Hallgatói dolgozatok (Szlavisztika Intézet)

Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez

A Szlavisztika Intézet hallgatói dolgozatainak gyűjteménye.

Böngészés

legfrissebb feltöltések

Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 192)
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Guzel Jahina: A Volga gyermekei a történelmi regény és a mágikus realizmus tükrében
    Váradi, Gabriella Zsuzsanna; Vass, Annamária; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Szakdolgozatomban Guzel Jahina A Volga gyermekei című regényét vizsgáltam a történelmi regény és a mágikus realizmus tükrében. Az elméleti fejezetekben a történelmi regény és a posztmodern történelmi regényt tekintettem át, majd a mágikus realizmus definícióját ismertettem. Az elméleti fejezeteket követően a vizsgált műfajok tükrében elemeztem Guzel Jahina regényét.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Феномен медиального кризиса в сравнительном контексте английской и русской романтической поэзии
    Moldván , Petra; Regéczi, Ildikó; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Dolgozatomban elemzem a romantika főbb problémáját: a kifejezhetetlenséget, tehát a gondolatok szavakká formálásának nehézségét. Összehasonlítom az angol illetve orosz irodalomban alkotó költők azon módszereit, amelyek segítségével megpróbálták áthidalni ezt a problémát. A költők között szerepel Keats, Shelley, Zsukovszkij és Tyutcsev is. Néhány költő formájában és szóhasználatában egyszerűsítette a verseit a kifejezhetőség megkönnyítése érdekében. Mások teljes csendet, a szavak hiányát javasolja; míg voltak olyanok, akik más művészeti eszköz bevonását alakalmazták annak érdekében, hogy minél érthetőbben átadhassák a gondolataikat.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Mitológiai szemléletmód Franz Kafka és Fjodor Szologub egy-egy elbeszélésében
    Péter, Andrea; Goretity, József; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Szakdolgozatom során Fjodor Szologub: A kis ember című elbeszélését vetettem össze Franz Kafka: Az átváltozás című művével, hiszen ez a két elbeszélés rendkívül hasonló témával foglalkozik. Ezek a művek mitológiai szemléletmódra épülnek, és mindkét műben a főhős átmegy egyfajta fizikai átváltozáson. E két alkotás segítségével nyújtok betekintést a mítoszok világába. Dolgozatomban többek között foglalkoztam még a 19-20. század vallásfilozófiájájával, a metamorfózis témájával, a totemizmussal és az álom jelentőségével is. Az orosz irodalom három legkedveltebb témáját is szemügyre vettem, hiszen Szologub vegyíti a kisember problémát, a hivatalnok létet és a felesleges ember témát.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Отношение персонажей к коням в малой прозе И. Э. Бабеля и А. П. Чехова
    Váradi, Ferenc; Regéczi, Ildikó; DE--Bölcsészettudományi Kar
    В творчестве Чехова изображается множество образов героев тогдашнего русского общества, у Бабеля появляются и образы героев Одессы начала ХХ-го века и описываются характеры советско-польской войны, и военные и гражданские лица. В некоторых случаях, особенно в «Конармии», присутствуют и кони, к которым эти персонажи по разному относятся. В моей работе сравниваются рассказы отмечённых двух авторов, и при этом особое внимание обращается на то, какое отношение существует между персонажами и лошадями. При анализе произведений рассмотрится не только упомянутая связь, но и разные жанровые свойства и другие средства, которыми писатели пользовались в своём творчестве. В итоге можно сказать, что сходства найдутся в рассказах двух сторон, из-за изображения затруднённых жизненных ситуаций, которые встречаются как на поле боя,так и в гражданском обществе. А различия существуют между анализированными произведениями из-за отличающихся пространств, из которых следуют совсем другие условия и потребности.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Sztalker: egy különböző művészeti ágakon átívelő univerzum
    Horváth, Honória Paula; Goretity, József; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Dolgozatomban Arkagyij és Borisz Sztrugackij STALKER – Piknik az árokparton című regényét és a műből készült adaptációkat: Andrej Tarkovszkij filmjét és a csernobili atomkatasztrófával összefűzött játék trilógiát veszem alapul. A Sztalker-univerzum első ránézésre bonyolult, összegabalyodott szálait próbáltam dolgozatomban szépen lassan kibontani és megértetni, részletesen elemezni. Arkagyij és Borisz Sztrugackij regénye számtalan adaptáció alapja, melyek közül az egyik legnagyobb – és talán a legismertebb – Andrej Tarkovszkij Sztalker című filmje illetve a videojáték trilógia.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az orosz-magyar kétnyelvűség mai helyzete
