andrea; Homoki, Judit; Kiss, Rita; Stündl, László; Gálné Remenyik, Judit
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Effect of Anthocyanin-Rich Tart Cherry Extract on Inflammatory Mediators and Adipokines Involved in Type 2 Diabetes in a High Fat Diet Induced Obesity Mouse Model
    (2019) Kun-Nemes, Andrea; Homoki, Judit; Kiss, Rita; Hegedűs, Csaba; Kovács, Diána Klára; Peitl, Barna; Gál, Ferenc; Stündl, László; Szilvássy, Zoltán; Gálné Remenyik, Judit
  • Betöltés ...
    Bélyegkép
    TételSzabadon hozzáférhető
    A meggy antioxidáns hatású komponensei és az antocianinok szerepe a szervezet gyulladásos folyamatainak prevenciójában
    (2022) Kun-Nemes, Andrea; Gálné Remenyik, Judit; Nemes, Andrea, Kun-; Kerpely Kálmán Növénytermesztési- és Kertészeti Tudományok Doktori Iskola; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar -- Élelmiszertechnológiai Intézet
    Absztrakt A fogyasztók egyre inkább tartózkodnak a mesterséges adalékanyagoktól, és emellett a szintetikus antioxidánsok toxikológiai szempontból sem előnyösek farmakológiai alkalmazásra, ezért egyre több kutatócsoport fókuszál a fitonutriensek vizsgálatára. Ez hívta életre a növényi kivonatok vizsgálatát, illetve a bennük lévő ható komponensek azonosítását, mennyiségi meghatározását, valamint a kíméletes, ugyanakkor nagy hatékonyságú izolálásuk kidolgozását. Ezzel egyidejűleg ezen bioaktív komponensek élettani hatásainak igazolása is a tudományos érdeklődés középpontjába került. Ezeket a vizsgálatokat kezdetben főként a bogyós gyümölcsök körében végezték el kimagasló antioxidáns kapacitásuk miatt, viszont a bogyósok a termelési (terméshozam, betakarítás) és az eltarthatósági szempontok alapján az ipar számára már nem túl ideálisak. Hozzájuk hasonlóan, a meggy héja, húsa és magja is számos biológiai aktivitással rendelkező, antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz. További előnyük, hogy hazánk hatalmas fajtaszortimenttel rendelkezik, a termesztéséhez szükséges körülmények ideálisak és Magyarországon az alma után ez a legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs, tehát nagy mennyiségben rendelkezésünkre áll. Ezen kívül elmondható, hogy bár az antioxidánsok (antocianinok) vizsgálatára számos közlemény megjelent már a magyarországi meggyfajták esetében, szisztematikus analízist még nem végeztek, ezért irányultak vizsgálataink a termesztésben leggyakoribb fajták antioxidánsainak, illetve ezek élettani hatásainak vizsgálatára. Ennek megfelelően doktori munkám során az alábbi célokat tűztem ki: a magyarországi meggyfajták magjából nyert olaj tokoferoltartalmának elemzése, a Magyarországon termesztett, jelentősebb meggyfajták antioxidáns kapacitásának felmérése illetve összehasonlítása, a meggyfajták mérésére használt antioxidáns kapacitást mérő módszerek összehasonlítása, a meggyben található kioldható és nem kioldható vegyületek kinyerése, azonosítása, azok felhasználhatóságának feltérképezése, a meggyből nyert magas antocianin tartalmú kivonat hatásának vizsgálata magas energiatartalmú étrenden tartott egerek esetében.
  • Nincs kép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    Meggyrost nem-kioldható polifenol tartalmának kinyerése élesztőgomba és tejsavbaktérium kultúra alkalmazásával
    Újlaki, Eszter; Kun-Nemes, Andrea; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
    A polifenolok régóta ismertek gyulladáscsökkentő, antioxidáns, szignáltranszdukciót moduláló, antiproliferációs és antimikrobiális hatásaik miatt. Azonban az étrendünk teljes polifenoltartalmának átlagosan 75,65%-a olyan nagy polimerizáltsági fokú, bonyolult szerkezetű, nagy molekulatömegű, sejtalkotókhoz asszociált vegyület, mely a konvencionális vizes-szerves oldószeres kivonásnak, sőt a gyomor-béltraktusban való emésztésnek is ellenáll. A vastagbél mikroflórájának enzimrendszere viszont fermentálja a sejtalkotókat, így a kötött vegyületek felszabadulhatnak. Ezek a nem kioldható polifenolok a mikrobiális egyensúly és a bél integritásának fenntartása által biztosítják a helyi szövetek megfelelő immunstátusztát. Munkánk során az irodalomban szokványosan alkalmazott etanolos-vizes oldószereleggyel extraháltuk a meggy kioldható polifenol tartalmát. Ezt követően a gyümölcsrosthoz kötött, nem kioldható formákat kíséreltük meg felszabadítani a bélrendszeri metabolizáció mintájára mikrobiológiai fermentációs technikával. A kivonást steril vizes közegeben, két típusú mikroorganizmus (Saccharomyces cerevisiae és a tejsavbaktérium kultúra) és szacharóz alkalmazásával végeztük. HPLC-s analízis segítségével a meggyben található kötött polifenolos vegyületeket és azok bomlástermékeit elemeztük. Megállapítottuk, hogy a vizsgált paraméterek mellett az alkoholos erjesztést végző élesztőgomba hét napos fermentációsja volt a leghatékonyabb 1:2 arányú mikroorganizmus:cukor összetétellel.
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Physiological potential of different Sorghum bicolor varieties depending on their bioactive characteristics and antioxidant potential as well as different extraction methods
    (2024) Nagy, Róbert; Kun-Nemes, Andrea; Szőllősi, Erzsébet; Bíróné Molnár, Piroska; Cziáky, Zoltán; Murányi, Eszter; Sipos, Péter; Gálné Remenyik, Judit
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Szelénnel dúsított étkezési csírák antioxidáns aktivitásának meghatározása, valamint mikrobiológiai vizsgálatuk
    (2013) Bódi, Éva; Gálné Remenyik, Judit; Kun-Nemes, Andrea; Homoki, Judit; Peles, Ferenc; Fekete, István; Kovács, Béla
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    The determination of antioxidant activity of selenium-enriched wheat and pea sprouts, as well as their microbiological analysis
    (2013) Bódi, Éva; Gálné Remenyik, Judit; Kun-Nemes, Andrea; Homoki, Judit; Peles, Ferenc; Fekete, István; Kovács, Béla
  • Nincs kép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Új mérési eljárások fejlesztése a növényi antioxidáns státusz meghatározására
    (2015) Kun-Nemes, Andrea; Stefanovits-Bányai, Éva; Gálné Remenyik, Judit
  • DSpace software copyright © 2002-2025
  • LYRASIS
  • DEENK
  • Süti beállítások
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Felhasználói szerződés
  • Kapcsolat
  • Súgó