    Vencsellei, Patrik; Sahverdova, Nava Vanda; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Dolgozatom témája az orosz-magyar kétnyelvűség mai helyzetének feltérképezése, a két nyelv viszonya és egymásra gyakorolt hatása magyar közegben.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az orosz melléknévi igenevek használatának sajátosságai az írott sajtóban és a beszélt nyelvben
    Görgei, Eszter; Sahverdova, Nava Vanda; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Szakdolgozatom témája az orosz melléknévi igenevek (причастия), és használatuk összehasonlítása az orosz írott és beszélt nyelvben. A dolgozatban vázolom a melléknévi igenevek jellemzőit és használatát a magyar nyelvben, majd ehhez viszonyítva részletesen magyarázom az orosz melléknévi igenevek képzését és használatát. Ezután röviden összevetem a magyar melléknévi igeneves szerkezetek használatát az orosz melléknévi igeneves szerkezetek használatával. Kutatásomban arra keresek bizonyítékot, hogy a melléknévi igeneveket valóban csak írott formában, újságcikkekben vagy publikációkban, esetleg előre megírt beszédekben használja az orosz nyelv, a beszélt nyelvben próbálják amennyire csak lehet, elkerülni.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az árvaság sémája négy irodalmi mű tükrében
    Debróczki, Noémi; Molnár, Angelika; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Szakdolgozatomban az árvaság sémájának megjelenését és mibenlétét vizsgálom a kereszténység és a karácsonyi elbeszélések összekapcsolásával. Az elemzés különböző motívumrendszerek vizsgálatával és egymáshoz hasonlításával történik.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Szemben a sztereotípiákkal
    Bozorády, András; Pálfalvi, Lajos; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Józef Mackiewicz lengyel származású író, aki az Orosz Birodalom fővárosában, Szentpéterváron született 1902-ben. A mai Litvánia területén nőtt fel, egy olyan régióban, melyre jellemző a multkiulturalizmus. A sokszínű kultúrális behatásnak köszönhetően a regionalizmus jeles képviselőjévé vált. Ennélfogva távol álltak tőle a XX. századi totalitárius diktatúrák szélsőséges ideológiái. Regényeinek fő témája a XX. század értékelése. Mackiewiczet gyerekkorától az orosz kultúra szeretetére nevelték, ellentmondást nem tűrően vallotta, hogy Oroszország és a Szovjetunió nem egy és ugyanaz. Szakdolgozatom zárásaként egy analógiát ismertetek, Leszek Kołakowski, lengyel filozófus és eszmetörténész "A sztálinizmus marxista gyökerei" című írására hivatkozva, Józef Mackiewicz és Alekszandr Szolzsenyicin között. Az analógia szerint Szolzsenyicin és Mackiewicz egyet ért abban, hogy a szovjet korszakban Oroszország a bolsevizmus foglya volt.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A.P. Csehov és L.Sz. Petrusevszkaja prózai műveinek elemzése
    Tóth, Réka; Regéczi, Ildikó; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Dolgozatom során bemutatom Csehov és Petrusevszkaja poétikai kapcsolatát, és sajátosságaikat irodalmi műveikben. Elemzem Csehov A kutyás hölgy című elbeszélését, melyet majd összehasonlítom Hejfic filmjével. Ezen kívül szó esik még Petrusevszkaja továbbírásáról is.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A revizor - az örökérvényű komédia
    Varró, Dóra; Regéczi, Ildikó; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Dolgozatom során azokat az elemeket vizsgálom, amelyek hozzájárultak a mű és a gogoli komédia halhatatlanságához egészen napjainkig, különös tekintettel a magyarországi népszerűségére.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Halálábrázolás és lélekvándorlás Ulickaja műveiben
    Uhrin, Lili Emma; Goretity, József; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Szakdolgozatomban Ljudmila Ulickaja Vidám temetés című kisregényét és A lélek testéről című novelláskötetét elemzem különböző metafizikai szempontok alapján. Megvizsgálom, hogy ezekben az alkotásokban hogyan jeleníti meg az írónő a halált, illetve a lélek útját, vándorlását.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Следы философских идей и литературного наследия Л. Н. Толстого в творчестве А. П. Чехова "Хорошие люди", "Несчастье", "О любви"
    Szikora, Nikolett; Regéczi , Ildikó; DE--Bölcsészettudományi Kar
    A szakdolgozatom fő témája Tolsztoj befolyása a Csehov művekre. Munkám során Csehov Tolsztojjal folytatott dialógusait elemeztem ki a műveikben.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A forradalom allegóriái három különböző nemzetiségű író művében
    Papp, Mónika; Molnár, Angelika; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Szakdolgozatom témájaként a forradalom, elsősorban a bolsevik forradalom allegóriáit és hatásait választottam. Véleményem szerint ezek a hatások nemcsak a történelmet, hanem az irodalmat is befolyásolták. Dolgozatom során törekedtem ezen jegyek feltárására három különböző irodalmi műben, főleg Mihail Bulgakov Kutyaszív című elbeszélésében. Ezenkívül a dolgozat szempontjai alapján tanulmányoztam George Orwell Állatfarm című művét és Władysław Reymont Lázadás regényét is. Továbbá megkerestem a történelmi kapcsolatokat a szereplők szintjén is, melyeket megtalálunk a művek cselekményében.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A Metró könyvtrilógiától a játékadaptációig
    Patyuta, Artúr; Goretity, József; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Dolgozatomban az adaptáció folyamatát mutatom be Dmitry Glukhovsky Metró trilógiája mintáján.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    «Степное небо окружает тебя, словно огромная клетка со стенками из солнечного света»
    Molnár, István; Molnár, Angelika; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Az orosz nyelvű dolgozat Mészöly Miklós Magasiskola c. kisregénye, valamint Anton Csehov két novellájának (A besenyő, Honi fészekben) összehasonlító vizsgálatát végzi el. Az összehasonlítás kiindulópontját a két Csehov-műben szereplő sztyepp, valamint a magyar műben szereplő puszta képezi. A vizsgálat tehát – különösen a dolgozat első részében – térpoétikai és kulturológiai beállítódású: a szerző számba veszi a korábbi mitopoétikai és kulturális szemantikai kutatások eredményeit, amelyek az összevetést módszertani szempontból és tartalmilag is megalapozták, kiemelt szerepet tulajdonítva a nyelvi-kulturális szemantikának. A dolgozat második részében a szerző a hősöknek, mint Krisztusi, illetve mint ördögi figurákként történő értelmezését és összahasonlítását végzi el.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az orvos alakok jellemzése A.P. Csehov műveiben
    Káli, Nikolett; Regéczi, Ildikó; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Szakdolgozatom első felében kitértem arra, hogy mennyire volt hatással az orvostudomány az író életére és írástevékenységére. Ezt követően A.P. Csehov műveinek orvos alakjait jellemeztem az "Ivanov", "A 6-os számú kórterem," "Jonics" és "Ugribugri" művei alapján. Több szempontból elemeztem ezeket az orvosokat. Jellemeztem a beszédüket és viselkedésüket. Megvizsgáltam az orvosok viszonyulását a mű többi szereplőjéhez. Összehasonlítottam az orvosok személyiségét.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Az igazság és hazugság fogalma az orosz és magyar nyelvi világképben
    Csejószki, Dávid; Sahverdova, Nava Vanda; DE--Bölcsészettudományi Kar
    A dolgozatom célja, hogy betekintést nyerjek az igazság és hazugság fogalmának nyelvi világképben való megjelenésébe. Dolgozatomban különböző orosz korpuszokat és magyar szakirodalmakat vizsgálva összehasonlítom, hogy az orosz és a magyar nyelvi világképben hogyan jelenik meg a hazugság és az igazság fogalma (milyen gyakorisággal, milyen szemantikai csoportok mentén csoportosítva) a mindennapi nyelvhasználatban. Ezen felül még a fogalmaknak a jelentését egyfelől a korpuszok felhasználásával az azokban fellelhető jelentések alapján, másfelől pedig a közmondások, mint a közös tapasztalat manifesztációja alapján végzem el.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    A gonosz fogalom vizsgálata az orosz népmesékben
    Berencsi, Laura; Sahverdova-Nava, Vanda; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Dolgozatom első részében a világkép, illetve a folklór világkép fogalmakat vizsgálom. Majd ezek kapcsolatát kívánom bemutatni, az általam választott témával, a népmesékkel. A bevezető rész után, az orosz népmesékben megjelenő néhány gonosz karaktert szeretnék elemezni. Kifejtem ezen karakterek ábrázolását, tulajdonságait, cselekedeteit, melyhez orosz illetve magyar nyelvű forrásokat használtam segítségül. Majd kiválasztottam egy mesét, ezt elemezve igyekszem még közelebb hozni a gonoszról kialakult képet, megjelenését ezekben a művekben. Saját elemzésemhez Vlagyimir Propp népmesékről szóló munkáit vettem alapul.
  • TételKorlátozottan hozzáférhető
    Homéri naiv vagy csapongó moralista?
    Oláh, Enikő; Molnár, Angelika; DE--Bölcsészettudományi Kar
    Dolgozatomban Lev Nyikolajevics Tolsztoj alakjának, főbb eszméinek befogadását vizsgálom a 19.-20. században megjelent magyar sajtócikkek tükrében.